Până la acest moment, în România au fost confirmate 17 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus - în București și în 9 județe, fiind vorba despre persoane venite din Italia sau care au intrat în contact cu aceștia. Cinci dintre pacienți s-au vindecat și sunt în continuare spitalizați 10 oameni. Sunt în carantină 27 de persoane, iar alți 11.198 sunt izolați acasă. De la ora 12.00 s-au suspendat toate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, cetățenii români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre. De miercuri se suspendă cursurile în școli și grădinițe.

HotNews.roFoto: Hotnews

Evoluția noului coronavirus în România LIVE TEXT:

00:30Colegiul B.P. Hașdeu din Buzău, închis după ce un elev a intrat în contact cu femeia cu coronavirus. Autoritățile din Buzău au decis suspendarea cursurilor, începând de marți, la Colegiul Național „B.P. Hașdeu” după ce, în urma anchetei epidemiologice, s-a stabilit că un elev a intrat în contact cu femeie de 73 de ani, confirmată cu coronavirus

23:30 Bărbatul din București confirmat luni seară cu coronavirus era internat din 5 martie la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota pentru afecțiuni pulmonare. Ca urmare, a fost declanșată ancheta epidemiologică, în special din rândul personalului medical, și a fost dispusă restricționarea accesului în spital, dar și ieșirea persoanelor aflate în unitatea medicală. Pacientul, care este ofițer în rezervă al MAI, susține că nu a călătorit recent în niciun stat din zonele considerate de risc maxim.

22:20 Coronavirus: Comanda de măști de protecție, blocată din cauza interdicțiilor din Germania / Probleme mari și în aprovizionarea cu dezinfectanți

Raed Arafat a afirmat că urmează să fie achiziționate aproape un sfert din numărul necesar de combinezoane, iar prima parte a comenzii va sosi marți sau miercuri din Serbia. În ceea ce privește comanda de măști de protecție, aceasta a fost blocată din cauza unei interdicții de transport apărute în Germania.

21.46 Ministrul de Interne: Instituțiile publice și private să ia în calcul ca angajații să lucreze de acasă, acolo unde se poate

20.42Cursele regulate rutiere și feroviare efectuate de operatorii de transport către și din Italia sunt suspendate începând de marți, 10 martie, până pe 31 martie

19.57Școlile din România se închid de miercuri, 11 martie, până pe pe 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei în funcție de evoluția crizei Covid-19, a anunțat premierul Ludovic Orban. Ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că încă nu a fost luată o decizie privind modul în care vor fi recuperate cursurile și că ministerul analizează și posibilitatea realizării cursurilor online.

19.51 Încă două cazuri confirmate - o femeie de 73 de ani din Buzău și de un bărbat de 60 de ani din București. Bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 17.

18.36Rafila: Fumătorii sunt mai predispuși la îmbolnăvire / Posibil vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va crește din nou

18.30Femeia din București infectată cu COVID-19 este angajată la OSIM. Activitatea instituției, suspendată o săptămână

18.06 Rafila: În România, avem 200-250 de epidemiologi, în condițiile în care doar în Wuhan erau 9.000

17.25 Rafila: De Paște, românii să stea acasă sau să călătorească în țară. Sper să nu avem "zone roșii” / Ar trebui program limitat la mall-uri

16.52ANAF recomandă interacțiunea la distanță cu unitățile fiscale

16.11 Un copil de 4 ani din județul Olt a fost dus la spital, luni, cu izoleta, fiind suspect de infecție cu noul coronavirus, după ce părinții săi au călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava diagnosticat cu COVID-19, scrie Mediafax. Copilul avea tuse și febră.

16.00 Ultimele informații transmise de autorități:

  • Cele 10 persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) și internate în spitale de boli infecțioase din București, Timișoara, Craiova, Iași și Cluj-Napoca au o stare generală de sănătate bună, iar pacienții în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizați cu atenție.
  • Până la această oră, nu au fost confirmate alte persoane diagnosticate pozitiv cu acest virus - numărul cazurilor a rămas 15.
  • Sunt în carantină instituționalizată 27 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat virusul COVID – 19 (coronavirus), iar alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, scăderea față de ultima statistică fiind datorată ieșirii din izolare a unui număr însemnat de persoane ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri.
  • Până la această oră au fost prelevate și analizate 1010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 995 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus.
  • Până în prezent, au fost înregistrate 18 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, în care sunt cercetate 26 de persoane.

15.39 Direcția de Sănătate Publică Alba a amendat, luni, cu câte 20.000 de lei patru persoane întoarse din Italia care nu au stat în izolare la domiciliu până la finalul perioadei de 14 zile. În județul Alba sunt 157 de persoane izolate la domiciliu.

14.36 Autoritățile iau în calcul închiderea școlilor și grădinițelor din cauza coronavirusului până pe 21 aprilie / Orban: Măsura e analizată

14.24​Un autocar cu români veniți din Rimini, oprit la Oradea

13.45 Monica Anisie: Suspendăm olimpiadele județene. Decizia privind închiderea școlilor o ia Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă

12.17: Premierul în exercițiu, Ludovic Orban, a participat astăzi la o videoconferință cu omologi din Italia, Bulgaria, Cipru, Austria, Croația și Israel pe tema situației provocate de noul coronavirus (COVID-19), au anunțat autoritățile.

Prim-ministrul a prezentat măsurile de prevenție luate de autoritățile române pentru prevenirea extinderii pe teritoriul României a noului coronavirus și evoluția situației la nivel național. Oficialii statelor participante la videoconferință au discutat despre necesitatea schimbului de bune practici și a unei cât mai bune coordonări între instituțiile statelor pe teritoriul cărora există cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

12.12: Măsurile anunțate de Metrorex pentru evitarea aglomerației la metrou

11.46: Rezultatul testelor făcute la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș pentru studenta suspectă de îmbolnăvire cu noul coronavirus și preluată duminică seară din Complexul Studențesc Regie este negativ, au anunțat luni autoritățile.

10.32: Firea și primarii de sector cer închiderea școlilor și grădinițelor din București

........................

Toți pacienții internați au o stare generală bună

Potrivit Grupului de comunicare strategică, dintre cei 15 cetățeni care au contractat virusul, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. Toți pacienții internați au o stare generală bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 27 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.789 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Duminică, 8 martie, au fost înregistrate 107 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 917 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Până la data de 8 martie 2020, au fost raportate 9.161 de cazuri de coronavirus în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

La ora 16.00 va avea loc nouă reuniune a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde va fi discutată și posibilitatea închiderii școlilor, în contextul epidemiei de coronavirus.

La ora 12.00 s-a închis traficul aerian dinspre și spre Italia

Începând de astăzi, de la ora 12:00, intră în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus:

  • Sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.
  • Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
  • Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.
  • Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.
  • Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.
  • Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial.
  • Deciziile sunt valabile până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire.

De asemenea, începând de duminică, 8 martie, se impun următoarele restricții:

  • Sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
  • Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile locale de sănătate publică.
  • Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
  • Această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
  • În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
  • Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot face vizite în spitale.

Se suspendă cursurile în unitățile de învățământ în care se confirmă un caz sau mai multe de coronavirus.

Cazurile de coronavirus confirmate până acum în România: