Coronavirus: Autoritățile iau în calcul închiderea școlilor și grădinițelor, începând de miercuri, pentru o săptămână UPDATE

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 9 martie 2020, 14:36 Actualitate | Sanatate


Elevi in clasa
Foto: Agerpres
Autoritățile iau în calcul închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară o hotărâre fiind așteptată la finalul ședinței din această seară a Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență. Dacă inițial se vorbea despre o perioadă mai lungă de timp, respectiv până pe 21 aprilie, ultima propunere este ca școlile să se închidă de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie, potrivit unor surse oficiale. Perioada poate fi prelungită în funcție de evoluția crizei coronavirusului.

Decizia finală ar urma să aparțină ministrului Sănătății, Victor Costache, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și premierului interimar Ludovic Orban. Potrivit surselor HotNews.ro, Victor Costache și Raed Arafat înclină spre o decizie de închidere a școlilor și grădinițelor din toată țara, din cauza amenințării coronavirusului. Raed Arafat chiar recomandă oficial măsura într-un document aflat pe masa oficialilor care vor lua decizia.

UPDATE 19.00 Ultima propunere discutată este ca școlile să se închidă de miercuri, 11 martie, pentru o săptămână. Perioada ar putea fi prelungită în funcție de evoluția crizei coronavirusului.

UPDATE Ludovic Orban a declarat că este analizată închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară, dar este o măsură care trebuie pregătită.

Întrebat despre eventuala închidere a școlilor din cauza coronavirusului, Orban a declarat că măsura este în analiză: "Măsura lipsește elevii de posibilitatea de a primi toate informațiile. Este o măsură care trebuie pregătită. Ce fac copiii care nu se duc la școală? Există bunici peste tot care pot sta cu ei?", a afirmat Ludovic Orban.

Surse din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă declaraseră, mai devreme în cursul zilei de luni, pentru Hotnews.ro că Ministerul Educației a propus închiderea școlilor încă de duminică, dar acest lucru nu a fost votat de jumătate plus unu astfel încât să fie luată decizia închiderii tuturor școlilor din România. Aceleași surse au mai spus că pentru întâlnirea de luni de la ora 16:00, Ministerul Educației va propune din nou suspendarea cursurilor în școlile și grădinițele din România.


Documentul de lucru al "Grupului de suport tehnico-știintific", un draft în acest moment, neaprobat deocamdată, a fost dat publicității, este semnat de Raed Arafat și propune închiderea școlilor și grădinițelor de mâine până pe 21 aprilie. Ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență în care urmează să fie luată decizia este în curs.


Draftul Hotărârii nr. 8 din 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României:

"În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

În data de 09.03.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în completarea măsurilor dispuse prin hotărârile anterioare ale Grupului, raportat la evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României.

În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE, iar în urma dezbaterilor, s-au decis următoarele :
 • 1. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.
 • 2. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.
 • 3. Se propune, spre Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.
 • 4. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.
 • 5. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:
 • dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,
 • instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.
 • 6. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:
 • asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;
 • dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)
 • evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).
 • 7. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
 • 8. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).
 • 9. Se propune, spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.
Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

Dr. Raed Arafat"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

67718 vizualizari

 • +11 (41 voturi)    
  /// (Luni, 9 martie 2020, 14:43)

  GemstonePig [utilizator]

