Germania a promis luni Slovaciei sistemul Mantis, care îi va consolida apărarea aeriană, a declarat ministrul slovac al apărării, citat de AFP.

Christine LambrechtFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

„Acesta este un nou sistem de apărare aeriană care va proteja estul Slovaciei”, a declarat luni, la Bratislava, ministrul Jaroslav Nad, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său german, Christine Lambrecht.

„Este un sistem cu rază scurtă de acțiune conceput pentru a proteja anumite structuri”, a adăugat el.

Detaliile acordului trebuie acum să fie stabilite în următoarele câteva luni.

Lambrecht, care a început luni o vizită de două zile în Slovacia, a declarat că Mantis ar putea fi folosit, printre altele, pentru a proteja o bază de întreținere a industriei germane, recent pusă în funcțiune în Slovacia, unde este reparat materialul de război provenit din Ucraina.

Baza este situată în apropierea orașului Michalovce, în estul Slovaciei.

Potrivit armatei germane, Mantis are o rază de acțiune de până la trei kilometri și poate combate obiectele care se apropie cu până la 1.000 de focuri pe minut. Sistemul poate fi folosit împotriva rachetelor, obuzelor de artilerie, mortierelor sau a dronelor.

Germania a decis deja, după invazia rusă în Ucraina, să transfere două baterii de rachete Patriot în orașul Sliac din centrul Slovaciei.

Cei doi miniștri au asistat, de asemenea, la livrarea către Slovacia a primului Leopard 2 A4 din cele care vor înlocui cele 30 de vehicule militare de infanterie pe care Slovacia le-a dat Ucrainei.

Pe lângă tancurile germane, Slovacia va primi, de asemenea, muniție și piese de schimb. De asemenea, Germania va asigura instruirea în utilizarea blindatelor, a precizat Nad.

De asemenea, miercuri, Republica Cehă va primi primul din cele 15 tancuri Leopard 2 A4 de la Germania în schimbul ajutorului militar acordat Ucrainei.