Președintele Vladimir Putin a ordonat luni consolidarea granițelor Rusiei și a instruit serviciile speciale să păstreze un control mai mare asupra societății și să asigure siguranța oamenilor din regiunile din Ucraina pe care Moscova le pretinde ca fiind proprii, au informat agențiile de presă, relatează Reuters.

Vladimir Putin in timpul unui discursFoto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia Images

„Trebuie intensificată munca prin intermediul serviciilor de frontieră și al Serviciului Federal de Securitate (FSB)”, a spus Putin, citat de agenția de știri rusă RIA, deținută de stat.

„Și aceasta (graniță) trebuie să fie acoperită în mod fiabil. Orice încercare de a o încălca trebuie să fie zădărnicită rapid și eficient, folosind orice forțe și mijloace pe care le avem la dispoziție, inclusiv unități mobile de acțiune și forțe speciale”.

Vorbind de Ziua Serviciilor de Securitate, sărbătorită pe scară largă în Rusia, Putin a instruit serviciile să sporească controlul asupra societății și să maximizeze „utilizarea potențialului operațional, tehnic și de personal” pentru a preveni riscurile care vin din străinătate și trădătorii interni.

„Acum este nevoie de un calm maxim, de concentrare a forțelor din partea agențiilor de contrainformații, inclusiv a informațiilor militare”, a spus agenția de stat TASS, citată de Putin.

„Este necesară suprimarea severă a acțiunilor serviciilor speciale străine, să se identifice rapid trădătorii, spionii și sabotorii”.

El a mai spus că sarcina serviciilor speciale este de a asigura siguranța oamenilor care trăiesc în regiunile din Ucraina pe care Moscova le-a revendicat în septembrie ca fiind ale Rusiei - și pe care Kievul și aliații săi occidentali au numit-o o anexare ilegală.

„Este de datoria dumneavoastră să faceți tot ce este necesar pentru a le asigura la maximum securitatea, respectarea drepturilor și libertăților lor”, a spus Putin, promițându-le mai multe „echipamente și arme moderne”.

Citește și:

Prima reacție a UE după ce Putin a semnat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei