Forțele ucrainene au continuat joi luptele ”sângeroase” împotriva rușilor care au intrat în uzina Azovstal din Mariupol, potrivit unui mesaj video publicat pe Telegram de comandantul batalionului Azov. Alți 344 de civili au fost evacuați din Mariupol, a transmis și Zelenski. Rusia a negat însă atacul asupra oțelăriei și a transmis că a dispus încetarea focului, pentru o perioadă de 3 zile, începând de joi, pentru a permite evacuarea civililor. Cu toate acestea, Ucraina acuză forțele rusești că au încălcat încetarea focului. Rusia a anunțat că a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad.

Razboi in UcrainaFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații de joi, ziua 71 a războiului din Ucraina:

07:28Noul material LIVE privind invazia Rusiei îl găsiți aici. Acest articol nu va mai fi actualizat.

06:43Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat într-un discurs că "dacă toţi din lume - sau cel puţin majoritatea - erau conducători fermi şi curajoşi ca Marea Britanie" este sigur că s-ar fi pus capăt deja războiului.

06:01Premierul ucrainean Denys Shmygal a declarat că pierderile economice preliminare sunt de aproximativ 600 de miliarde de dolari. De asemenea, Ucraina are nevoie de între 4 și 5 miliarde de dolari pe lună doar pentru a acoperi deficitul bugetar, exporturile importante de cereale ale Ucrainei fiind afectate după ce șase dintre cele mai mari instalații de depozitare ale Ucrainei au fost lovite de rachete.

05:56Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times

00:53Autoritățile ucrainene au planificat vineri o nouă rundă de evacuări din orașul asediat Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk.

"Mâine, pe 6 mai, va avea loc o evacuare de la Mariupol la Zaporojie. Urmează să ne adunăm lângă mall-ul "Port City" în jurul orei 12", a anunțat Vereșciuk într-o postare pe Facebook joi seară.

00:42George W. Bush îl supranumește pe Zelenski „Winston Churchill al vremurilor noastre”

00:20La Mariupol, indicatoarele rutiere în limba ucraineană sunt schimbate cu altele în rusă

23:35 Rușii au făcut ”mici progrese” în Donbas - Pentagon

23:00 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că se lucrează pentru redeschiderea ambasadei României la Kiev, el precizând că speră ca în una sau două săptămâni aceasta să îşi reia activitatea în capitala Ucrainei

21:48Preşedintele Consiliului European doreşte confiscarea activelor ruseşti supuse sancţiunilor

21:28VIDEO Imagini cu noi atacuri ale rușilor asupra uzinei Azovstal

21:06 Premierul japonez avertizează cu privire la puterile autocrate: Ucraina poate fi mâine Asia de Est

20:53Povestea lui Vladimir, chitaristul aruncat de război pe străzi: ”Nimic nu mai e normal. Mi-e frică, dar încerc să rămân calm!”

20:40 Moscova afirmă că ajutorul occidental i-a încetinit ofensiva în Ucraina, dar victoria e sigură

Un nou convoi ONU de eliberare a civililor din Azovstal ajunge vineri

20:30Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite, spune că nu este clar câți civili se mai află în oțelăria Azovstal din Mariupol asediată de forțele ruse, conform CNN.

„Este (Azovstal -n.r.) în mijlocul unei zone active de război. Părți din acesta au fost distruse. Sunt oameni care trăiesc în tuneluri. Ne este foarte greu să avem un număr exact. Continuăm să lucrăm în parteneriat cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii și ne ocupăm (...) pentru a scoate cât mai mulți oameni din Mariupol, precum și din Azovstal", a spus Stephane Dujarric la un briefing la sediul ONU din New York.

20:15 Discuții Putin-Bennet: Israelul spune că președintele Rusiei și-a cerut scuze după ce Lavrov a spus că Hitler avea origini evreiești / Kremlinul, nicio vorbă despre acest scandal

20:04Armata Belarusului face exerciții / Ministerul Apărării spune că e doar o pregătire normală

19:49 Un oficial al ONU a anunţat că un nou convoi al organizaţiei este în drum spre uzina din Azovstal, în încercarea de a-i evacua pe civili.

"Astăzi, în momentul în care vorbim, un convoi este în drum spre Azovstal până mâine (vineri-n.r.) dimineaţă, în speranţa de a-i recupera pe civilii rămaşi în acest infern întunecat şi de a-i scoate în siguranţă", a declarat Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU care răspunde de chestiunile umanitare.

O primă operaţiune organizată începând de weekendul trecut de ONU şi Crucea Roşie a permis evacuarea a 101 civili din acest imens complex metalurgic unde s-au ascuns sute de civili civili şi ultimii combatanţi ucraineni care apără Mariupol.

Adjunctul comandantului Azov, apel la Zelenski din oțelăria Azovstal: Soldații răniți mor în agonie teribilă

19:36Putin cere ca soldații ucraineni din Azovstal să predea armele

19:34Lorenz Nasturica-Herschcowici, concertmaistru la filarmonica din München, efectuează turnee sub bagheta fostului prim-dirijor Valeri Gherghiev, un apropiat al lui Putin

19:22Bruxelles-ul propune sancționarea Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin / Rolul acesteia în promovarea propagandei Kremlinului

18:48VIDEO Căpitan Azov face apel la Zelenski din oțelăria Azovstal: Soldații răniți mor în agonie teribilă

18:45Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a vorbit joi la telefon cu premierul britanic Boris Johnson despre posibila furnizare de armament cu rază lungă de acțiune de către Marea Britanie către Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street, citat de The Guardian.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile pe câmpul de luptă și despre cerințele forțelor armate ucrainene, inclusiv despre furnizarea de armament cu rază lungă de acțiune pentru a preveni bombardarea civililor.

Premierul britanic a subliniat, de asemenea, importanța unui proces judiciar internațional rapid și independent pentru ca responsabilii pentru atrocitățile din Ucraina să fie trași la răspundere și a oferit sprijinul permanent al Marii Britanii în strângerea de dovezi pentru crime de război, adaugă sursa citată. Cei doi lideri au convenit să vorbească din nou „în următoarele zile”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

18:17Autoritățile ucrainene au anunțat joi că în 2 mai trupele ruse au ocupat Consiliul Local din Chornobaivka, interogându-l și apoi răpindu-l pe viceprimar. În aceeași zi, primarul localității, Ihor Dudar, a fost spitalizat, după ce rușii i-au percheziționat casa, scrie The Kyiv Independent.

18:14Războiul din Ucraina a transformat portul Constanța într-un punct maritim vital pentru exporturile ucrainene

Adolescent ucis când ajuta la evacuarea animalelor dintr-o grădină zoologică / 7 răniți în urma atacului asupra unei mănăstiri

18:12Șapte oameni au fost răniți după ce trupele ruse au bombardat, miercuri, Lavra Sviatohirsk, o mănăstire a filialei ucrainene a Bisericii Ortodoxe Ruse din regiunea Donețk, a anunțat joi Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

17:53Adolescent de 15 ani ucis în bombardamentele rușilor timp ce încerca să salveze animalele de la o grădină zoologică de lângă Harkov

17:50Cum văd românii reacția UE la războiul din Ucraina. Datele ultimului Eurobarometru

17:36Presa din Transnistria spune că au avut loc focuri de armă la granița cu Ucraina

17:33Autorităţile din Fiji au confiscat un iaht de 300 de milioane de dolari al oligarhului rus Suleiman Kerimov, la solicitarea Statelor Unite, a anunţat joi Departamentul de Justiţie de la Washington, citat de Reuters.

17:18 Berlinul anunță că Zelenski și Steinmeier s-au împăcat, după ce președintelui Germaniei i-a fost refuzată vizita la Kiev

16:58Invaziile Rusiei în Georgia și Crimeea, în 2008 și în 2014, nu au avut un răspuns suficient de ferm din partea Occidentului, ceea ce i-a permis lui Vladimir Putin să creadă că poate scăpa nepedepsit pentru intențiile sale agresive față de Ucraina, a declarat, joi, ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble.

