Un cetățean grec de orgine rusă în vârstă de 39 de ani, suspectat de spionaj pentru Moscova, a fost identificat în timp ce forțele speciale Cobra au făcut perchiziții la domiciliul acestuia din Viena, au anunțat autoritățile austrice, relatează Reuters și Kronen Zeitung. Bărbatul este fiul unui diplomat rus care a fost agent sub acoperire al Serviciului Federal de Securitate în Germania și Austria. Suspectul, care este în libertate, ar fi în slujba serviciului de informații militare rus GRU în detrimentul Austriei, potrivit Die Presse.

Ofițer al forțelor speciale din AustriaFoto: JOE KLAMAR / AFP / Profimedia

Ministerul austriac de Interne a anunțat într-un comunicat că l-au prins pe presupusul spion elen după o anchetă desfășurată de agenția sa de informații „în strânsă cooperare internațională" cu țări sau instituții pe care nu le-a numit.

Suspectul, despre care nu a dat multe informații, „a fost în contact cu diplomați și oficiali ai serviciilor de informații din diferite țări și s-a aflat la Moscova cu puțin timp înainte și în timpul invaziei militare a Ucrainei de către forțele rusești", se arată în comunicatul ministerului.

Suspectul, care riscă până la cinci ani de închisoare pentru „sprijinirea unei agenții secrete de informații în detrimentul Austriei", nu este în arest preventiv, adăugând că măsuri suplimentare vor fi luate de justiție.

Ministerul austriac de Interne nu a furnizat informații suplimentare despre tatăl său.

Suspectul a călătorit de 65 de ori în străinătate

Ministerul a precizat că rolul suspectului a fost de a relata ceea ce se discuta în general la Viena, renumită încă din timpul Războiului Rece ca fiind un bârlog al spionilor.

„Se bănuiește că a fost folosit ca sursă de informații despre discursul din rândul populației austriece, al țării și al presei cu privire la politica externă, societatea în ansamblu și politica de securitate și, prin urmare, a fost adus la Moscova în perioada premergătoare operațiunii militare pentru a evalua posibilele reacții externe", a declarat ministerul.

Suspectul a făcut 65 de călătorii în străinătate între 2018 și începutul anului 2022 și a cumpărat proprietăți în Viena, Rusia și Grecia, iar la o percheziție a fost găsit un detector de semnale care poate găsi microfoane și camere ascunse, a precizat ministerul.

„Locațiile conspirative din zona Vienei au fost folosite pentru schimbul de informații, iar personalul diplomatic al Federației Ruse a fost, de asemenea, în strânsă legătură, cu aceste locații", a adăugat ministerul austriac de interne.

Potrivit Die Presse, bărbatul de 39 de ani este angajat al serviciului de informații militare GRU și a făcut o pregătire militară specială în Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 299-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.