​Cursele regulate rutiere și feroviare efectuate de operatorii de transport către și din Italia sunt suspendate începând de marți, 10 martie, până pe 31 martie.

MicrobuzeFoto: Hotnews

Începând de miercuri, 10 martie, se vor suspenda transporturile rutiere şi feroviare ale operatorilor de transport către Italia şi din această ţară către România, a decis luni seară Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Măsura a fost anunțată de către ministrul de Interne, Marcel Vela, la finalul ședinței:

  • Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia, începând cu data de 10 martie, ora 12.00, până în data de 31 martie, ora 12.00, ora României.
  • Operatorii de transport rutier care efectuează curse ce tranzitează Italia au obligaţia de a le comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.
  • Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12.00, până la data de 31 martie 2020, ora 12.00. Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren.
  • Operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că nu se închid frontierele terestre, ci decizia vizează serviciile regulate efectuate de operatori de transport spre și dinspre Italia. "Sunt 66 de linii operate de 91 de operatori pe ruta România- Italia”, a precizat el.

"Trebuie să ne concentrăm eforturile la frontieră asupra mașinilor personale”, a spus și premierul Ludovic Orban.