Zelenski anunță o campanie globală de finanţare pentru Ucraina: Puteţi dona pentru a-i ajuta pe apărătorii noştri

16:56Rusia spune că nu poate fi ținută nicio paradă militară pe 9 mai în Donețk și Luhansk

16:52Ucraina ar putea lansa o contraofensivă împotriva armatei ruse în luna iunie

16:30Cum descriu oamenii care au fost evacuați din uzina Azovstal viața în subsolurile oțelăriei. „Oamenii nu se opresc din plâns”

16:24 VIDEO O dronă a surprins momentul în care soldați ucraineni sunt capturați de ruși

16:18Lukașenko susține că „operațiunea specială” din Ucraina durează prea mult

15:48Agenția Europeană pentru Siguranță Aviatică avertizează asupra riscului ca avioane civile să fie lovite în războiul din Ucraina

15:42VIDEO Campanie globală de finanţare pentru Ucraina. Zelenski: Cu un click, puteţi dona pentru a-i ajuta pe apărătorii noştri

14:58Ucraina contrazice Kremlinul: Rusia încearcă să-i distrugă pe ultimii apărători de la Azovstal

14:26Babușca Ania, simbolul propagandei ruse pro-război, are statuie în Mariupol

Rusia ar pregăti o "paradă a prizonierilor" la Mariupol, în 9 mai

13:30 Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat, joi, că a declarat ”persona non grata” şapte diplomaţi danezi, ca răspuns la o acţiune similară luată de Copenhaga, care a expulzat 15 diplomaţi ruşi în luna aprilie, potrivit Reuters.

13:03 Trupele ruse ar vrea să organizeze în 9 mai, marcată de Rusia drept „Ziua Victoriei”, o „paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol, oraşul-port la Marea Azov devastat în urma bombardamentelor. La această paradă ar urma să fie aduși 2.000 de civili ținuți acum în lagăre de filtrare, care să fie îmbrăcați în uniforme ale Armatei ucrainene, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din Mariupol, citat de agenţia de presă Ukrinform.

12:48Kremlinul a transmis joi că sunt funcționale cordoanele umanitare pentru evacuarea civililor de la Azovstal, Mariupol, potrivit Reuters. Ucrainenii precizau dimineață că se dau ”lupte sângeroase„ la Azovstal. În același timp, Rusia anunțase că începând de astăzi, timp de 3 zile, trupele rusești vor înceta focul pe parcursul zilei pentru a permite evacuarea civililor.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Kremlinul nu ar confirma faptul că trupele Moscovei au luat cu asalt oțelăria.

12:32 Cum ar fi aflat rușii despre intrările în catacombele din Azovstal și care este rolul în Mariupol al principalului propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov

12:05Jurnalul de război al unui băiețel de 8 ani: ”Mi-au murit cei doi câini, bunica mea Halya, și iubitul meu oraș Mariupol”

Ce pierderi ar fi suferit Armatele Ucrainei și Rusiei, după aproape două luni și jumătate de război

11:59 Spania l-a arestat pe vloggerul Anatoli Șarîi, acuzat de trădare în Ucraina

11:29Armata Ucrainei: Pierderile Rusiei au ajuns la 24.700 de soldați / Moscova susține că a ucis 600 de militari ucraineni în cursul nopții

10:55Două sate din regiunea rusească Belgorod, aflată a granița cu Ucraina, au fost bombardate de forțele armate ucrainene, potrivit guvernatorului Viacheslav Gladkov citat de Reuters. Oficialul a precizat însă că nu există victime.

10:53 VIDEO Momentul în care rachetele rusești lovesc podul din Dnipro în timp ce mașinile circulă pe el

10:50„De acum, dacă există iad în lume, acesta este în Azovstal”, spune un consilier al primarului din Mariupol, după ce trupele ruse au reușit să intre pe teritoriul oțelăriei, unde, alături de ultimii soldați ucraineni care apără Mariupolul devastat, se adăpostesc și sute de civili, între care 30 de copii.

10:43VIDEO Kasparov: Nu este nicio diferență între Putin, Hitler, Stalin și Ceaușescu. Dictatorii nu se schimbă

10:22Ce înseamnă pentru România embargoul asupra ţiţeiului rusesc și cu ce îl putem înlocui

10:08Bilanțul răniților de la Kramatorsk a ajuns la cel puțin 25, dintre care 6 au avut nevoie de spitalizare, relatează Kyiv Independent.

Cum s-ar putea folosi Rusia de exercițiile militare din Belarus - evaluarea Armatei britanice

09:40Ocupanții rușiau amplasat o statuie în stil sovietic în Mariupol, cu steagul roșu și însemnele secera și ciocanul, relatează presa rusă citată de Nexta.

