De când Vladimir Putin a declanșat ”operațiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie, Yehor, un băiețel de 8 ani din Mariupol a trăit prin adăposturi și a început să țină un jurnal de război. Copilul a fost el însuși rănit și a trecut printr-o adevărată tragedie, pierzându-și bunicii. Un fragment din jurnalul în care povestește despre trauma sa a fost publicat de ministrul afacerilor externe Dmitro Kuleba.

HotNews.roFoto: Hotnews

”De la 24 februarie și până acum, mi-au murit cei doi câini, bunica mea Halya, și iubitul meu oraș Mariupol”, a scris Yehor, 8 ani, în jurnalul pe care îl ține de când se ascunde de bombele rusești.

Bunicul său a murit și el. Băiețelul, sora și mama sa au fost răiți, mai precizează ministrul ucrainean al afacerilor externe, într-o postare emoționantă pe twitter.

”Ucraina nu va ceda niciodată și nu va obosi. Trebuie să biruim”, a fost mesajul său de încurajare.

Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că, de la începutul războiului, în 24 februarie, 221 de copii au fost uciși, iar 408 au fost răniți. Bilanțul ar putea fi însă mult mai mare, în condițiile în care nu există date exacte din teritoriile controlate de ruși.

Mariupol este orașul-port care a fost asediat din primele zile ale războiului declanșat de ruși. Orașul a fost practic ras de pe suprafața pământului de trupele rusești, civili și ultimii apărători ucraineni refugiindu-se la oțelăria Azovstal.

În ultimele zile, în baza unor acorduri cu partea rusă, sub coordonarea ONU, ucraineni au reușit evacuarea unor civili, președintele Zelenski afirmând miercuri noaptea că a fost încheiată a doua etapă a evacuării, fiind eliberați alți 344 de civili.

----