„De acum, dacă există iad în lume, acesta este în Azovstal”, spune un consilier al primarului din Mariupol, după ce trupele ruse au reușit să intre pe teritoriul oțelăriei, unde, alături de ultimii soldați ucraineni care apără Mariupolul devastat, se adăpostesc și sute de civili, între care 30 de copii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atacurile intense asupra oțelăriei Azovstal au continuat în noaptea de miercuri spre joi, iar acolo au loc lupte sângeroase, potrivit lui Petro Andriuschenko, consilier al primarului din Mariupol, citat de CNN.

  • „De acum, dacă există iad în lume, acesta este în Azovstal.
  • Există bombardamente și atacuri non-stop, chiar și noaptea. În unele zone, ostilitățile sunt deja dincolo de gardul oțelăriei.
  • Ultimii 11 kilometri pătrați de libertate din Mariupol au fost transformați în iad”, a declarat, joi dimineață, Petro Andriuschenko, consilier al primarului din Mariupol.

Forțele ruse au intrat miercuri pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol. Comandantul Regimentului Azov din uzina Azovstal, Denys Prokopenko, a spus că în oțelărie au loc „bătălii grele și sângeroase”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a îndemnat miercuri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la "salvarea" răniţilor care se află la combinatul siderurgic Azovstal, asediat şi bombardat de trupele ruse.

"Vieţile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (...) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva", a spus Volodimir Zelenski, citat de serviciul său de presă, în cursul unei discuţii telefonice cu Antonio Guterres, în contextul în care, potrivit Kievului, sute de soldaţi şi civili, printre care 30 de copii, se află în galeriile subterane ale acestui combinat.

Rusia, la rândul ei, a susținut miercuri seară că forţele sale vor înceta focul asupra oţelăriei şi vor deschide un coridor umanitar timp de trei zile, începând de joi, pentru a evacua civili.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire la militari, în timp ce, potrivit apărătorilor oraşului Mariupol, la faţa locului sunt câteva sute de soldaţi răniţi.