Bărbatul surprins luni ieșind din Biroul Electoral Sector 1 și intrând apoi într-un sediu al Primăriei Sector 1, cu un teanc de procese-verbale în brațe, era un reprezentant al PSD desemnat să strângă toate acele procese verbale și să le ducă la sediul partidului pentru numărătoarea paralelă. Însă el ar fi fost „urmărit, hăituit, agresat” de reprezentanți ai USR-PLUS, motiv pentru care s-a întors în clădire, a susținut marți Mihai Drăgan, avocatul lui Dan Tudorache. „Mie personal mi-a spus că i-a fost teamă să nu fie bătut. Atât de agresive erau persoanele respective”, a afirmat avocatul.

Barbatul cu procesele verbaleFoto: Captura video

Amintim că polițiștii chemați luni de către reprezentanții USR la sediul Biroului Electoral Sector 1, existând suspiciuni de fraudare a alegerilor, au „găsit asupra unui bărbat 473 de procese-verbale de la secții de votare”, după cum a anunțat marți șeful Poliției Sector 1, Ionuț Dana, care nu a putut preciza dacă era vorba despre procese-verbale originale.

El a spus că în acest caz au fost audiate 8 persoane, precizând că bărbatul asupra căruia au fost găsite procesele verbale de la secțiile de votare este membru al unui partid, candidat la Consiliul Local.

Primarul PSD în exercițiu Dan Tudorache, acuzat de contracandidata sa Clotilde Armand de tentativă de fraudare a alegerilor, susținea însă marți dimineață că acel bărbat care a ieşit din BES1 cu procese-verbale era de fapt un „curier” care „avea dreptul să strângă acele procese verbale de la reprezentanţii PSD din secţie”.

Mihai Drăgan, avocatul lui Dan Tudorache şi reprezentantul juridic al PSD Sector 1, a organizat marți o conferință de presă în care a prezentat propria versiune a desfășurării faptelor:

  • „În legătură cu incidentul de ieri. Legea stabilește următorul lucru, ca să fiu foarte clar: la fiecare secție de votare se întocmește un proces verbal care stabilește ce s-a numărat. Acel proces verbal se întocmește într-un exemplar care se transmite la Biroul Electoral Central, în orginal, și în câte un exemplar pentru fiecare reprezentant al partidelor politice prezenți în secție. Regula este ca fiecare reprezentant, după ce a terminat cu Biroul Electoral Central sau cu cel de circumscripție, să se ducă la partid și să predea acel exemplar.
  • Pentru eficiență, noi am preferat ca un reprezentant al nostru să strângă aceste procese verbale chiar la Biroul Electoral al Sectorului 1 și să le transporte la sediul partidului pentru a face numărătoarea paralelă, încă o numărătoare paralelă, și nu în ultimul rând prentru a formula eventuale contestații.
  • La mai puțin de jumătate de oră de când Dan Tudorache a anunțat pe Facebook că, din numărătoarea paralelă, a câștigat alegerile - la acel moment aveam 98% din secții numărate, s-a întâmplat acel incident.
  • Adică, pe stradă, repet - pe stradă, reprezentantul nostru - care, într-adevăr, era și pe listă pentru poziția de consilier -, deci cel care transporta acele procese verbale la sediul partidului a fost oprit de un grup de susținători ai doamnei Armand - ulterior a apărut și ea - și a fost urmărit, hăituit, agresat, motiv pentru care s-a întors și s-a grăbit în clădirea în care se află, e adevărat, și Biroul Electoral de Sector, dar și două Direcții ale Primăriei Sectorului 1.
  • A intrat în lift și a încercat să ajungă la această Direcție de Mediu, sperând că sunt mai multe persoane acolo, pentru că mie personal mi-a spus că i-a fost teamă să nu fie bătut. Atât de agresive erau persoanele respective.
  • A ajuns sus. Ulterior, persoanele de la USR-PLUS, respectiv PNL, foarte agresive fiind, au chemat Poliția. Poliția și-a făcut treaba, evident, pentru că a luat toate persoanele la secție ca să se lămurească ce e cu acele procese-verbale.
  • Inițial, s-a afirmat că procesele verbale respective sunt furate - asta au susținut cei de la USR - furate din biroul electoral pentru a fi înlocuite. O prostie fără margini, pentru că nu poți să înlocuiești aceste procese verbale în condițiile în care acestea se semnează în secție, de către toții membrii partidelor, n-ai cum să le înlocuiești efectiv, au un cod de bare de asemenea... Singurii care le pot înlocui sunt cei din Biroul Electoral, noi sau nimeni altcineva nu le poate înlocui.
  • Ce pot să vă spun, dincolo de toate aberaţiile apărute pe Facebook, de live-uri făcute pe Facebook de doamna candidat, sper să fie etern candidat, Clotilde Armand, nu a fost nimeni arestat, nu are nimeni calitate de suspect, nu are nimeni calitate de inculpat.
  • Mai mult decât atât, ne-au fost restituite într-un final, foarte târziu, după ora 23.59, când puteam depune contestaţie, ne-au fost restituite copiile acelor procese verbale. Din fericire, am reuşit să obţinem un duplicat al acelor procese verbale, iar contestaţia s-a formulat în termenul prevăzut de lege, adică până la ora 23.59.
  • Ca să fiu precis, noi am fost în posesia copiilor la orele 12.25 noaptea, de aceea eu înclin să cred personal, şi asta e şi poziţia primarului Sectorului 1, că această acţiune a fost gândită astfel încât să nu mai fim în măsură să depunem contestaţia şi să nu mai fim în măsură să avem aceste procese verbale fără de care nu putem depune contestaţie, nu putem face numărătoare paralelă.”

Citește și: Clotilde Armand: Fostul primar pesedist trebuie reţinut urgent de anchetatori / „Curierul” prins de noi cu procesele verbale este Sorin Cătălin Tomescu, candidat PSD la funcţia de consilier

Momentul în care reprezentantul PSD este interpelat de reprezentanții USR-PLUS și PNL, potrivit unei înregistrări video distribuite pe Facebook:

Clotilde Armand, candidata USR-PLUS la Primăria Sectorului 1 a Capitalei, l-a acuzat luni de tentativă de fraudare a alegerilor pe contracandidatul său de la PSD, actualul primar în funcție Dan Tudorache. Într-o serie de filmulețe postate pe pagina sa de Facebook, Armand susține că în sediul Primăriei au fost descoperite teancuri de procese-verbale originale, necompletate.

Clotilde Armand a anunțat, marți, că va cere Parchetului General preluarea anchetei privind situația de la Biroul Electoral al Sectorului 1, caz în care candidata susținută de PNL și USR-PLUS a acuzat o tentativă de fraudare a alegerilor de către contracandidatul său de la PSD, Dan Tudorache.

CITEȘTE ȘI: