Armata rusă a afirmat luni că a doborât patru rachete HARM de fabricaţie americană deasupra teritoriului său, pe cerul regiunii ruse Belgorod aflate la frontiera cu Ucraina, anunță TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Patru rachete anti-radar americane HARM au fost doborâte în spaţiul aerian al regiunii Belgorod”, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, în timpul briefingului său zilnic despre evoluția „operațiunii militare speciale”.

Localităţile şi infrastructurile din regiunea Belgorod au de suferit frecvent din cauza tirurilor despre care Moscova afirmă că aparțin forțelor ucrainene.

Rachetele americane AGM-88 HARM sunt rachete tactice aer-sol concepute pentru a căuta şi distruge sistemele de apărare aeriană ale adversarilor echipate cu radar.

Statele Unite au adaptat rachetele antiradar AGM-88 „HARM” pentru avioanele de vânătoare MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene.

În august, Colin Kahl, secretarul adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, a subliniat că SUA au furnizat Ucrainei mai multe rachete HARM pe care le-au reconfigurat pentru a putea fi lansate de avioane MIG-29, deşi au fost concepute pentru avioanele americane.

La sfârșitul lunii august piloții ucraineni au publicat o înregistrare video spectaculoasă în care arată cum lansează rachete HARM, la o zi după ce TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, scria că Kievul a rămas fără piloți militari.

Rusia acuză Ucraina că atacă ținte civile în Belgorod

Anunțul făcut luni de Ministerul rus al Apărării vine la o zi după ce guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a acuzat forțele ucrainene de lansarea unor atacuri care au ucis o persoană și rănit alte 5.

„Sistemul nostru de apărare antiaeriană a fost activat deasupra Belgorodului și a regiunii Belgorod”, a declarat acesta, adăugând că cunosc „patru persoane care au fost rănite” și că echipele medicale le duc la spital. Ulterior el a precizat că numărul răniților identificați a urcat la 5.

Trei martori au declarat pentru Reuters că explozii puternice au fost auzite duminică în orașul Belgorod.

Belgorod este una dintre regiunile din sudul Rusiei unde obiective precum depozite de combustibil și muniție au fost zguduite de explozii după ce Moscova a declanșat „operațiunea sa militară specială" în Ucraina.

În ultimele luni propagandiștii ruși și oficiali de la Moscova au acuzat constant forțele ucrainene de lansarea unor atacuri asupra unor ținte civile din Belgorod, afirmații care nu au fost confirmate independent.

Urmărește ultimele evoluții din a 299-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.