Premierul roman Victor Ponta se confrunta cu acuzatii de plagiat, dupa ce doi ministri ai educatiei din cabinetul sau au demisionat din aceleasi motive. Desi tara se zbate in instabilitate politica, Ponta are foarte mult timp pentru a explica presupusele greseli din doctoratul sau, relateaza Huffington Post.

Unii romani considera ca la mijloc se afla criterii politice. Altii o reflectare a culturii academice care a aparut dupa prabusirea comunismului, atunci cand diplomele universitare au devenit un mod de a urca pe scara sociala.

"Persoanele cu ambitie, bani si influenta si-au cumparat diplome de doctorat in ultimii 20 de ani. Arata bine in CV-ul lor o astfel de diploma, e la moda, asa ca o compara ca si cum ar cumpara un costum Armani", sustine analistul politic Stelian Tanase.

Revista Nature a anuntat ca a primit de la un anonim documente care indica faptul ca mai mult de jumatate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini a lui Victor Ponta a fost copiata de la doi profesori de drept din Romania.

Desi la inceput a negat acuzatiile pe care le considera motivate politic, Ponta a admis ca singura vina pe care o poarta este ca nu a mentionat in partea de jos a fiecarei pagini lista de autori, ci doar in bibliografia de la finalul lucrarii. Acesta a mai adaugat ca va renunta la titlul de doctor in cazul in care acuzatiile se dovedesc adevarate, dar nu va demisiona din functia de premier al Romaniei.