Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept: In conditiile legislative actuale, Facultatea de Drept nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2012, 19:44 Actualitate | Esenţial


Flavius Baias
Foto: Agerpres
Facultatea de Drept "constata ca in conditiile legislative actuale nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu", a declarat pentru HotNews.ro decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias. Decizia a fost luata in sedinta de astazi, 27 iunie, a Consiliului facultatii, dupa ce conducerea Universitatii din Bucuresti a solicitat acestui for sa discute "constituirea unei comisii formate, de preferinta, din experti internationali, din universitati straine, pentru a analiza acuzatiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta".

Contactat de HotNews.ro, decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias, a declarat ca punctul de vedere al facultatii pe care o conduce este urmatorul:

"In cadrul Consiliului Facultatii de Drept au fost decise urmatoarele: In principiu condamna orice manifestare de plagiat, indiferent de cine ar fi savarsit-o si in ce domeniu ar fi savarsit-o, dar constata ca in conditiile legislative actuale nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu".

Analiza acuzatiilor de plagiat in acest caz este responsabilitatea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Vineri, 22 iunie, Universitatea din Bucuresti (UB) a anuntat printr-un comunicat de presa ca a luat act de acuzatiile de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

"Urmare a solicitarii conducerii Universitatii din Bucuresti, Consiliul Facultatii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinta, din experti internationali, din universitati straine, pentru a analiza acuzatiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ulterior acestei analize, concluziile materialului care va fi realizat de comisia constituita ad-hoc vor fi prezentate Senatului Universitatii din Bucuresti si publicului larg", a precizat UB.

Totodata, rectorul Universitatii din Bucuresti a solicitat intrunirea de urgenta a Comisiei de Etica a institutiei de invatamant superior, pentru a dezbate cazul. "Conducerea Universitatii din Bucuresti, in cunostinta de cauza si pe baza celor doua materiale (punctul de vedere al Facultatii de Drept si punctul de vedere al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti), va putea dispune masuri adecvate in acel moment", a precizat Universitatea din Bucuresti.

Intrebat despre verificarile initiate de Universitatea din Bucuresti, Victor Ponta a declarat vineri, 22 iunie: "E foarte bine, pentru ca eu ieri (joi, 21 iunie - n.red.) am constatat ca nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etica. Totul se dorea sa ramana la nivel mediatic. Eu personal am depus ieri la Ministerul Educatiei, conform legii, solicitarea mea de a fi verificata teza acuzata. Ma voi prezenta si la Facultatea de Drept, si la Comisia de Etica si la orice institutie legal abilitata, pentru a-mi sustine punctul de vedere."

"Pe de alta parte, va spun cinstit ceea ce cred. Tot acest scandal a fost declansat de presedintele Basescu din cauza dorintei mele de a participa la Consiliul European", a mai afirmat premierul, adaugand "probabil ca dupa 28 (28 iunie, data desfasurarii Consiliului European - n.red.) nu va mai exista aceeasi presiune din partea presedintelui".

Amintim ca luni, 18 iunie, revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.

Citeste aici cum s-a dezvoltat subiectul acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a premierului Victor Ponta:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • culmea (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:46)
  Nicolae Kidman [utilizator]

  din CV-ul dlui Baias, absolut remarcabil:

  Premiul Asociaţiei COPY-RO (societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor) pentru lucrarea „Regimul juridic al imobilelor preluate abuziv. Legea nr. 10/2001 comentată şi adnotată” (realizată în colaborare);

  http://www.drept.unibuc.ro/dyn_doc/cv/cv-flavius-baias-16-05-11.pdf

6679 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  plagiu (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:50)

  Respect [utilizator]

  Si dupa 28 iunie lucrarea nu va mai fi plagiata, corect?
  • +19 (21 voturi)    
   Flavius Baias gireaza plagiatori? (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:41)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Respect

   inseamna ca Facultatea de Drept din Bucuresti e o institutie de invatamant pt plagiatori. azi maine vor vinde doctorate la decanatul facultatii !
 • +43 (45 voturi)    
  Cine a acordat acel doctorat?!!! (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:50)

  mongol89 [utilizator]

  Nu este in interestul Facultatii de Drept sa dovedeasca ca respecta rigoarea academica si ca e dispusa sa corecteze sau sa apere eventualele erori facute in acordarea de titul de doctor?

