Consiliul National de Etica - a carui componenta a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang - a anuntat oficial decizia in cazul acuzatiilor de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta. Consiliul National de Etica "apreciaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul 'Curtea Penala Internationala' nu se poate sustine", se arata in raportul final oficial al Consiliului aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

  • Descarca de aici Raportul Final al Consiliului National de Etica
  • Presedintele Consiliului National de Etica si alt membru si-au dat demisia cu o saptamana inainte de anuntarea acestei decizii
  • Maine urmeaza ca si Universitatea din Bucuresti sa anunte verdictul sau
  • Consiliul National de Atestare a Diplomelor, pe 29 iunie: Victor Ponta a plagiat in 85 de pagini. E plagiatul de tip copy-paste

Ce spune Raportul Consiliului National de Etica:

"Domnul Victor Ponta a pus la dispozitia CNECSDTI documentele detinute in vederea verificarii si clarificarii presupuselor abateri de la normele de conduita si si-a exprimat acordul de a fi la dispozitia acestui consiliu si de a raspunde tuturor solicitarilor.

Au fost solicitate atat Universitatii Bucuresti cat si Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare documente privind teza de doctorat a domnului Victor Ponta.

De asemenea, in vederea analizarii comparative au fost solicitate de la diferite universitati din tara si din Bucuresti teze de doctorat elaborate in anul 2003.

In cadrul sedintei CNECSDTI din data de 11.07.2012 domnul Victor Ponta s-a prezentat in fata CNECSDTI, sustinand punctul de vedere care s-a depus si pe suport de hartie.

In procesul de verificare si analiza, membrii CNECSDTI au stabilit prin consens faptul ca este necesar sa se apeleze la experti in domeniul stiintelor juridice, conform art. 8 alin. (3) din Legea 206/2004, cu scopul de a elabora un raport cu privire la sesizarile de mai sus.

S-au desemnat 3 experti din domeniul stiintelor juridice, care au procedat la verificarea documentelor depuse la dosar, precum si la analizarea comparativa a altor teze primite. Raportul expertilor a fost inregistrat la CNECSDTI sub nr. 874/16.07.2012, document care face parte din prezentul raport. (...)

3. Constatare argumentativa cu privire la presupusa abatere de la buna conduita, etica si deontologie in activitatea de cercetare-dezvoltare

In cadrul sedintei CNECSDTI din data de 18.07.2012, membrii CNECSDTI au analizat raportul expertilor, care releva faptul ca acestia au luat in discutie urmatoarele aspecte:

  • analizarea cadrului legal in vigoare de la admiterii pana la data sustinerii publice a tezei de doctorat si a acordarii titlului de doctor. Referitor la acest aspect, expertii au precizat ca este necesar sa se respecte principiul neretroactivitatii legii, consacrat de art. 15 alin (2) din Constitutia Romaniei.
  • cadrul normativ privind consacrarea legala, in 2004, ulterior sustinerii si acordarii titlului de doctor, a presupusei abateri de la normele de buna conduita, in cercetarea stiintifica.
  • criteriile de redactare a tezelor de doctorat la nivelul anului 2003
  • analiza comparativa a tezei de doctorat a domnului Victor Ponta cu alte teze de doctorat sustinute la Universitatea din Bucuresti in acelasi an, respectiv 2003
  • pozitia autorilor despre ale caror lucrari se afirma ca ar fi plaghate.
  • sustinerile domnului Victor Ponta privind acuzatiile de plagiat

Opinia formulata de catre experti, personalitati recunoscute in mediul academic si de cercetare, relativa la aspectele mai sus-mentionate, este clar structurata, bine argumentata si fundamentata.

