António Guterres, secretarul general al ONU a declarat că este de părere că războiul Rusiei în Ucraina „va continua” și că nu vede o perspectivă pentru negocieri de pace „serioase” în viitorul imediat, potrivit The Guardian.

Antonio Guterres, la BuchaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Vorbind reporterilor în timpul conferinței sale anuale de sfârșit de an de la New York, Guterres a declarat că „nu va renunța la urmărirea păcii în Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional și cu Carta Națiunilor Unite”, referindu-se la principiul-cheie al Cartei ONU de respectare a suveranității și integrității teritoriale.

El a declarat că nu este optimist în ceea ce privește posibilitatea unor negocieri de pace eficiente între Ucraina și Rusia în viitorul imediat, adăugând: „Eu cred că confruntarea militară va continua”.

Cu toate acestea, el a declarat că „speră cu tărie că se va putea ajunge la pace în 2023, citând consecințele grele pentru populația Ucrainei, societatea rusă și economia globală dacă nu se va ajunge la un acord.

„Toate acestea sunt motive pentru ca noi să facem tot ce este posibil pentru ca o soluție de pace să aibă loc înainte de sfârșitul anului 2023”, a declarat el.

Între timp, el a declarat că se va concentra pe creșterea eficienței unui acord mediat de ONU care a reluat transporturile de alimente și îngrășăminte din Marea Neagră ale Ucrainei, va continua să încerce să repornească exportul de amoniac rusesc prin Ucraina și va încerca să accelereze schimbul de prizonieri de război.