În cea de-a 53 a zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, rușii ar fi început să elibereze permise de deplasare în orașul asediat Mariupol, unde luptătorii ucraineni rezistă la adăpostul oțelăriei Azovstal. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că nu va renunța la Donbas pentru a se încheia războiul. Noi bombardamente au avut loc în Harkiv, în timp ce apar confirmări despre morțile marinarilor de pe crucișătorul scufundat Moskva.

Rușii distrug metodic tot Mariupolul, pe care nu l-au cucerit încăFoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente de duminică privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro

00:00Mariupol va fi închis de luni, iar forțele ruse au început să elibereze permise de deplasare în orașul asediat

22:26UE alocă încă 50 de milioane euro pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

21:35Trupele ucrainene din oțelăria Azovstal din Mariupol ar putea rezista mult timp - analist

21:05Dmitri Medvedev: Incapacitatea de plată a Rusiei poate fi un dezastru pentru Europa

20:42Statuia unui erou sovietic din Al Doilea Război Mondial a fost dată jos în Harkiv

20:05Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că bombardamentele rusești au lovit o biserică din orașul Sievierodonețk, din estul Ucrainei.

„Orcii [termen ucrainean peiorativ pentru trupele ruse] au bombardat biserica din Sievierodonețk în Duminica Floriilor”, a spus Haidai.

Zelenski nu va renunța la Donbas pentru a pune capăt războiului

19:48Șeful regional Zaporojie spune că rușii i-au răpit fiul

19:30Macron, invitat de Zelenski în Ucraina pentru a vedea cu ochii lui „genocidul”

18:38Zelenski: Ucraina nu are intenția de a renunța la Donbas

18:11Zelenski, dezamăgit de unele state: Toată lumea vorbește despre „niciodată din nou”, dar „nu mai cred lumea după ce am văzut ce se întâmplă în Ucraina”

17:32Coloane de camioane la granița dintre Polonia și Belarus, după ce UE a interzis vehiculele de marfă înmatriculate în Rusia și Belarus

Bombardamente în Zolote și Harkiv

17:10Cel puțin două persoane au fost ucise și patru au fost rănite duminică în bombardarea orașului Zolote, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul local, relatează Reuters.

„Într-una dintre clădirile înalte, două etaje au fost distruse... Avem cel puțin doi cetățeni morți, încă patru răniți”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

16:55Soția unui marinar de pe crucișătorul Moskva confirmă că soțul său a murit și alți 27 de membri ai echipajului sunt dați dispăruți, deși Rusia spune că nu a murit nimeni

16:13Noi bombardamente în Harkiv: Cel puțin 5 morți și 13 răniți

15:55Copiii războiului: O fată de 12 ani, rămasă orfană, folosită de Rusia în războiul informațional (CNN)

15:06Luptătorii ucraineni din Mariupol sfidează ultimatumul rușilor:”Vor lupta până la capăt”

14:19Rusia, îngrijorată de intensificarea activității NATO în nordul Europei: ”Există riscul unor incidente nedorite”

14:04Până acum, 41 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături la Borodianka, regiunea Kiev, potrivit presei locale.

Serviciul de urgențe a transmis că echipele de salvatori au finalizat căutările în zona unde au fost distruse 5 blocuri. Borodianka se află la 40 de km nord-vest de Kiev și a fost puternic afectat de bombardamentele rușilor care au deținut controlul asupra localității vreme de o lună.

13:55Ministerul rus al Apărării a susținut duminică, într-o comunicare oficială, că de la începutul războiului în Ucraina peste 6.800 de mercenari din 63 de țări s-au alăturat Kievului. Câți ar fi fost uciși de ruși

Armata Rusiei ar fi pierdut peste 20.000 de soldați în Ucraina

13:37Ursula von der Leyen: Cea mai mare bancă a Rusiei ar putea fi ținta următoarei runde de sancțiuni

12:56Papa Francisc, mesaj pentru ucraineni: ”Cu toţii ne rugăm pentru voi. Ne rugăm pentru că este atât de multă suferinţă”

12:37Ultimul bilanț al bombardamentelor de la Harkiv: 3 morți și 31 de răniți, printre care și copii

12:08Ministrul de externe al Ucrainei a transmis un mesaj cu ocazia Paștelui Catolic:

”Urez un Paște fericit celor care sărbătoresc astăzi și să ne rugăm cu toții ca viața să învingă moartea. Fie ca această zi binecuvântată să aducă speranța că pacea va reveni pe pământul ucrainean, în satele și orașele Ucrainei. Speranța că lumina va birui întunericul”.

12:02Noi imagini din Mariupol, publicate pe twitter de Nexta. Cum arată orașul ”eliberat” de armata rusă.

11:57Armata Ucrainei: Rusia ar fi pierdut în jur de 20.300 de soldați

11:34Rusia susține că a distrus o fabrică de armament la Brovari, regiunea Kiev

11:04După România, și Bulgaria anunță că își închide porturile pentru navele rusești, transmite The Guardian.

11:00Niciun acord privind evacuarea civililor pentru duminică, ziua în care creștinii sărbătoresc fie Paștele, fie Floriile.

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Ucrainei, care a transmis că, din nefericire, cele două părți nu au putut ajunge duminică la nicio înțelegere.

10:58Uniunea Europeană va aloca o nouă tranșă de 50 de milioane de euro ajutor umanitar pentru oamenii afectați de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, informează Reuters.

10:43Prințul Charles despre refugiații din Ucraina: Milioane de oameni răniți de trecut au nevoie să fie primiți cu bunătate

10:27Mesajul lui Olaf Scholz: Războiul din inima Europei ne deprimă pe toți

ONU: Peste 100.000 de civili sunt în continuare blocați în Mariupol

10:10Niciun semn din Mariupol în contextul în care rușii au somat luptătorii ucraineni să depună armele în intervalul 6 a.m. -1 p.m (ora Moscovei). În caz contrar vor fi cuși, a amenințat Rusia.

09:56Atac cu rachete în Brovari, lângă capitala Ucrainei

09:42Ce spune ultimul raport al ministerului britanic al apărării despre evoluția războiului din Ucraina

09:13Peste 100.000 de civili sunt în continuare blocați în Mariupol, fără mâncare, apă potabilă și căldură, transmite ONU.

09:08A îmbrăcat Vladimir Putin cămașa îngerului întunecat al distrugerii?

09:02Alte patru incendii au izbucnit în urma bombardamentelor în Severodonetsk. Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk Serhiy Gaidai, patru blocuri au fost cuprinse de flăcări după atacul cu rachete rusești din cursul nopții de sâmbătă spre duminică. De asemenea, o clădire din Novodruzhesk a fost distrusă. Încă nu sunt informații legate de victime.

08:58Forțele rusești ar pregăti o operațiune navală în Mariupol, a transmis duminică dimineața Statul Major al Armatei Ucrainei, citat de Kyiv Independent. Armata Ucrainei a detectat mișcări ale unităților rusești în regiunile ruse Kursk, Briansk și Voronej.

08:42Strănepoata lui Hrușciov: Putin ar putea folosi arme nucleare

08:03Rusia susține că a doborât un avion ucrainean care transporta arme livrate de Occident

07:48 S-au auzit noi explozii la Kiev în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit Reuters.

07:40Duminică va expira termenul limită dat de Rusia pentru soldații ucraineni din Mariupol. Dacă aceștia depun armele, Rusia susține că le va cruța viețile.

Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că eliminarea luptătorilor ucraineni din portul strategic va duce la încetarea oricăror negocieri de pace.

Sinteza principalelor evenimente

  • Rușii susțin că vor cruța viețile soldaților ucraineni din Mariupol dacă vor depune armele în cursul zilei de duminică
  • Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din Mariupol va pune capăt oricăror negocieri de pace.
  • Începând de luni Rusia va interzice accesul la Mariupol
  • Primarul Kievului Vitali Klitschko a avertizat locuitorii capitalei să se protejeze în condițiile în care urmează noi atacuri cu rachete rusești
  • Rusia a publicat primele imagini cu ceea ce ar fi echipajul salvat de pe crucișătorul scufundat Moskva

​22:36 Rusia a mai pierdut un general în războiul din Ucraina

21:11Procuratura din Harkiv a declarat sâmbătă că doi civili au fost uciși și 18 au fost răniți într-un atac cu rachete de croazieră în orașul din nord-estul Ucrainei, scrie CNN. Primul bilanț era de un mort și 18 răniți.

20:53Primele imagini cu echipajul salvat de pe crucișătorul scufundat Moskva. Șeful marinei ruse s-a întâlnit cu aproximativ 100 de soldați

20:43​Ministerul rus al Apărării a anunțat, sâmbătă seară, că Rusia „a curățat complet” zona urbană a Mariupolului de trupele „Azov, mercenari străini și militari ucraineni”, scrie Tass. Potrivit sursei citate, există rezistență la Azovstal.