Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti: Comisia de Etica a Universitatii se intalneste saptamana viitoare in a doua sedinta pentru analiza plagiatului de care este acuzat Victor Ponta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2012, 21:02 Actualitate | Esenţial


Mircea Dumitru
Foto: Agerpres
Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti se va intalni saptamana viitoare in a doua sedinta in care va dezbate acuzatiile de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru. "Membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti aveau nevoie de un punct de vedere al Facultatii de Drept - facultatea a decis sa nu se pronunte asupra cazului, spunand ca nu exista un temei legal pentru a efectua aceasta analiza - dar se va continua investigatia la nivelul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti", a precizat Mircea Dumitru. 

Citeste mai jos declaratiile acordate HotNews.ro de catre rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru:

"Mircea Dumitru: Saptamana viitoare, miercuri, Comisia de Etica a Universitatii se intruneste in a doua sedinta si urmeaza sa dezbata cazul. Membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti aveau nevoie de un punct de vedere al Facultatii de Drept - facultatea a decis sa nu se pronunte asupra cazului, spunand ca nu exista un temei legal pentru a efectua aceasta analiza - dar se va continua investigatia la nivelul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Comisia de Etica nu a inceput analiza pe fond, s-a organizat si a discutat despre modalitatea de analiza a documentelor. Comisia se va intalni miercuri, am identificat teza de doctorat si urmeaza sa aiba la dispozitie dovezile pe care sa faca analiza. Membrii Comisiei de Etica au facut rost de toate documentele si se vor intruni miercurea viitoare pentru a efectua o analiza pe fond.

Sunt 13 membri in aceasta Comisie. Comisia de Etica este un for de analiza etica principal in universitate.

Rep: In cat timp estimati ca vor pronunta o decizie in acest caz?
Mircea Dumitru: Depinde de ce procedura vor adopta. Daca vor cere analiza unor experti si specialisti in drept penal, atunci s-ar putea sa avem nevoie de o echipa de experti, nu neaparat de la Universitatea din Bucuresti, potential din strainatate, si atunci s-ar putea sa mai ia timp.

Ideea este sa ajungem repede la un punct de vedere, dar dupa o dezbatere.

Rep: Cum vor efectua aceasta analiza expertii internationali, avand in vedere ca documentele sunt in limba romana?
Mircea Dumitru: Daca ei nu vorbesc limba romana, atunci li se va pune la dispozitie o traducere autorizata. Daca vor fi juristi romani care sunt experti la universitati din strainatate, atunci analiza se va efectua pe documentele in limba romana.

Premierul chiar a salutat faptul ca Universitatea a decis sa efectueze o analiza, pentru ca in felul acesta domnia sa are dreptul sa se poata apara.

Rep: S-a stabilit o data pentru audierea premierului Victor Ponta?
Mircea Dumitru: Nu s-a stabilit o audiere, ci s-au dezbatut doar diferite posibilitati de realizare a analizei. Comisia de Etica este un for independent, nu este subordonata Senatului Universitatii, dupa cum nu este nici o comisie subordonata rectorului. Rectorul nu este membru al Comisiei de Etica si nu poate influenta o decizie a Comisiei de Etica".

Amintim ca vineri, 22 iunie, Universitatea din Bucuresti a anuntat urmatoarele, printr-un comunicta de presa: "Urmare a solicitarii conducerii Universitatii din Bucuresti, Consiliul Facultatii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinta, din experti internationali, din universitati straine, pentru a analiza acuzatiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ulterior acestei analize, concluziile materialului care va fi realizat de comisia constituita ad-hoc vor fi prezentate Senatului Universitatii din Bucuresti si publicului larg".

Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, a declarat astazi, 27 iunie, pentru HotNews.ro ca "in cadrul Consiliului Facultatii de Drept au fost decise urmatoarele: In principiu condamna orice manifestare de plagiat, indiferent de cine ar fi savarsit-o si in ce domeniu ar fi savarsit-o, dar constata ca in conditiile legislative actuale nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu".

Decizia Universitatii din Bucuresti de a analiza in Comisia de Etica a universitatii acuzatiile de plagiat a venit la cinci zile dupa ce revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.