  Probabil s-au prins ca asistam la o lovitura de stat parlamentara si au decis ca e mai sanatos sa se puna bine cu noua putere.

  jeguri academice!!!!
 • +44 (46 voturi)    
  Lasilor (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:51)

  ddanescu [utilizator]

  Dar sa dati diplome mai aveti competenta?
  • +9 (11 voturi)    
   culmea (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:46)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui ddanescu

   din CV-ul dlui Baias, absolut remarcabil:

   Premiul Asociaţiei COPY-RO (societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor) pentru lucrarea „Regimul juridic al imobilelor preluate abuziv. Legea nr. 10/2001 comentată şi adnotată” (realizată în colaborare);

   http://www.drept.unibuc.ro/dyn_doc/cv/cv-flavius-baias-16-05-11.pdf
   • +4 (6 voturi)    
    :)))) (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:59)

    abcde [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Prea tare! Eu am crezut ca esti ironic :))
   • 0 (0 voturi)    
    Poate ne spune musiu Baias cum... (Joi, 28 iunie 2012, 10:48)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    era cu examenele de intrare in magistratura pe vremea cind Stoica era min Justitiei , ca tot e ruda cu Stoica . Mai bine zis cu "taxa " ceruta ....!!!
 • +37 (39 voturi)    
  Cand stii si nu poti recunoaste, spui ca.. (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:51)

  A9 [utilizator]

  nu ai competente!

  :)))

  Nici un mare invatat al tarii, nu are acest curaj, sa verifice!!

  Astia sunt intelectualii aia care se dau loviti?! Daca e asa, chiar nu merita respect.
  • +20 (22 voturi)    
   Nu (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:14)

   Marius_Buliga [utilizator] i-a raspuns lui A9

   Nu astia sunt intelectualii care se dau loviti, va rog sa tineti minte acesti domni care nu se pot pronunta si pe viitor sa luati decizii in consecinta.

   De exemplu, eu nu as mai avea incredere in diplomele eliberate de oameni care ocolesc luarea unei decizii in acest caz.

   Practic, decanul Facultatii de Drept de la Bucuresti ne spune: nu suntem dispusi sa sustinem onorabilitatea diplomelor pe care le dam absolventilor nostri.

   Cine a semnat eliberarea diplomei de doctorat?

   Cine a fost in comisie?

   Cine a fost conducatorul de doctorat?
 • +15 (17 voturi)    
  Era de asteptat. (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:54)

  Alius [utilizator]

  Ca si "sinuciderea" lui Nascase, Ponta incearca prin orice metoda sa nu se ajunga la analiza oficiala a lucrarii
  de doctorat. Asta spune totul despre lucrarea lui.
 • +13 (15 voturi)    
  .... (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:56)

  non-stop [utilizator]

  rusinos! de-a dreptul rusinos!
 • +7 (9 voturi)    
  Aha! (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:59)

  AliB [utilizator]

  UB a constatat ca oul guvernamental era prea fierbinte pentru a fi tinut in mana si l-a pasat artistic in curtea MEC. Nu prea e de condamnat de fapt: dupa criterii academice nu pot decat sa-l gaseasca pe VP vinovat de plagiat pentru ca altfel nimeni din universitatea aia nu mai poate tine capul sus inafara tarii. Pe de alta parte daca-l gasesc vinovat...brrr! raman fara cap in tara. Ha!
  In fine MEC si comisia Mang (pardon, de etica) o sa-l gaseasca nevinovat, deci Ponta o sa ramana doctor si prim-ministru. Sfarsitul povestii.
 • +11 (13 voturi)    
  cartoful fierbinte e pasat mai departe (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:00)

  Eugenn [utilizator]

  "Competenta legala" poate nu o are, dar "competenta" ar trebui s-o aiba. Daca nu Facultatea de Drept, unde s-a obtinut doctoratul, atunci cine poate sa aiba aceasta competenta? Cum poti da o diploma de doctor daca nu ai nici macar competenta sa identifici un plagiat?