  Madam Firea aflase de la conservele pesediste Calafat si alti trepadusi din ministere si a furat startul , a iesit dimineata mai devreme si a spus ca cere guvernului sa inchida toate scolile etc etc. Si ce sa vezi scolile se inchid, deci Madam Sarmea are autoritate ar fi bine sa o realegem primar
  • -6 (22 voturi)    
   si tu personal cum ai vrea sa se faca? (Luni, 9 martie 2020, 14:49)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   punctual, daca esti amabi.
   • +2 (4 voturi)    
    nu (Luni, 9 martie 2020, 18:54)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    pui problema de parcă ai fi înțeles comentariul.
    @GemstonePig se referă la fierea voastră care vrea să se laude cu ideile altora (ce noutate, nu-i așa?).
    În niciun caz nu a fost un comentariu vizavi de măsura preconizată.
    Ce, ai ajuns greu de cap?
  • +14 (42 voturi)    
   N-ai inteles ca firea a primit ordin (Luni, 9 martie 2020, 15:31)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   politic sa destabilizeze guvernul actual, ca asa e bine pentru psd?.. O doare undeva pe firea de bucuresteni, de elevi, de romani. Ce naiba ma nea, esti nascut ieri?
   • +6 (36 voturi)    
    La fel si Arafat care recomanda (Luni, 9 martie 2020, 15:46)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    inchiderea scolilor pana pe 21 aprilie.
    Pai cu cine stau copiii acasa o luna si jumatate?
    • +3 (27 voturi)    
     Cine nu locuieste in RO sa nu dea sfaturi (Luni, 9 martie 2020, 16:11)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Si daca tu crapi, cine va sta cu el urmatorii 20 ani?
     Il lasi altora pe cap?
     • -7 (13 voturi)    
      Poate ca omul... (Luni, 9 martie 2020, 18:22)

      grongobar [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      ...e la serviciu zilnic in Romania pana pe la ora 16-17 ca sa-si poata intretine copiii,ca nu primeste salariu de postac psd ca tine.
   • +2 (16 voturi)    
    Nici pe tine nu te doare de romani, te doare Firea (Luni, 9 martie 2020, 16:24)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Stai linistit, si Firea si Orban si Nicusor Dan si cine mai vrei tu, vor fi bine orice ar fi.

    Hai sa ne ocupam de siguranta celorlalti.
  • -1 (31 voturi)    
   E vorba de viata noastra, nu de Firea sau Orban (Luni, 9 martie 2020, 15:59)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Dar unii tin cu virusul. Abia asteapta sa crapam.
  • -10 (12 voturi)    
   Condamni copii la moarte. (Luni, 9 martie 2020, 18:08)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   Prin închiderea școlilor.Mergând la școală,copii care au părinți educați,responsabili,vor fi autoizolați și anunțată școala dacă se îmbolnăvesc.Copii care vor merge bolnavi la școală vor fi identificați,internați și vindecați.Dacă stau acasă copii din familii mai puțin responsabile se vor juca cu alți copii bolnavi fiind,contaminând și pe alții.Nu poți ține copii numai închiși în case și când vor merge la locurile de joacă se vor întâlni cu alți copii contaminați.Prezența copiilor la școală și control medical zilnic este mai sigură decât închiderea școlilor.
   • +4 (4 voturi)    
    Obiectivul este cresterea moderata cazurilor (Luni, 9 martie 2020, 18:47)

    Arminius [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Inchiderea scolilor face parte din masurile de prevenire a infectarii cu coronavirus. Virusul se deosebeste de gripa obisnuita pentru ca se transmite foarte usor de la om la om. Daca se infecteaza cateva milioane de oameni, cu rata de mortalitate de 4% ajungi la 100 000 de decese. Asta e pericolul. Preventia te ajuta sa castigi timp pana apare un tratament sau pana se incalzeste vremea, Batalia este acum pentru o crestere moderata a numarului imbolnavirilor. Inmultirea cazurilor de imbolnavire nu poate fi stopata.
 • -12 (42 voturi)    
  aberant (Luni, 9 martie 2020, 14:53)

  noi2013 [utilizator]

  Sa inchizi scolile pentru mai mult de o luna cand ai 2 cazuri la 3 milioane de locuitori.

  E cat se poate de clar spre ce ne indreptam: prostire, obedienta, dictaturi mascate!!!

  Dar pentru asa ceva nu protesteaza nimeni!
  • +14 (26 voturi)    
   Avand in vedere (Luni, 9 martie 2020, 15:47)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   ignoranta unei parti mari ale populatiei care nu respecta reguli elementare de igiena, izolare si carantina fugind din spitale, orice masura de prevenire a raspandire a epidemiei este folositoare.
   Scolile trebuie inchise, nu-I nicio piedere.
   • -5 (17 voturi)    
    ?! (Luni, 9 martie 2020, 16:16)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

    Pai daca fug din carantina, cum ajuta inchiderea scolilor?!

