Guvernul canadian a anunțat luni că a început procesul de confiscare a 26 de milioane de dolari de la o companie deținută de oligarhul rus Roman Abramovici, care face obiectul unor sancțiuni ca represalii pentru invazia Moscovei în Ucraina, potrivit AFP.

Roman Abramovici, la negocieri la IstanbulFoto: Profimedia Images

Mai multe țări occidentale au confiscat deja iahturi și au înghețat active legate de oligarhi ruși pentru a face presiuni asupra lui Vladimir Putin și a anturajului său, dar este pentru prima dată când Canada recurge la astfel de măsuri, a precizat guvernul canadian într-un comunicat.

Ministrul afacerilor externe, Melanie Joly, trebuie acum să „depună o cerere la tribunal pentru a confisca definitiv” activele societății Granite Capital Holdings aparținând miliardarului rus. Dacă instanța canadiană va aproba această cerere, fondurile vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei.

„Oligarhii lui Putin sunt complici la invazia ilegală și barbară a Rusiei în Ucraina”, a declarat viceprim-ministrul canadian Chrystia Freeland, într-un comunicat.

„Canada nu va fi un refugiu pentru câștigurile lor ilicite, iar anunțul de astăzi demonstrează determinarea noastră de a ne asigura că elitele rusești plătesc prețul pentru sprijinul acordat regimului brutal al lui Putin”, a adăugat ea.

Canada a fost a doua țară, după Marea Britanie, care l-a sancționat pe dl Abramovici, fostul proprietar al clubului englez de fotbal Chelsea, în luna martie. De asemenea, Uniunea Europeană l-a sancționat pe Abramovici.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Canada a impus sancțiuni împotriva a peste 1.500 de persoane și entități din Rusia, Ucraina și Belarus.