  Dar e normala reactia lor, caci probabil sunt direct responsabili pentru acest plagiat. Adica dupa indrumatorul de teza si comisia de sustinere, cred ca facultatea e cea care trebuie sa se asigure ca totul a decurs corect. (Imi dau si eu cu parerea, nu cunosc regulamentele. Dar ele ar trebui sa fie in acest spirit.)
 • +13 (17 voturi)    
  Strigator la cer (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:02)

  Daniels22026 [utilizator]

  Institutul Cultural Roman ar trebui sa roage citeva universitati de prestigiu, din intreaga lume, sa analizeze si sa exprime pozitia fata de acest plagiat evident, strigator la cer.

  Universitatile din Romania nu par a fi alcatuite din profesori foarte curajosi. Ei saracii, ar vrea sa analizeze, dar nu stiu de unde sa inceapa.
 • +9 (13 voturi)    
  penibil ... (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:02)

  adrian8 [utilizator]

  nu stiu cu cine sa se dea ...
 • +16 (18 voturi)    
  Rusine (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:07)

  ticbis [utilizator]

  Ar trebui sa vi se interzica prin lege dreptul de a mai elibera diplome universitare! Oricum nu valoreaza nimic in lumea civilizata!
  Nesimtitilor!
 • +16 (18 voturi)    
  Come on! Frectie la picior de lemn! (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:08)

  Clop [utilizator]

  Domnule Decan,

  Prim Ministrul tarii noastre, nu este acuzat de plagit ca Prim Ministru. Intelege asta si un copil de clasa a 2 a.

  Acuzatiile nu sunt la adresa Prim Ministrului, ci pentru lucrarea doctorului en titre. Altfel: se intampla ca doctorul in cauza, acuzat de plagiat, sa fie si Prim Ministrul tarii.

  ***Aveti toata baza legala pentru asta!
 • +19 (21 voturi)    
  E incredibil (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:12)

  zambara [utilizator]

  E incredibil. Universitatea la care s-a obtinut titlul de doctorat nu are competente sa verifice daca teza de doctorat e plagiat sau nu? Ceeeeeeeeee?
  Doamne, in ce tara traim?
  Nu mai exista in tara asta si oameni normali, numai escroci?
 • +14 (16 voturi)    
  Nu are competenta legala? (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:17)

  TK9 [utilizator]

  Nu ai nevoie de competente legale, nici chiar profesionale, ca sa spui ca albul e alb si negrul e negru sau ca un autor a copiat pasaje intregi dintr-un alt autor.

  E suficienta o pereche de cojones.
  • +1 (1 vot)    
   lipsa mare (Joi, 28 iunie 2012, 0:48)

   cetateteanuTurmentat [utilizator] i-a raspuns lui TK9

   lipsesc ouale. le-a luat infractorul (auto) impuscat pe toate.
 • +16 (18 voturi)    
  ce argument e ăsta?!? (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:28)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  "in conditiile legislative actuale nu are competenta legala sa verifice"

  Decan al facultăţii de Drept?!? Mă aşteptam, din partea unei asemenea personalităţi, la un argument de genul "În conformitate cu articolul... paragraful... din legea... coroborat cu articolul... paragraful... din legea... plagiatul nu poate fi analizat de o instituţie universitară cu profil...".

  "condiţiile legislative actuale"... Ăsta-i răspuns de vecin năduşit ce stă în maieu, cu berea-n mână, şi le explică locatarilor de la scara B cum stă situaţia-n România. Să vă fie ruşine! Cât scoateţi la suta de metri mers târâş pe burtă? Cum stăm cu plagiatul la nivel academic? Nevertebrate la caracter ce sunteţi!
 • +11 (13 voturi)    
  ca sa vezi ! (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:29)

  inlocsadorm [utilizator]

  surpriza la drept !. ei doar dau diplome.
 • +10 (12 voturi)    
  cand ii prindeti copiind l examen ce le faceti? (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:34)

  danaid2012 [utilizator]

  Le spuneti ca dpdv legislativ nu aveti ce sa le faceti? Eventual le dati o nota mai buna pt ca, nu-i asa, abilitati din astea nu avem toti! Felicitari!
 • +11 (13 voturi)    
  scandalos (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:35)

  buncrestin [utilizator]

  este incredibil ce se intampla...
 • +9 (11 voturi)    
  Organul emitent e implicit cel care anuleaza (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:35)

  alex1234 [utilizator]

  Organul emitent e implicit cel care anuleaza ceea ce a emis

  Adica ma Baias, nu Facultatea de Drept a EMIS un Plagiat pe Piata, aproband prin Comisia Facultatii de drept Doctoratul ? Ba da l-a EMIS. Pai aveti bunul simt sa-l Retrageti.

