Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi lansarea unei platforme online unde poate dona orice persoană din lume, ca să ajute Ucraina în războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape două luni și jumătate.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Zelenski a făcut anunțul printr-un mesaj video în limba engleză, transmis pe rețelele de socializare.

  • "Cu un singur click, puteţi dona fonduri pentru a-i sprijini pe apărătorii noştri, pentru a ne salva civilii şi a reconstrui Ucraina", a spus președintele ucrainean.

Platforma se numeşte United24, iar potrivit liderului de la Kiev toți banii donați vor fi transferați Băncii naţionale a Ucrainei şi atribuite apoi ministerelor. O dată pe zi vor fi publicate și informații despre modul în care au fost alocați banii din donaţii.

  • "Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia", a mai spus Volodimir Zelenski.

Platforma va fi găzduită pe site-ul u24.gov.ua, care precizează că fondurile vor fi alocate pentru apărare şi deminare, asistenţă medicală şi reconstrucţia Ucrainei.

Pagubele fizice aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma atacurilor Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari și vor crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă, declara în 22 aprilie președintele Băncii Mondiale, David Malpass. El a precizat că estimarea preliminară a costurilor „restrânse” ale pagubelor nu include costurile economice în creștere ale războiului pentru Ucraina.

-ADVERTISEMENT-