Primarul Gabriela Firea și primarii de sector cer închiderea școlilor și grădinițelor din București pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. Decizia aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență.Primarul general a spus că nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie acționat.

Gabriela FireaFoto: Captura video

"Școlile sunt în administrarea primăriilor de sectoar. Discuţiile sunt pro şi contra în societate. Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele. Şi vă spun şi de ce, care este pericolul: domnul care a venit din Italia, de la Roma (...), nu a intrat imediat în izolare, s-a întâlnit cu nişte persoane. Când a rămas la domiciliu izolat, s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Prietena este şi ea bolnavă, a avut test pozitiv de ieri, este internată. Îi doresc multă sănătate, dar şi ea este la serviciu şi s-a întâlnit cu toţi colegii. Acei colegi au copii, părinţi. Vă daţi seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică?", a declarat Firea.

Edilul a mai spus că în situația în care se vor închide unitățile de învățământ, părinții trebuie să evite să iasă cu copiii în spațiile publice, la mall și la locurile de joacă.

Putem să nu închidem nicio școală, nicio grădiniță, să vedem ce se întâmplă, este și această variantă. Dar putem să fim preventivi, responsabili și înțelepți să închidem școlile și grădinițele și vă spun și de ce, ca părinte și ca primar general. În situația în care un singur copil va avea un test pozitiv de COVID 19, în acea școală pur și simplu se va declanșa o groază a părinților, a profesorilor, că un copil nu poate fi bănuit că a stat doar în clasă, și ce însemnă o clasă, 80 mp în care stau zilnic peste 30 de copii. Rapiditatea cu care se poate răspândi un posibil virus este imensă. Nu se poate face prevenție de calitate decât luând măsuri care pot fi contestate, fiindcă oricum tot ce faci nu e bine, dar aici nu mai este vorba nici despre politică și fotbal, să ne dăm cu părerea, este vorba despre viața oamenilor”, a explicat Gabriela Firea.

Aceasta spune că doar Comitetul Național pentru Situații de Urgență poate decide închiderea școlilor.

”Am văzut că sunt autorități care se tem să ia măsuri dure, fiindcă se tem să nu fie criticate, eu îmi asum să fiu criticată, dar vreau să le transmit autorităților ca măcar în București, unde sunt peste 4 milioane de locuitori, școlile și grădinițele să fie închise pentru a preveni pe cât posibil răspândirea virusului. Noi nu putem impune Comitetului Național pentru Situații de Urgență să facă asta, dar putem să transmitem această rugăminte. Aceasta este propunerea noastră, o spunem foarte clar și răspicat, nu ne este teamă de nicio critică, aici nu ne mai salvăm individual, aici trebuie să lumăm măsuri pentru salvarea noastră împreună”, a mai spus Firea.

Primarul Gabriela Firea spune că situația se poate agrava în preajma Paștelui, când mulți români se întorc acasă.

”Vin sărătorile Pascale, vă dați seama câți români se întorc acasă? Ce vom face, închidem atunci școlile pentru că este vacanță de Paște, de pe 4 aprilie? Vă spun că este prea târziu. Nu trebuie să ne speriem, să golim rafturile magazinelor, să golim rafturile din farmacii, dar trebuie să evităm pe cât posibil răspândirea virusului și în școli se răspândește cel mai rapid”, a mai spus Firea.

"Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să golim rafturile magazinelor, rafturile din farmacii. Dar trebuie să limităm pe cât posibil răspândirea virusului. Şi în şcoli se răspândeşte cel mai rapid", a spus ea.

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a declarat că susține închiderea școlilor.

”Având în vedere că avem aceste două cazuri confirmate de coronavirus în București, susțin cu tărie propunerea făcută, și revin cu solicitarea ca pentru două-trei săptămâni, depinde cum se decide, să se suspende cursurile în toate unitățile de învățământ din București pentru a avea sub control acest lucru”, a declarat Gabriel Mutu.

Și primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, cere aplicarea acestei măsuri.”Noi am avut o discuție cu toți primarii și toți mergem pe prevenție. Mergem pe închiderea temporară a școlilor, este propunerea noastră și sper să fim ascultați”, a spus Tudorache.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a convocat luni un Comandament de urgență la Primăria Capitalei. În Bucuresti au fost confirmate până în acest moment 2 cazuri de coronavirus.