Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriul din partea de est a țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia, iar armata ucraineană este pregătită să lupte cu armata Moscovei în regiunea Donbas într-o bătălie despre care spune că ar putea influența cursul întregului război.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zelenski a declarat vineri într-un interviu exclusiv cu Jake Tapper de la CNN că țara sa nu are nicio garanție că Rusia nu va încerca din nou să pună mâna pe Kiev, dacă va reuși să captureze Donbas.

„De aceea este foarte important pentru noi să nu le permitem, să ne menținem pe poziție, pentru că această bătălie... poate influența cursul întregului război”, a spus Zelenski.

„Pentru că nu am încredere în armata rusă și în conducerea rusă”, a continuat el. „De aceea înțelegem că dacă am luptat cu ei și au plecat, au fugit de la Kiev -- din nord, din Cernihiv și din direcția aceea -- nu înseamnă că, dacă sunt capabili să captureze Donbas, nu vor veni mai departe spre Kiev.”

"Ucraina și oamenii săi sunt clari. Nu avem nicio pretenție asupra teritoriilor nimănui, dar nu vom renunța la ale noastre", a mai spus la CNN, potrivit BBC.

Totodată, potrivit TASS, Zelenski a spus că deși nu pot renunța la teritoriu, dar dacă Rusia renunță la ultimatumuri Ucraina este deschisă la negocieri.

"Nu putem renunța la teritoriul nostru, dar trebuie să găsim un fel de dialog cu Rusia. Dacă ei sunt capabili, atunci suntem pregătiți", a spus el.

"Dacă există o oportunitate de a vorbi, atunci vom vorbi, dar nu pe baza ultimatumului rusesc. Aceasta este o chestiune de atitudine față de noi", a adăugat el. În același timp, Zelenski a remarcat că „cu cât se întâmplă acest lucru mai devreme, cu atât vor muri mai puțini oameni”.

Forțele ucrainene din orașul-port Mariupol încă luptă și nu s-au predat, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Șmihal, potrivit CNN.

„Orașul (Mariupol) încă nu a căzut. Încă există forțele noastre militare, soldații noștri, așa că vor lupta până la capăt și, deocamdată, sunt încă la Mariupol”, a declarat Șmihal la ABC News, după un termen stabilit de Rusia pentru ca forțele Kievului din oraș să capituleze a expirat duminică.

Un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, a transmis pe platforma Telegram că, în ciuda ultimatumului dat de ruși, ”apărătorii noștri continuă să reziste”.

Andriușcenko a adăugat că ostilitățile Rusiei se limitează acum la zona fabricii Azovstal unde s-au refugiat soldații ucraineni.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski declara sâmbătă seara că uciderea soldaților ucraineni din Mariupol va duce la încetarea oricăror discuții cu partea rusă.

Șeful Republicii autoproclamate Donețk (DPR), Denis Pușilin, declara sâmbătă că luptătorii ucraineni care rămân la Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați.

„Acei membri ai armatei, precum pușcașii pe care i-aţi văzut, care sunt pregătiţi să se predea s-au predat. În timp ce naționaliștii, adică membri ai batalioanelor naționaliste, se pare, nu au intenția de a se preda, de aceea urmează să fie eliminați”, a declarat șeful RPD Denis Pușilin.

  • Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în ziua 53 a războiului din Ucraina