    Toti elevii vor fi exact pe drumuri plimbandu-se prin oras...

    Mai bine ii educi la scoala sa se spele pe maini
  • +14 (16 voturi)    
   Raspunzi dumneata (Luni, 9 martie 2020, 15:56)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   de indisciplina populara și incapacitatea instituțiilor de a gestiona situația care indubitabil evolueaza negativ?
  • +7 (9 voturi)    
   Ce e aberant? (Luni, 9 martie 2020, 18:34)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   E aberant ca daca astazi ai 15 cazuri in 2 sap poti avea 10 mii?
   Sa inteleg ca e bine sa nu facem nimic si sa asteptam sa avem cateva mii la 3 mil de loc?
 • +13 (33 voturi)    
  masuri (Luni, 9 martie 2020, 14:57)

  sareta [utilizator]

  Se inchid scolile si in schimb NU sunt date afara dela conducerea Directiilor de Sanatate Publica directorii executivi care n-au nicio pregatire medicala adica ,contabile ,juristi ,agronomi etc. 14 DSP-uri sunt ”conduse ” de astfel de persoane care sa decida masuri de reducerea raspandirii periculoasei boli transmisibile ! Acesti ” nevinovati ”raspund de sanatatea a sute de mii de oameni in fiecare judet.Chiar PNL este identic cu PSD ?
  • +6 (20 voturi)    
   Esti ca pianistul pe Titanic! (Luni, 9 martie 2020, 16:30)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Daca in Italia sunt la terapie intensiva 10% dintre infectati, te-ai gindit daca avem paturi la terapie pentru 10% din populatie?

   Ne permitem un astfel de risc? Noi ne scufundam, iar tu-ti cinti partitura cu PSD/PNL. Lasa ca se descurca ei.

   Probabil ca nu traiesti in RO.
 • +5 (9 voturi)    
  Voluntari (Luni, 9 martie 2020, 14:57)

  Nickulaie Yo [anonim]

  Pandele deja a votat azi pana pe 31.03 inchiderea tuturor scolilor-gradinitelor din Voluntari.
  • -5 (19 voturi)    
   Inseamna ca si nevasta-sa va face la fel (Luni, 9 martie 2020, 15:47)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nickulaie Yo

   Vai de noi, cine ne conduce.
 • -5 (37 voturi)    
  paranoia in floare (Luni, 9 martie 2020, 15:07)

  cet [utilizator]

  Chestia asta cu suspendarea scolilor, e ca amenintarea drobului de sare din "Prostia omeneasca" de Ion Creanga...elevii se pot imbolnavi si acasa, daca tot e isteria asta in masa, mult mai utile sunt masurile de igiena elementara - jenant, domnilor de la ISU , cat si cei responsabili cu educatia!
 • +7 (39 voturi)    
  TREBUIE INCHISE (Luni, 9 martie 2020, 15:07)

  jidanul [utilizator]

  Gradinitele si scolile trebuie inchise, neconditionat, pana la sfarsitul lunii martie. In acest timp trebuie dezinfectate si igienizate toate gradinitele, scolile si liceele. Pentru copii si adolescentii care sunt la liceu, unul dintre parinti sa stea acasa, obligatoriu, pentru supravegherea copilului/minorului si tot obligatoriu, sa i se plateasca parintelui, salariul integral de la institutia / societatea comerciala unde lucreaza. Trebuie, extrem de urgent facut orice pentru stoparea raspandirii coronavirusului.
  • +5 (15 voturi)    
   Da, dar cine da lege ca parintii sa stea acasa? (Luni, 9 martie 2020, 15:48)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   sau sa le plateasca salariile?
   La stat mai merge, dar privatii nu vor vrea sa lase un om sa stea acasa o luna si jumatate si sa ii mai dea si salariul intreg.
   Poate sa ii lase in concediu fara plata, dar multor parinti de le va conveni.
   • +1 (1 vot)    
    75% (Luni, 9 martie 2020, 20:20)

    intruderul [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    În situația instituirii carantinei, indemnizația de concediu medical este în valoare de 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Așadar, cel aflat în carantină va lua ceva mai puțini bani decât atunci când mergea la muncă.

    Durata concediului pentru carantină nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni.

    Indiferent ca se lucreaza la stat sau la privat.
  • 0 (26 voturi)    
   zau (Luni, 9 martie 2020, 15:49)

   clam [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   dar unde ati mai vazut dvs masurile astea isteroide? pt cateva cazuri la cateva milioane de locuiori? "sa se plateasca" adica cine sa plateasca? patronul, statul roman- deci noi, toti? cine plateste vacanta asta ? ok, si obligam adolescentii sa stea acasa? dar tinerii majori au inca voie la mall sau cum?pai atunci sa stam toti in case, ca in wuhan. mi se pare aiurea ca pustiul de 16 ani nu are voie la film, dar cel de 20 poate merge. sau adultul de 30. aveti vreo logica in afirmatii? sau v-a invins isteria?
 • +1 (27 voturi)    
  asa (Luni, 9 martie 2020, 15:08)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  inchidem scolile si gradinitele. Dar cum combatem raspandirea lui? Daca te duci in mall-uri e plin de tineret...acum copiii mai mari vor prefera sa se intalneasca in mall, un fastfood, etc. Deci tot in grupuri si in zone cu expunere mare.
  Si cu ceilalti mai mici e problmea daca nu ai cu cine sa ii lasi, dintr-un salariu mediu nu ai cum sa intretii o familie cu cel putin 1 copil (cel putin nu in Bucuresti).
  • +7 (23 voturi)    
   Copiii sa asculte (Luni, 9 martie 2020, 16:02)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui DoarEUEUEU

   de parintii lor si sa stea acasa. Profesorii nu sunt dadace. Copiii de gradinita si de primara reprezinta o problema in ceea ce priveste supravegherea, dar fiecare familie va gasi o solutie in acest sens.
   Se pot face lectii online, pe grupuri de social media, pe chat-uri cu ei care au de sustinut examene nationale. Probabil ca se va intra in iulie cu scoala la toate nivelurile.
   Viata este cea mai importanta. Daca traiesti, poti face soala si mai tarziu. Dar daca faci vreo pneumonie cu multe complicatii si mori...!!!
 • +4 (28 voturi)    
  Bine bine, inchidem ce e de inchis (Luni, 9 martie 2020, 15:17)

  ady77 [utilizator]

  Dar biserica inchide?
  Sau acolo e prea mare ispita cutiei?
  • -5 (19 voturi)    
   Ce va mai doare credinta noastra (Luni, 9 martie 2020, 16:01)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Foarte bine.
   • -4 (20 voturi)    
    pai ne doare (Luni, 9 martie 2020, 16:21)

    clam [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    ca mergeti sa va balositi icoanele si apoi sa ne stranutati noua in fata, inapoiatilor... pana si papa si-a tinut slujba televizata, in contextul actual, dar la voi nu... bezna mintii e adanca si eterna. daca ati sta undeva intre voi ar fi perfect. ati balosi toata ziua icoane si moaste si toata lumea ar fi fericita. dar asa, undeva intr-un varf de munte.altfel, deveniti o problema pt toata societatea. stiu, asta si vreti, pt ca in disperarea si frustrarile voastre, va doriti o apocalipsa ceva - din care doar pe voi sa va salveze doamne, doamne, iar noi astia rai sa crapam.
 • +17 (25 voturi)    
  Vacanta de Coronavirus (Luni, 9 martie 2020, 15:28)

  Carcalete [utilizator]

  Deja copii ma intreaba unde mergem in "vacanta de Coronavirus"?
 • -4 (24 voturi)    
  Si cu copiii cine sta? (Luni, 9 martie 2020, 15:29)

  gaesseki [utilizator]

  Ca nu vad sa se recomande institutiilor private si publice sa extinda vacantele parintilor cu o luna jumate ca asa vor unii!!!!
  Ai de ales, mori de virus sau de foame, sau cum merge asta in mintea guvernantilor?
  Cu anul asta scolar ce se intampla? Ca vad ca nici problema asta nu si-au pus-o...
  • +11 (21 voturi)    
   Si daca te imbolnavesti si crapi, cine sta cu ei? (Luni, 9 martie 2020, 15:55)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui gaesseki

