Premierul Boris Johnson și prim-ministrul japonez Fumio Kishida au avertizat că invazia Ucrainei ar putea fi replicată în Asia de Est, dacă puterile democratice nu se opun puterilor autocrate, relatează The Guardian.

Fumio KishidaFoto: Philip Fong / AFP / Profimedia Images

„Ucraina poate fi mâine Asia de est”, a spus Kishida joi, în timpul unei vizite la Londra, în timp ce a cerut liderilor din Indo-Pacific să recunoască că invazia Ucrainei nu este doar o problemă europeană.

Întrebat despre implicațiile pentru Taiwan, el a spus:

  • „Trebuie să colaborăm cu aliații noștri și cu țările care au idei similare și să nu tolerăm niciodată o încercare unilaterală de a schimba status quo-ul prin folosirea forței în Indo-Pacific, în special în Asia de Est.
  • Agresiunea flagrantă a Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare clară a dreptului internațional, care interzice folosirea forței împotriva suveranității și integrității teritoriale a unei națiuni.

Anterior, Johnson a spus că securitatea Europei este indivizibilă de securitatea din Asia-Pacific, în regiunea Indo-Pacific că acțiunile puteriloc autocrate din Euopa pot afecta ceea ce se poate întâmpla în Asia de Est.

Kishida a anunțat, de asemenea, noi sancțiuni, inclusiv o înghețare a activelor pentru 140 de persoane din Rusia și extinderea unei interdicții de export pentru a include firmele militare ruse.

Pachetul a fost anunțat a doua zi după ce Rusia a impus interdicții privind activele și înghețarea călătoriilor pentru 60 de oficiali japonezi, inclusiv membri ai cabinetului japonez și prim-ministrul însuși. Kishida descrisese acțiunea Rusiei ca fiind complet inacceptabilă.