Nu este nicio diferență între Putin, Hitler, Stalin și Ceaușescu, dictatorii nu se schimbă, a declarat pentru TVR Garry Kasparov într-un interviu în exclusivitate. Cel mai mare jucător de șah al lumii și unul dintre cei mai puternici opozanți ai lui Vladimir Putin a ajuns miercuri în România. Kasparov a vorbit în termeni duri despre războiul declanșat de ruși în Ucraina și nu s-a ferit să-i critice pe liderii europeni care i-au permis lui Vladimir Putin să invadeze țara vecină și să omoare oameni nevinovați.

Garry KasparovFoto: Bill Greenblatt / AFP / Profimedia Images

"Problema cu dictatorii este că ei nu se schimbă. Nu este nicio diferență între Hitler, Stalin, Putin, poate îl putem include și pe Ceaușescu. Dictatorii nu se întreabă 'de ce?'. Ei se întreabă 'de ce nu?'. Iar Putin am văzut că poate lua un teritoriu, poate omorî oameni în Siria, cum a făcut în Alep, în Siria, prin bombardări masive. A făcut atâtea crime fără nicio consecință", a declarat Garry Kasparov.

"De aceea a atacat Ucraina. Pentru el era doar următorul pas. Și dacă nu ar fi fost rezistența eroică a Ucrainei și a conducerii lui Volodimir Zelenski, am fi văzut o altă capitulare a lumii și negocieri pentru a salva anumite părți ale Ucrainei", a explicat renumitul șahist.

Lecția de istorie

"Mulți politicieni europeni mai au puțin și își vor recunoaște vina de a-l fi creat pe Putin așa cum e acum, dar cei care sunt surprinși de crimele de război din Ucraina trebuie să-și amintească de Alep, de armele chimice din Siria, de Groznîi în anii 2000, de uciderea oponenților politici. Știm ce e KGB, sunt în România, nu în Franța, nu în Marea Britanie, dar noi vedem acum că amenințarea este recunoscută. Și cred că trăim un moment în care istoria secolului XXI va fi schimbată. (...) Dar Ucraina plătește un preț enorm acum", a adăugat Kasparov.

Zelenski a dovedit că este "un lider de război adevărat". "Avem așa de mulți politicieni care au devenit clovni și un comediant a devenit erou. Este o lecție de istorie", a declarat Garry Kasparov.

----