   Da, ei, copiii au imunitate buna. Dar cei care ii cresc, nu.
   • -10 (16 voturi)    
    Tu stii macar despre ce vorbesti? (Luni, 9 martie 2020, 16:17)

    gaesseki [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Tara asta NU ARE capacitati de testare a antigenilor pentru coronavirus, nu avem absolut nimic. Nicaieri in Europa nu exista asemenea capacitati de testare. Masura e o aberatie, in conditiile in care nu se face niciun studiu de impact, absolut nimic, dar luam masuri cu anasana, pe spinarea altora. NU se iau masuri de suplimentare a paturilor din spitale specializate, NU se cresc capacitatile de tratament, NU se implementeaza nimic. Dar se inchid scolile.
    Da, imi asum riscul sa ma imbolnavesc. Sa crap? Nu stiu, dar nu prea cred - este un risc pe care sunt dispus sa mi-l asum. Oricum, de foame mori mai repede, zic eu...
 • -4 (28 voturi)    
  Cine are grija de copii? (Luni, 9 martie 2020, 15:34)

  sim18 [utilizator]

  Nu va fi mai mare panica? In prag de bacalaureat, de examen de capacitate...cum vor recupera elevii materia?
  • +5 (17 voturi)    
   Abia ca au timp (Luni, 9 martie 2020, 15:49)

   PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui sim18

   Sa se pregateasca acasa la materiile de bacalaureat.
  • +12 (26 voturi)    
   FARA IMPORTANTA (Luni, 9 martie 2020, 15:54)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui sim18

   Ce preferati, sa se imbolnaveasca copii cu acest vitus sau sa fie sanatosi ? La ora aceasta asa se pune problema. Restul, examen de capacitate, bacalaureat si alte examene se pot adapta, amana sau chiar reprograma, la ora asta nu mai sunt importante. Sanatatea si viata, sunt importante. La situatii speciale se impun masuri speciale, care vizeaza doar sanatatea si viata.
   • +11 (19 voturi)    
    Copiii vor trece peste,dar parintii si bunicii, nu (Luni, 9 martie 2020, 16:16)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

    Spre binele lor, ca sa aiba cine sa-i creasca, trebuie sa stea acasa.
 • -6 (14 voturi)    
  mai bine (Luni, 9 martie 2020, 15:37)

  Toni_Romania [utilizator]

  ... mai scapa putin copiii de malaxorul imbecil numit scoala romaneeasca postdecembrista.
  • +2 (6 voturi)    
   Copiii se bucura, (Luni, 9 martie 2020, 16:52)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   bineinteles, dar pe parintii care isi vor lua concediu fara plata sa stea cu ei acasa, cine ii plateste?
   • +1 (1 vot)    
    75% (Luni, 9 martie 2020, 20:25)

    intruderul [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Durata concediului pentru carantină nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni.

    În situația instituirii carantinei, indemnizația de concediu medical este în valoare de 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Așadar, cel aflat în carantină va lua ceva mai puțini bani decât atunci când mergea la muncă.
 • -6 (22 voturi)    
  Evaluare nationala, bac... (Luni, 9 martie 2020, 15:48)

  abisala [utilizator]

  Ce se intampla cu examenele importante de anul acesta? Se ingheata anul? Ca ne tot miram ca avem rezultate proaste la testele PISA... Ne isterizam la primul guturai.
 • +7 (19 voturi)    
  Sanatatea si siguranta inainte de toate! (Luni, 9 martie 2020, 15:53)

  D-or [utilizator]

  A lor, a copiilor si a noastra, sa putem sa-i crestem!

  Restul e propaganda sau incompetenta.

  Un lider adevarat nu sacrifica pe nimeni, decit, daca e cazul, pe sine insusi.
 • +5 (15 voturi)    
  Daca amina inchiderea scolilor,PNL va fi penalizat (Luni, 9 martie 2020, 16:07)

  D-or [utilizator]

  Populatia vrea siguranta.
  Daca PNL intirzie masurile va fi facut vinovat de consecinte.

