Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, i-a cerut pe 19 decembrie președintelui Volodimir Zelenski să semneze o lege care prevede o răspundere juridică mai mare pentru acțiuni precum dezertarea, părăsirea unei unități militare și neascultarea ordinelor de luptă, relatează Kyiv Independent.

Valeri ZalujnîiFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Potrivit lui Zalujnîi, lacunele actuale ale legislației, care permit doar amenzi sau sentințe de probațiune, sunt inechitabile și contribuie la pierderea personalului, a teritoriului și a civililor din prima linie.

„Zonele expuse ale frontului sunt forțate să fie acoperite de alți militari, ceea ce duce la o creștere a pierderii de personal, teritorii și civili pe ele. Adesea, pozițiile pierdute trebuie reluate prin atacuri care au un cost foarte mare ”, a subliniat Zalujnîi într-un videoclip pe Facebook.

Zalujnîi l-a îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să semneze o lege care să abordeze aceste probleme, afirmând că disciplina militară valorează și că soluția propusă reflectă punctele de vedere ale comandanților unităților.