09:34Rusia s-ar putea folosi de exercițiile militare din Belarus pentru a crea impresia unei amenințări la adresa Ucrainei și, astfel, pentru a reține forțele ucrainene din nord și a preveni transferul acestora pentru a participa la bătălia pentru Donbas, afirmă ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare, publicată joi.

Reamintim că forțele armate din Belarus au început miercuri exerciții militare pentru a-și testa pregătirea pentru luptă, potrivit ministerului belarus al Apărării.

09:25Marea Britanie va aloca 45 de milioane de lire sterline pentru asistență acordată persoanelor vulnerabile, din și de la granițele Ucrainei, a transmis guvernul de la Londra. Banii vor merge la agețiile ONU și organizațiile caritabile care oferă sprijin esențial supraviețuitorilor violențelor sexuale comise de ruși.

08:55Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că, de la începutul războiului, în 24 februarie, 221 de copii au fost uciși, iar 408 au fost răniți.

Potrivit autorităților ucrainene, cele mai multe victime în rândul copiilor sunt în regiunile Donețk – 139, Kiev – 116, Harkov – 95, Cernihiv – 68, Nikolaev – 44, Lugansk – 37, Zaporojie – 27, Herson – 46, Sumî – 16, Jitomir – 15.

De asemenea, în urma bombardamentelor rusești 1.584 de unitățide învățământ au fost avariate, iar 118 au fost complet distruse.

08:44Alexandr Mahov, un jurnalist ucrainean în vârstă de 36 de ani, a murit în timpul bătăliilor de lângă Izium din regiunea Harkov. Postul TV Ukraine24, la care a lucrat Mahov, spune că jurnalistul a luptat în armata ucraineană și a relatat despre evenimentele din prima linie.

Noi bombardamente în Donețk și Luhansk

08:39VIDEO 5 civili uciși în Luhansk, cel puțin 6 răniți la Kramatorsk

08:32 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că armata ucraineană a eliberat de sub ocupația rusă mai multe localități de la granițele regiunilor Nikolaev și Herson.

Conform informațiilor transmise joi dimineață de către Armata Ucrainei, forțele ruse continuă să atace în zona operațională estică pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Luhansk și pentru menținerea coridorului terestru cu Crimeea ucraineană ocupată temporar.

Armata ucraineană spune că în ultimele 24 de ore a respins 11 atacuri ale rușilor pe teritoriul regiunilor Donețk și Luhansk, distrugând cinci tancuri, șapte echipamente blindate de luptă și cinci vehicule.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei mai spune că trupele ruse provoacă tensiuni în regiunea Pridnistrovsk (Transnistria - n.r.), unde regrupează trupele în direcții individuale, ia măsuri pentru a reface proviziile și încearcă să îmbunătățească poziția tactică a unităților sale.

08:17 Încă 5 civili au murit în bombardamentele trupelor rusești în regiunea Luhansk, în ultimele 24 de ore, a declarat guvernatorul Serhiy Gaidai citat de Reuters.

08:05Serviciile secrete americane au furnizat informații vitale pentru uciderea generalilor ruși

07:19 Alți 344 de civili au fost evacuați din Mariupol, a transmis și președintele Volodimir Zelenski.

07:00 Rusia a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară

05:53 Moscova a afirmat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina

00:52Separatiştii transnistreni susţin că au fost vizaţi de "atacuri teroriste" din Ucraina

00:10 Zelenski îi cere şefului ONU "să salveze" răniţii de la combinatul Azovstal din Mariupol

23:48 VIDEO Rusia spune că va deschide coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Azovstal, în același timp apar imagini cu bombardamente asupra oțelăriei

22:41 Ucraina recuperează un sat din regiunea Harkiv din apropierea graniței cu Rusia

21:56Trupele ruse au intrat în uzina Azovstal din Mariupol. Contactul intre guvern si trupele din interiorul combinatului a fost restabilit - parlamentar

21:13VIDEO Momentul în care rușii au atacat cu bombe o statie din Avdiivka, in timp ce muncitori asteptau autobuzul

20:35Aproximativ 2.000 de soldați ruși rămân în Mariupol / Oficial american: "Nu fac cu adevărat niciun progres în sud"