  Dupa ce ca nu avem nici paturi la reanimare, nici plamini artificiali, nici masti, nici testere, nu facem nici minimul posibil.
 • -5 (17 voturi)    
  fara panica, fara isterie... (Luni, 9 martie 2020, 16:15)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nicaieri nu s-au inchis otova scolile, ptr aproape 2 luni!

  ce s-a intamplat cu toate apelurile la calm, ratiune?

  animal spirits
 • -2 (22 voturi)    
  Babaieti... (Luni, 9 martie 2020, 16:21)

  gaesseki [utilizator]

  Cati dintre astia care sustineti cu insistenta sa se inchida scolile aveti vaccinurile la zi? Cati ati facut vaccin antigripal?
  Tare mi-e mie ca toti astia care sustin sus si tare sa stea copiii acasa sunteti din secta lui Steer.
  Coreea are acum 7750 de CONFIRMATI. Au inchis gradinitele si scolile DOUA SAPTAMANI, dar in acest timp, au oferit (ei, statul):
  1. compensatii financiare pentru companiile care isi lasa angajatii sa lucreze de acasa
  2. asistenta DE URGENTA, PLATITA DE STAT pentru cei care nu pot sta/avea grija de copii.

  Cand o implementa si statul roman asta, mai discutam....
  • -5 (11 voturi)    
   degeaba au inchis scolile, (Luni, 9 martie 2020, 16:55)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui gaesseki

   la ei virusul s-a propagat prin intermediul lacaselor de cult. Au aruncat banii pe ferereastra cu asistenta platita de stat, daca nu inchizi toate locurile publice e tot degeaba. Cand s-or inchide si scolile, si bisericile, si metroul, mai stam de vorba.
   • -2 (8 voturi)    
    Petrov ti-a luat-o inainte... (Luni, 9 martie 2020, 17:09)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ..si a cerut inchiderea metroului.

    stupid people.
   • 0 (4 voturi)    
    Nu tine vuvuzeala. Renunta. Nu ne slabesti credint (Luni, 9 martie 2020, 17:16)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Stiu ca incurca toate planurile ortodoxia noastra. Asa a facut de mii de ani, de aceea suntem tot aici.

    Dar nu renuntam la ea, dimpotriva, eu as orienta-o chiar spre Zamolxe.
   • +2 (6 voturi)    
    Nu s-a raspandit nimic.... (Luni, 9 martie 2020, 18:31)

    gaesseki [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ... prin intermediul lacaselor de cult. Hai sa te culturalizez, ca vad ca iti dai cu parerea:
    1. De la inceputu epidemiei (12.2019-10.02.2020) Coreea a stat stabil la 20-30 de infectati. Atat. A fost de ajuns un supers-preader DUPA ACEASTA PERIOADA ca sa se ajunga la numerele de acum.
    Persoana erespectiva (IQ de maimuta) nu a infectat numai biserica la ale carei intalniri participa, ci un intreg oras (Daegu). Note bane: pana aici nu a fost inchis nimic
    De abia acum, guvernul coreean a inceput sa ia masuri (zece mii si peste teste coronavirus pe zi, inchis scoli, gradinite etc). Despre ce vorbesc eu este perioada dintre 3 martie (cand trebuia sa inceapa scoala normal) si 23 martie, cand scoala efectiv a inceput. Nu mai colportati stiri false, informati-va!!!
 • -4 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 martie 2020, 16:22)

  [anonim]

 • -5 (17 voturi)    
  Nebunie sau joc electoral (Luni, 9 martie 2020, 16:39)

  gabisf [utilizator]

  Ok, inchidem scolile, copiii vor sta acasa, dar parintii vor merge la serviciu unde se pot imoblnavi si tot acasa la copii se vor intoarce. Deci unde e eficienta masurii ca eu nu o vad?
  • -2 (14 voturi)    
   isterie (Luni, 9 martie 2020, 16:54)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui gabisf

   si lipsa de capacitate de a explica lucrurile.

