Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a susținut că l-a invitat pe Emmanuel Macron să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii săi că forțele ruse comit „genocid”, termen pe care omologul său francez a refuzat până acum să-l folosească.

Emmanuel MacronFoto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

„În ceea ce-l privește pe Emmanuel, am vorbit cu el”, „l-am invitat să vină când va avea oportunitatea. Va veni și va vedea și sunt sigur că va înțelege”, a spus președintele Zelenski într-un interviu acordat canalului american CNN, realizat vineri și difuzat duminică.

„Cred că vrea să se asigure că Rusia se angajează într-un dialog. I-am spus doar că vreau să înțeleagă că acesta nu este un război, ci este nimic altceva decât un genocid”, a adăugat el, pentru a explica refuzul liderului francez de a denunţa un „genocid” în Ucraina, spre deosebire de preşedintele Statelor Unite Joe Biden.

Președintele ucrainean a considerat inițial acest refuz „foarte dureros” miercuri.

Emmanuel Macron, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale de duminica viitoare din Franța, a explicat joi că „genocidul” ar trebui, în opinia sa, „calificat de avocați, nu de politicieni” și că „escaladarea verbală” „nu a ajutat Ucraina”, potrivit AFP.

  • Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în ziua 53 a războiului din Ucraina