Babușca Ania, o pensionară ucraineană purtând steagul sovietelor și transformată în simbol al propagandei rusești de susținere a invaziei declanșate de Vladimir Putin, are statuie în Mariupol.

HotNews.roFoto: Hotnews

Șeful adjunct al președinției ruse, Sergei Kiriyenko, ar fi fost el însuși prezent la inaugurarea statuii în Piața Leninsky Komsomol din orașul distrus aproape în întregime de trupele rusești, relatează The Moscow Times și Nexta.

Bătrâna ar fi o pensionară ucraineană care ar fi întâmpinat, din greșeală, soldații ucraineni cu steagul roșu al sovietelor, în aprilie.

Imaginile prezentate de televiziunea de stat rusă au devenit virale printre susținătorii ruși ai războiului declanșat de Valdimir Putin în Ucraina sub pretextul eliberării ucrainenilor de sub conducerea ”naziștilor”.

Ania a fost ”clonată” rapid de propaganda rusă, fiind pictată pe blocuri și panouri publicitare.

“Babușca Ania este un simbol al patriei mamă pentru întreaga lume rusească”, ar fi spus Kiriyenko unei mulțimi adunate la evenimentul de inaugurare a statuii din orașul cel mai crunt lovit de atacurile rușilor. Cel puțin așa relatează un lider al partidului lui Vladimir Putin ”Rusia Unită”.

“Din nefericire, nu știm numele ei întreg, dar cu siguranță îl vom afla și vom avea ocazia să vorbim și să ne plecăm în fața ei”, a mai spus reprezentantul Kremlinului care a fost desemnat recent să se ocupe de relațiile cu zona de est a Ucrainei.

----