In Raport, la capitolul "Constatari", expertii prezinta urmatoarele:

  • teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in aceeasi perioada;
  • teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii;
  • tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupare al doctorandului si al conducatorului de doctorat;
  • autorul tezei de doctorat a efectuat activitatile cuprinse in planul individual de pregatire conform reglementarilor in vigoare in acea perioada (trei examene si trei referate, toate apreciate cu calificativul Foarte Bine);
  • teza de doctorat este clar structurata si are un plan de cercetare coerent;
  • metodologia de cercetare este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice de la acea data;
  • cercetarea, asa cum rezulta din referatele membrilor din comisia de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente;
  • bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii;
  • nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu ii apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale sau originale
  • teza de doctorat a fost sustinuta in Catedra de Drept Public din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, in data 01.04.2003, in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna si alti specialisti de renume care au apreciat valoarea lucrarii.
  • In urma analizelor efectuate s-a constatat ca procedurile in urma carora domnul Victor Ponta a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice au fost in acord cu legislatia in vigoare in anul 2003 si nu se poate sustine calificarea drept plagiat;

In urma discutiilor si analizei efectuate de catre membrii CNECSDTI, in sedinta din 18.07.2012, acestia au aprobat constatarile expertilor.

4. Concluzie

In urma analizarii sesizarilor nr. 811/21.06.2012 si nr. 838/02.07.2012, CNECSDTI apreciaza ca - in raport de perioada elaborarii si sustinerii lucrarii de doctorat a domnului Victor Ponta si anume intre anii 1999-2003 examinarea trebuie facuta in conformitate cu prevederile HG nr. 37/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului, emisa in temeiului art. 73 alin. (8) din Legea Invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in care la art. 22 se precizeaza faptul ca: "Teza de doctorat trebuie sa contina elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum si modalitati de validare stiintifica a acestora sau de recunoastere valorica in domeniul artelor".

CNECSDTI ia act de indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat de catre domnul Victor Ponta.

CNECSDTI retine faptul ca referintele bibliografice au fost mentionate preponderent la sfarsitul lucrarii.

Prin urmare, CNECSDTI isi asuma concluziile expertilor din domeniul juridic in ceea ce priveste respectarea planului de pregatire prin doctorat, teza prin continut si elementele de contributie proprie justifica acordarea titlului de doctor.

CNECSDTI apreciaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul "Curtea Penala Internationala" nu se poate sustine.

Vicepresedinte CNECSDTI

Vergil Muraru"

29 iunie - Consiliul National de Atestare a Diplomelor: Victor Ponta a plagiat. Este plagiatul de tip copy-paste

Amintim ca aceasta decizie este contrara celei anuntate pe 29 iunie de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Consiliul general al CNATDCU este abilitat sa analizeze calitatea tezelor de doctorat si sa propuna ministrului educatiei retragerea titlului de doctor pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, adica inclusiv pentru plagiat.

"85 de pagini din cele 307 cat cuprinde partea propriu-zisa a tezei de doctorat, fara anexe, reprezinta copieri fara indicarea sursei", a anuntat in cadrul unei conferinte de presa Marius Andruh, presedintele Consiliului General al CNATDCU, referitor la teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Este "plagiatul de tip Copy-Paste", a precizat acesta. CNATDCU a propus la finalul sedintei din 29 iunie retragerea titlului de doctor prim-ministrului Victor Ponta, propunere care a fost inaintata Ministerului Educatiei.

Liviu Pop, ministrul Educatiei de la acea vreme, a dat insa un ordin prin care a reorganizat intregul CNATDCU. Ordinul a fost dat cu o seara inainte de sedinta Consiliului si a fost publicat in Monitorul Oficial chiar a doua zi, in timp ce membrii CNATDCU se aflau in sedinta in care discutau teza de doctorat a lui Victor Ponta - acuzat de plagiat.

Universitatea din Bucuresti a analizat si ea teza de doctorat, iar rectorul Mircea Dumitru va anunta maine decizia finala a Comisiei sale de Etica. Potrivit Legii Educatiei Nationale, rectorul poate anula cu aprobarea senatului universitatii o diploma de doctor.

Citeste si: