Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni că Rusia „nu are niciun interes” să absoarbă Belarusul, cel mai apropiat aliat al său, care este puternic dependent de Moscova pentru aprovizionarea cu gaze și petrol, potrivit AFP.

Vladimir Putin și Aleksandr LukaşenkoFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

„Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur și simplu nu are sens”, a declarat Putin la o conferință de presă cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, după discuțiile de la Minsk.

Putin afirmă că Rusia desfășoară exerciții militare în Belarus

Președintele rus a recunoscut înnsă că armata rusă desfășoară în prezent exerciții militare pe teritoriul Belarusului, ca parte a eforturilor de a proteja „siguranța țărilor noastre”, potrivit CNN.

Vorbind alături de președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, la Minsk, Putin a declarat că Rusia și Belarus vor continua să coopereze îndeaproape în sfera militară, să facă schimb și să dezvolte echipamente și arme militare.

Putin a declarat că „astfel de măsuri sunt necesare” din cauza situației tensionate „la granițele externe ale statului Uniunii [Rusia și Belarus]”, a spus el.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat că riscurile ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”, pe măsură ce la Kiev cresc temerile că Moscova face presiuni asupra aliatului său apropiat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

Ucraina va monitoriza îndeaproape discuțiile. Săptămâna trecută, câțiva comandanți militari ucraineni au declarat că Rusia ar putea încerca o nouă ofensivă majoră în Ucraina din nord. Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina este pregătită pentru „toate scenariile de apărare posibile” împotriva Moscovei și a aliatului său.

Kievul are „dreptul să se pregătească” pentru ca Minskul să se alăture noii ofensive a Moscovei, deoarece probabilitatea „ar putea crește în săptămânile următoare”, a spus Tihanovskaia într-un interviu pentru Kyiv Post.