   In loc de inchis scolile trebuie luate masuri de igenizare a salilor de curs, sa fie invatati copiii sa se spele mai des pe maini, sa nu isi mai roada unghiile si sa se scobeasca in nas....

   Dar cine sa faca asta?! Asa luam fata prostilor cu inchiderea scolilor o luna jumatate....
  • -4 (6 voturi)    
   masura e eficienta (Luni, 9 martie 2020, 16:55)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui gabisf

   ptr ca va creste gradul de nemultumire al populatiei si PNL scade in sondaje.
   PSD nu ar lua acum guvernarea sub nicio forma.
  • +6 (14 voturi)    
   Cistigi timp, aminind epidemia. Deseneaza (Luni, 9 martie 2020, 17:02)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui gabisf

   ca sa pricepi.
 • -6 (6 voturi)    
  Cel mai bun dezinfectant (Luni, 9 martie 2020, 16:47)

  fokerul [utilizator]

  este urina. Propun ca toate instituţiile statului să fie dezinfectate astfel. Sau cu flacără, e mai sigur aşa. În acest caz ar trebui scoşi din instituţii aceşi bugetari care iau decizii pt noi pt că la cum le bubuie mintea, va fi o deflagraţie mai puternica decât a unei bombe Tzar.
 • +6 (6 voturi)    
  inchideti acum..mine va fi prea tirziu (Luni, 9 martie 2020, 18:01)

  Coco Whistle [utilizator]

  si intrebati-va peste 2 luni daca ati facut bine sau nu.
 • +2 (2 voturi)    
  De ce nu si universitatile? (Luni, 9 martie 2020, 18:36)

  M.aura [utilizator]

  Mediul universitar mi se pare si mai periculos, prin mobilitatea studentilor(Erasmus) si a profesorilor. Aglomeratii in camine, amfiteatre, laboratoare, biblioteci etc. La biblioteca unde merg stau cate 10 cititori la o masa, nas in nas. O caldura infernala, aer inchis, nicio masura de preventie. Mediul ideal de transmitere a oricarui tip de virus.
  Mult mai greu de controlat acest segment social decat cel preuniversitar.
 • +3 (3 voturi)    
  brambureala (Luni, 9 martie 2020, 18:48)

  traiang [utilizator]

  Nu inteleg un lucru daca organismul din tara specializat si responsabil cu situatiile de urgenta propune ceva apoi asa trebuie facut nu incap parerile politice (vezi Orban) asa au facut si in China si apoi au sudat usile la blocuri sa nu se raspandeasca virusul.Pe de alta parte in tarile din vest sunt iarasi lucruri f clare pe nivele dupa numarul de cazuri ,decese s.a Se stie la nivelul 1 spitalele precis nominalizate la 2 urmatoarele ce face populatia cui se adreseaza ori la noi vad o brambureala si la nivel de DSP (abia acum se fac comandamente la judet)i la vami ca sa numai spun ca la aeroport se face venirea prin alte localitati care nu sunt in carantina Deci in concluzie treaba este f serioasa si cea mai importanta este prevenirea raspandirii
 • -1 (1 vot)    
  Ce faci cu copiii care nu au cu cine sta ?! (Luni, 9 martie 2020, 19:37)

  Ochiana [utilizator]

  Nu cred ca asta este o masura buna. Inchiderea scolilor nediferentiat. Daca se inregsitreaza un caz, da dar nu asa generalizat pentru toata tara.
  Reactia noastra este disproportionata legata de acest virus. Isteria este foarte mare. riscam sa luam masuri exacerbate doar pe baza isteriei, parerea mea.
  Daca nu merg la scoala, cu cine vor sta copiii ?
  In curand ii vei vedea la mall in gashca ca nu ai cum sa-i tii legati in casa.
  Mai bine lasati scoala sa se deruleze normal pana la 31 martie, cresteti nivelul de informare, luat masuri sporite pentru igienizare si cresterea imunitatii ( am inteles ca doze mari de vitamina C ajuta - asta inseamna si vitamina C administrata gratuit in scoli).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by