Citeste aici cum s-a dezvoltat subiectul acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a premierului Victor Ponta:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3584 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  terminati cu circul, Ponta a plagiat (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:24)

  DlGoe [utilizator]

  terminati cu circul, Ponta a plagiat, orice minut cu el prim ministru afecteaza imaginea Romaniei si mai afecteaza si generatiile viitoare de studenti.

  in orice facultate din vest in cel mai fercit caz repetai anul, dar mai probabil erai exmatriculat pentru plagiat.
 • +7 (9 voturi)    
  Va fi albit (Miercuri, 27 iunie 2012, 21:49)

  Cipos Salamandros [anonim]

  tare mi-e teama ca de data asta va fi albit de Comisia de Etica ! oricum, scandalul ramane iar onoarea nu-i va fi reperata in vecii vecilor...
 • +8 (8 voturi)    
  :))) (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:06)

  adrian_s [utilizator]

  incep sa apara balabani grajdanii peste tot ...

  asta e tipul mang balaban grajdan ...
 • +8 (8 voturi)    
  nelamurire (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:13)

  elwis [utilizator]

  "Condamnam orice forma de plagiat "...dar nu o vedem decit daca avem...competenta legala ! Nu aveti competenta legala sa analizati teza unui prim-ministru sau orice teza de drept , in general? La emiterea titlului ati avut competenta sa va exprimati ? Si daca se dovedeste plagiatul , puteti fi implicati ?
 • +12 (12 voturi)    
  *Domul Invalizilor (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:17)

  Clop [utilizator]

  * Dincolo de diplomatia de moment, punctul de vedere al Facultatii de Drept a fost unul slugarnic, fara indoiala.

  Domnule Dumitru, a trecut vremea balbelor in aceasta chestiune ardenta. Asteptam argumente valide si de eleganta academica de la noua comisie care va investiga. Pro sau contra.
  • +7 (7 voturi)    
   Plagiat (Joi, 28 iunie 2012, 0:32)

   oneofthem [utilizator] i-a raspuns lui Clop

   Cineva tot pierde din afacerea asta, daca nu Ponta atunci Facultatea de Drept.

   Nu ar fi pacat sa fie sacrificata Facultatea de Drept de dragul copylotului ?
   • +3 (3 voturi)    
    dA (Joi, 28 iunie 2012, 3:57)

    Babilou [utilizator] i-a raspuns lui oneofthem

    Prin schimbarea in cateva zile a punctului de vedere, e clar ca s-au facut presiuni politice asupra Fac de Drept..... iar acum le e frica.
    Domnilor din Ro, cand o sa va asumati responsabilitatea personala a ceea ce faceti ca persoane publice in functiile pe care le detineti ?
 • +9 (9 voturi)    
  aveti curaj daca Ue zice ceva ascultati ce Europa (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:21)

  MGH [utilizator]

  Preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcţie dacă acuzaţiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.
  De asemenea, preşedintele grupului popular din PE afirmă că, în conformitate cu standardele europene şi cu o jurisprudenţă deja limpede stabilită, prim-ministrul român nu poate să conducă un guvern al unui stat din UE dacă a comis într-adevăr o fraudă când a obţinut titlul universitar pe care îl deţine.
 • +3 (3 voturi)    
  bine, dar o opinie pe subiect se putea exprima? (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:30)

  mary_ [utilizator]

  Este oarecum ciudat ca o comisie de la o Facultate sa nu aiba in cadrul legal al sau o parghie pentru a controla abuzurile, dar este posibil.

  Cred totusi ca facultatea, in afara opiniei exprimate in general despre plagiat, putea incerca o solutie mai aproape de subiectul analizei. De exemplu identificare si separarea- marcarea - partilor plagiate si a surselor de unde provin acestea...Poate o vor face dar in alt cadru, de exemplu in comisia intrunita la nivelul Universitatii...

  Mult succes comisiei!
 • +8 (8 voturi)    
  Metoda de verificare (Miercuri, 27 iunie 2012, 22:40)

  ValyGreavu [anonim]

  Am văzut până acum diferite fotografii comparative cu lucrarea copiată și s-au vehiculat mai multe procente de copiere dintr-un material în altul.
  Plagiatul pare fără doar și poate vizibil cu ochiul liber. Dar nu există și nici nu va exista o dovadă concretă pentru că Universitatea din București nu deține un software specializat pentru detecția plagiatului. Doar la FEAA din cadrul UAIC Iași se folosește din 2010 un astfel de produs, SafeAssign pentru lucrările de disertație și licență și articolele din revista instituției, și am înțeles că de curând profesorii de la Universitatea din Timișoara au și ei un produs propriu foarte performant.
  Pe scurt, ca să nu vă rețin timpul, cum ar funcționa SafeAssign în acest caz a lui Ponta.
  - lucrarea incriminata și sursa se încarcă într-o zona privată din SafeAssign (conturile de acces le au doar profesorii și administratorii sistemului).
  - se realizeaza o analiză comparativă a temei incriminate.
  - se elimina celelalte surse, pentru că SafeAssign caută pe tot Internetul texte similare precum și în bazele de date proprii sau partajate ale sistemului.
  - se obtine în 10-15 minute un procent exact de reproducere dintr-o parte in cealaltă.

  Limita sistemului este că funcționează DOAR cu documente din care se poate copia text: txt, doc, docx, pdf (neprotejat la copiere), rtf.
  Dacă are cineva lucrările în acel format pot efectua eu raportul respectiv.
  Multumesc.
 • +9 (9 voturi)    
  amice, (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:03)

  carmabox [utilizator]

  "Nu s-a stabilit o audiere, ci s-au dezbatut doar diferite posibilitati de realizare a analizei" Aveti nevoie de niste ajutor bag sama. ia de aici, fac o fapta buna, imi rup 2 min din timpul meu pretios. Analiza: se ia textul lui Ponta, se ia textul pe care se presupune ca l-a plagiat, se compara. Acum, daca da cu plus, exista metode academice conventionale care semnaleaza peluarea ideilor? Nu, bineee, se numeste plagiat, iar Ponta se numeste vinovat de furt intelectual, si mai mult, de dobandirea unor venituri salariale in baza furtului numit doctorat.
  Daca tot nu sunteti siguri, exista de ceva vreme buna soft-uri de depistare a plagiatelor. Daca "analiza" nu iese, poate e mai usor s-apasati Enter,sa cititi ce zice acolo, si sa vedeti pasajele inrosite.

  Mai mult, experti din strainatate si/sau in domeniul dreptului international n-au a face. Si-n fizica cuantica sa fi fost teza lui Ponta, stabilirea plagiatului nu tine deloc de paranormali sau de experti cu supra-puteri. E vorba de o lucrare stiintifica ce trebuie sa se supuna normalor academice, orice tema ar discuta.
 • +12 (12 voturi)    
  Plagiat (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:09)

  oneofthem [utilizator]

  Daca aduceti specialisti din alta parte sa analizeze lucrarea copy-lotului tineti cu Basescu.

  De ce nu il intrebati pe Nastase daca e plagiat sau nu ?

  Nu stiu de ce dar presimt ca Ponta nu va intelege de ce trebuie sa demisioneze dupa ce plagiatul va fi dovedit.
 • +10 (12 voturi)    
  alo domnu Mircea Dumitru (Miercuri, 27 iunie 2012, 23:41)

  edif [utilizator]

  Nature (un prestigiu imens) a dat deja un verdict cat se poate de clar. Plagiatul e evident si pentru un elev de clasa a 5-a, nu vad de ce mai e nevoie de comisii si discutii. Ori incearca "somitatile" de la Univ Bucuresti (unde a predat domnul, actual detinut Nastase) sa rediscute o asemenea decizie? D-voastra realizati penibilul?
 • +6 (6 voturi)    
  sunt ridicoli (Joi, 28 iunie 2012, 1:59)

  Vlad-I [utilizator]

  Pana si un stabor tiganesc poate observa cu ochiul liber copiatul (plagiatul).
 • +6 (6 voturi)    
  analizati analizati (Joi, 28 iunie 2012, 2:52)

  I [utilizator]

  nu va grabiti prea tare totusi, ca nu e nici o graba! ce mare lucru ca avem un prim-ministru hot?

  Si vedeti cum hotarati ca ori ramaneti fara posturi ori fara coloana.
 • +3 (3 voturi)    
  Demnitatea profesiei (Joi, 28 iunie 2012, 12:00)

  tudorl [utilizator]

  Nu inteleg de ce unei comisii prestigioase de 13 profesionisti i-i trebuie asa de mult timp pentru aflarea adevarului.Daca la Iasi se poate obtine rezultatul in 15 minute , de ce la Bucuresti este nevoie de cateva saptamani ?. Probabil ca marea problema a celor din comisie priveste demnitatea acestora care nu are nici-o legatura cu profesionalismul . Cazul doctorului Bradisteanu dovedeste ca oamenii sunt imprevizibili.Doresc mult succes comisiei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by