  Daca Facultatea de Drept se deroga de la Dreptul de a-si Anula Falsele Emisii implicit pierde dreptul de a mai Emite vreun Doctorat....

  Asta e similara cu "Spitalul Floreasca" care se 'deroga' cerand expertiza de la IML, dar se deroga dupa ce s-a pronuntat adica dupa ce a EMIS ORDINUL MEDICAL DE PASTRARE A PACIENTULUI

  Si uite asa ajungem de rasul curcilor.....

  UNIVERSITATEA BUCURESTI AR TREBUI SA FACA DE URGENTA O COMISIE INTERNATIONALA (oxford, cambridge, sorbonne, stanford, moscova, roma, heidelberg) SI SA ANALIZEZE CAT MAI REPEDE PLAGIATUL
 • +10 (12 voturi)    
  Decan slugoi! (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:43)

  suka_la [utilizator]

  Daca Facultatea de Drept nu este in satre sa judece acest plagiator ordinar, atunci cine este in stare?? Vangelis sau androneasca sau mangleala!
  Demisia si duceti-va lingailor!
  Ne-am saturat sa produceti numai latrai inconstienti, puturosi si usor de cumparat!
  Rusineeeeee!
  • +2 (4 voturi)    
   o glumita... (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:04)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui suka_la

   daca mi se permite: acest domn dezonoreaza papionul ala atirnat la git!
 • +9 (11 voturi)    
  Prostul nu e prost destul.... (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:48)

  dami365 [utilizator]

  In fudulia lui se va duce la Brussels unde se pare ca va fi luat la intrebari si acolo nu le mai poate da la intors ca aici.
 • +7 (13 voturi)    
  bai nesimtitilor (Miercuri, 27 iunie 2012, 20:51)

  kata70 [utilizator]

  a plagiat dupa autori romani, de ce va trebuie specialisti internationali??? ati devenit la fel de plini de tupeu si jeg ca si pontacu'!!!!!!!!!
 • +6 (8 voturi)    
  Huua! (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:02)

  abcde [utilizator]

  Asta pute rau de tot.
  Facultatea de drept trebuia sa isi exprime un punct de vedere si sa il transmita Universitatii. Ea nu retragea doctoratul, nu ii trebuie acoperire legala.
 • +3 (5 voturi)    
  om fara coloana vertebrala (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:15)

  mihai23 [utilizator]

  Decan?alta gaina fara coloana vertebrala care tremura ca piftia fara sa gandeasca ca titlul de doctor a devenit un subiect de bascalie si rizibil si datorita hotilor ca ponta si datorita oamenilor fara curaj ca acest decan..
 • +2 (4 voturi)    
  Copy paste si pun numele meu pe Coperta (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:26)

  kebab [utilizator]

  Si o sa devin doctor. Va multumesc anticipat.
 • +5 (7 voturi)    
  D-le Baias ... (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:27)

  francoromanul [utilizator]

  eu v-as sfatui sa nu insistati in directia aceasta, nu de alta, dar s-ar putea sa incepem sa verificam inclusiv teza dvs de doctorat ... Ce ziceti, tineti pariul ? Atentie mare d-le decan, s-ar putea sa aveti niscaiva "surprize" ...
  Fara indoiala, vom mai vedea in .ro multe, multe chestiuni oarecum "jenante" ...
 • +1 (3 voturi)    
  au incercat.. (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:41)

  IASI [utilizator]

  sa il scoata nevinovat pe Ponta dar cand au vazut DNA ul le da tarcoale la toti implicati in cazul Nastase au lasat o mai moale asa ca :Nu e de competenta noastra :))
 • +2 (4 voturi)    
  Slugoii de la facultatea de drept. (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:22)

