În ciuda faptului că faimoasa instituție bavareză a rupt legăturile cu Gherghiev încă din martie, vechiul său concertmaistru Lorenz Nasturica-Herschcowici (Laurențiu Năsturică-Herșcovici, pe când a plecat din România și când mai concerta la Ateneul Român) efectuează în prezent un turneu în Rusia cu fostul său prim-dirijor, scrie ziarul german Merkur.de.

HotNews.roFoto: Hotnews

După invadarea Ucrainei de către trupele rusești pe 24 februarie, Filarmonica din München a rupt contractul cu Gherghiev deoarece acesta a refuzat să denunțe războiul și să renunțe astfel la poziția de simpatizant declarat al lui Vladimir Putin.

Dar Lorenz Nasturica-Herschcowici, deși este concertmaistru al filarmonicii încă din 1992 și fusese angajat de legendarul Sergiu Celibidache, a preferat să-i fie recunoscător în continuare fostului său șef Valeri Gherghiev, care l-a angajat din 2013 ca dirijor și solist la ansamblul Mariinsky Stradivarius de la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Referitor la angajamentele lui Nasturica-Herschcowici în Rusia, Münchner Philharmoniker a declarat: „Am examinat din punct de vedere legal această formă de muncă pe timp parțial a domnului Nasturica la orchestra Mariinsky.

Rezultatul este că nu există obiecțiuni din perspectiva legilor muncii. Cât despre cât de justificabil este din punct de vedere etic, răspunsul poate veni doar de la cel în cauză”.

Sursa: The Strad