​Kira Obedinsky, în vârstă de 12 ani, a rămas fără tată după ce acesta a fost omorât de militarii ruși, iar ea a fost rănită la rândul său în timp ce încerca să fugă din Mariupol cu partenera tatălui său. Acum, orfană, rănită și singură într-un spital controlat de ruși din estul Ucrainei, ea a devenit un pion involuntar în războiul informațional de la Moscova, scrie CNN.

Kira a fost ranita in timp ce incerca sa fuga din MariupolFoto: captura CNN - via Oleksander Obedinsky

Mama fetei a murit când ea era mai mică. Tatăl ei, Yevhen Obedinsky, fost căpitan al echipei naționale de polo pe apă a Ucrainei, a fost împușcat și ucis în timp ce forțele ruse se îndreptau spre orașul Mariupol, din sud-estul țării, pe 17 martie.

Câteva zile mai târziu, Kira și iubita tatălui ei au încercat să fugă din oraș pe jos, alături de vecini. Dar după ce a fost rănită de explozia unei mine, Kira a fost dusă la un spital din regiunea Donețk, care este controlată de separatiștii pro-ruși.

Kira va fi trimisă într-un orfelinat din Rusia, unde va primi documente rusești

Acum, bunicul Kirei, Oleksander, se teme că nu o va mai vedea niciodată. El a spus că un oficial din guvernul separatist din Donețk a sunat și l-a invitat să călătorească acolo în calitate de tutore, ceea ce este imposibil din cauza războiului.

El spune că a vorbit cu spitalul și i s-a spus că Kira va fi trimisă în cele din urmă la un orfelinat din Rusia. I-au luat documentele, a spus el, și i s-a spus că fetei că i se vor oferi altele noi în Rusia.

Guvernul rus a declarat că a ajutat la mutarea a cel puțin 60.000 de ucraineni în siguranță peste granița rusă. Guvernul ucrainean a declarat că aproximativ 40.000 de persoane au fost relocate împotriva voinței lor, descriind-o drept răpire și deportare forțată.

Mass-media rusă, care a minimizat în mod repetat brutalitatea conflictului din Ucraina, a arătat un videoclip în care Kira vorbește fericită despre cum i se permite uneori să-și sune bunicul.

Aceasta este „dovada” că ea nu a fost răpită, potrivit unui prezentator TV rus, care a numit afirmația drept o altă știre falsă ucraineană.

Între timp, Oleksander a primit un mesaj audio de la Kira prin care îi spunea să nu plângă. Dar tânăra care și-a pierdut familia și casa în războiul Rusiei, nu își poate opri propriile lacrimi.

„Nu te-am văzut de atâta vreme”, spune ea. "Vreau sa plâng”, mai spune ea în mesajul audio.

  • Urmăriți LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în ziua 53 a războiului din Ucraina