  Troll [utilizator]

  Rusine slugilor! O sa va zburam de acolo cit de curind!
 • +2 (4 voturi)    
  "Super!" (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:29)

  _andi_ [utilizator]

  E bine de stiut pentru viitorii studenti de la Facultatea de Drept din Bucuresti ca palagiatu' ii foarte condamnat, in principiu.
 • +3 (3 voturi)    
  Dar!... (Joi, 28 iunie 2012, 1:13)

  Calin_file_de_dosar [utilizator]

  Daca nu sunteti in stare sa va pronuntati asupra unui plagiat, cum de reusiti sa analizati si sa validati teze doctorale!?

  Voi realizati ca incepand din aceasta seara, pornind de la aceasta declaratie, toate tezele de licenta si doctorale ale Facultatii de Drept din cadrul Universitati bucuresti sunt susceptibile de plagiat!?

  Voi realizati ca daca se gaseste un binevoitor sa trimita o sesizare la Comisia Europeana de Petitii va declana u nscandal si va puteti trezi in final ca nu va vor fi recunscute diplomele!?!

  Sunteti nu nuami de o lasitate scabroasa, dar si inconstienti!

  Halal profesori de drept!
 • +3 (3 voturi)    
  Declaratia decanului Facultatii de drept a UB (Joi, 28 iunie 2012, 1:36)

  PERIFERIGERI [utilizator]

  Din luarea de pozitie a decanului rezulta clar urmatoarele:
  1.Toate diplomele si doctoratele semnate de Facultatea de drept a UB sunt indoielnice.
  2.Toti posesorii unor asemenea titluri trebuie sa le depuna, daca au onoare, si sa-si dea demisia din orice functie publica.
  Sa nu uitam ca la ora actuala avem primari condamnati definitiv votati de populatie pentru ca au facut si fapte bune!!!!!! E clar ca mentalitatea noastra are o problema majora cu notiunea de FURT, de la cel al unui ou pana la cel INTELECTUAL!!!!
  In fruntea parlamentului avem un plagiator dovedit (pe care domnii de la facultatea care l-a produs se "jeneaza"sa-l dea in vileag) si de 2 luni nu gasim un ministru pentru EDUCATIE.(Asta interimar a dat o declaratie stupida, incoerenta incheiata cu ceva de genul: e vina lui Funeriu ca de la el am mostenit subiectele de examen la clasa a 8 a.....)
  ASA AM AJUNS IN PRAGUL FALIMENTULUI!
  ASTEPTAM SA JUDECE STRAINII CALITATEA TEZEI DE DOCTORAT A PREMIERULUI NOSTRU??? CE COMITETE SI COMITII MAI TREBUIE SA FORMAM CA SA RECUNOASTEM CEVA EVIDENT!!!! REVISTA NATURE NU SE JOACA CU AFIRMATII!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Vreau sa dau timpul inapoi (Joi, 28 iunie 2012, 4:29)

  Leon_Magnificul [utilizator]

  ... sa am din nou 20 de ani si sa urmez cursurile acestei facultati unice unde poti copia toate lucrarile in absenta cadrului legal de a sanctiona un caz de plagiat.
 • +1 (1 vot)    
  A plagiat ! (Joi, 28 iunie 2012, 7:47)

  elwis [utilizator]

  E clar ! A plagiat ! Raspunsul d-voastra ne-a indepartat orice dubiu ! Ce zic studentii d-voastra-ca nu sint toti "emanatii" lui Nastase ! -muncesc atitia ani si le semnati o diploma asupra careia planeaza suspiciunea ? Au si motive : procurorul pe care l-ati "scolit " declara ca nu respecta legea ! Examen psihologic la admitere n-aveti ?
 • 0 (0 voturi)    
  tot respectul (Joi, 28 iunie 2012, 14:03)

  olentina [utilizator]

  dupa aceasta comisie de etica lucrarea lui ponta o sa fie o lucrare neplagiata ,muncita din greu de prim ministrul cinstit ca si guvernul lui care ne conduce.domnul asta cred ca nu a vrut sa ia parte la asa o magarie.cu cata usurinta renunta ponta la lucrarea lui de doctorat,a muncit mult la ea nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by