Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si-a depus demisia, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistem. Decizia vine la o zi dupa ce Facultatea de Drept a decis in sedinta de Consiliu sa nu analizeze acuzatiile de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Flavius Baias a declarat in urma cu o zi pentru HotNews.ro ca decizia luata de Facultatea de Drept este ca "in conditiile legislative actuale [Facultatea de Drept - n.r.] nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu".

Flavius BaiasFoto: Agerpres

UPDATE 12:45 Informatia a fost confirmata de catre Universitatea Bucuresti printr-un comunicat de presa:

"Decanul Facultatii de Drept, conf.dr. Flavius-Antoniu Baias, a demisionat din aceasta functie.

Rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru: “Regret ca s-a intamplat acest lucru, am avut o colaborare excelenta cu domnul decan Baias. Este o decizie personala pe care o respect. Si urmeaza ca Universitatea din Bucuresti sa organizeze un nou tur de alegeri“.

Contactat miercuri de catre HotNews.ro, decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, a declarat ca punctul de vedere al facultatii pe care o conduce, in cazul acuzatiilor de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Ponta, este urmatorul:

"In cadrul Consiliului Facultatii de Drept au fost decise urmatoarele: In principiu condamna orice manifestare de plagiat, indiferent de cine ar fi savarsit-o si in ce domeniu ar fi savarsit-o, dar constata ca in conditiile legislative actuale nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu".

Ulterior deciziei Facultatii de Drept, Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca "saptamana viitoare, miercuri, Comisia de Etica a Universitatii se intruneste in a doua sedinta si urmeaza sa dezbata cazul. Membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti aveau nevoie de un punct de vedere al Facultatii de Drept - facultatea a decis sa nu se pronunte asupra cazului, spunand ca nu exista un temei legal pentru a efectua aceasta analiza - dar se va continua investigatia la nivelul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti".

Vineri, 22 iunie, Universitatea din Bucuresti (UB) a anuntat printr-un comunicat de presa ca a luat act de acuzatiile de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

"Urmare a solicitarii conducerii Universitatii din Bucuresti, Consiliul Facultatii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinta, din experti internationali, din universitati straine, pentru a analiza acuzatiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ulterior acestei analize, concluziile materialului care va fi realizat de comisia constituita ad-hoc vor fi prezentate Senatului Universitatii din Bucuresti si publicului larg", a precizat UB.

Totodata, rectorul Universitatii din Bucuresti a solicitat intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a institutiei de invatamant superior, pentru a dezbate cazul. "Conducerea Universitatii din Bucuresti, in cunostinta de cauza si pe baza celor doua materiale (punctul de vedere al Facultatii de Drept si punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti), va putea dispune masuri adecvate in acel moment", a precizat Universitatea din Bucuresti.

Intrebat despre verificarile initiate de Universitatea din Bucuresti, Victor Ponta a declarat vineri, 22 iunie: "E foarte bine, pentru ca eu ieri (joi, 21 iunie - n.red.) am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etica. Totul se dorea sa ramana la nivel mediatic. Eu personal am depus ieri la Ministerul Educatiei, conform legii, solicitarea mea de a fi verificata teza acuzata. Ma voi prezenta si la Facultatea de Drept, si la Comisia de Etica si la orice institutie legal abilitata, pentru a-mi sustine punctul de vedere."

"Pe de alta parte, va spun cinstit ceea ce cred. Tot acest scandal a fost declansat de presedintele Basescu din cauza dorintei mele de a participa la Consiliul European", a mai afirmat premierul, adaugand "probabil ca dupa 28 (28 iunie, data desfasurarii Consiliului European - n.red.) nu va mai exista aceeasi presiune din partea presedintelui".

Amintim ca luni, 18 iunie, revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.

Citeste aici cum s-a dezvoltat subiectul acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a premierului Victor Ponta: