Polițiștii chemați luni de către reprezentanții USR la sediul Biroului Electoral Sector 1, existând suspiciuni de fraudare a alegerilor, au găsit asupra unui bărbat 473 de procese-verbale de la secții de votare, a anunțat marți șeful Poliției Sector 1, Ionuț Dana, care nu a putut preciza dacă era vorba despre procese-verbale originale. El a spus că în acest caz au fost audiate 8 persoane, precizând că bărbatul asupra căruia au fost găsite procesele verbale de la secțiile de votare este membru al unui partid, candidat la Consiliul Local. Primarul PSD Daniel Tudorache susținea însă că acel bărbat era un curier care "avea dreptul să strângă acele procese verbale de la reprezentanţii PSD din secţie".

Clotilde ArmandFoto: Facebook - Clotilde Armand

Potrivit sursei citate, Poliția face cercetări in rem pentru infracțiunea de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale în urma acuzaţiilor de fraudă la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, iar în acest caz luni au fost audiate la Secția 4 Poliție 8 persoane.

"Ieri, s-a primit un apel la 112 prin care se anunța că din incinta Biroului Electoral Sector 1 a ieșit un bărbat cu un număr mai mare de procese-verbale de la secții de votare din sectorul 1. Politia care a mers la fața locului a găsit acolo mai multe persoane, membri ai unor formațiuni politice. Aceștia și bărbatul respectiv au fost duse la audieri", a spus comisarul șef Ionuț Dana.

Șeful Poliției Sector 1 a precizat că în total au fost audiate 8 persoane, iar în dosar se fac cercetări sub coordonarea Parchetului Sector 1.

El a mai spus că asupra bărbatului respectiv au fost găsite 473 de procese-verbale de la secții de votare, dar nu a putut preciza dacă erau documente originale, spunând că se fac cercetări pentru a stabili autenticitatea acestora. Întrebat cine e acel bărbat, comisarul de Poliție a spus că este membru al unui partid politic, candidat pentru o funcție de consilier.

El a susținut că acestea sunt singurele informaţii care pot fi furnizate de Poliție.

Întrebat dacă bărbatul deţinea legal procesele-verbale sau le furase, Ionuţ Dana a spus că se fac verificări şi că speră să existe un rezultat cât mai repede.

”Nu ştiu dacă e sediul de campanie al unui partid politic. E o clădire în incinta căreia e sediul biroului electoral al Sectorului 1. Nu putem să acuzăm pe nimeni în acest moment. Se desfăşoară o cercetare in rem. Au fost efectuate audieri. Opt persoane au dat declaraţii în acest sens. Sunt persoane de la mai multe partide. Nu vă pot da mai multe detalii, având în vedere că este un dosar. Discutăm de verificarea acelor înscrisuri. E posibil să mai aducem şi alte persoane la audieri”, a mai spus șeful Poliției Sector 1.

El a precizat că Poliţia face verificări prin Autoritatea Electorală Permanentă pentru a stabili autenticitatea acelor procese verbale găsite asupra bărbatului.

Dan Tudorache a răspuns marți acuzațiilor privind candidatul PSD pentru consiliul local surprins cu mai multe procese verbale asupra sa, susținând că, de fapt, era "un curier care avea dreptul să strângă acele procese verbale de la reprezentanţii PSD din secţie".

"Era un curier. Avea dreptul să strângă acele procese verbale de la reprezentanţii PSD din secţie. Nu ştiu dacă erau 100. Cu siguranţă avea mai puţine. S-a dus în acel loc pentru că cineva le strângea şi mergea cu ele la partid. Este un reprezentant al partidului care strânge procesele verbale de la reprezentanţii noştri din secţii. Atâta tot. Nimic nu a făcut şi a şi întrebat. Deci s-a dus cu acele procese verbale la preşedintele biroului electoral un procuror şi l-a întrebat «domnule, ce e ilegal aici?». Şi a zis «nu e nimic ilegal»”, a susținut Tudorache la sediul PSD.

Clotilde Armand, candidata USR-PLUS la Primăria Sectorului 1 al Capitalei, l-a acuzat luni de tentativă de fraudare a alegerilor pe contracandidatul său de la PSD, actualul primar în funcție Dan Tudorache. Într-o serie de filmulețe postate pe pagina sa de Facebook, Armand susține că în sediul Primăriei au fost descoperite teancuri de procese-verbale originale, necompletate. Reprezentanții USR au sesizat Poliția, care a anunțat că mai multe persoane au fost duse la audieri.

Marți, Clotilde Armand a anunțat că va cere Parchetului General preluarea anchetei privind situația de la Biroul Electoral al Sectorului 1, caz în care candidata susținută de PNL și USR-PLUS a acuzat o tentativă de fraudare a alegerilor de către contracandidatul său de la PSD, Dan Tudorache.

"Aud că prietenul lui Omar Hayssam (Marcel Ciolacu) împreună cu fostul primar bolșevic de la Sectorul 1 (da, este un bolșevic pur sânge care a transformat Poliția Locală în poliție politică și a folosit-o să mă urmărească) vor să renumere voturile pentru că țineți-vă bine: ''voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate.'' Really? Și în 2016 ce-ați făcut domnilor?! Acum, eu vreau să-i lămuresc pe cei doi în felul următor. Astăzi voi solicita Parchetului General al României să preia ancheta despre situația de la Biroul Electoral al Sectorului 1. Să înțelegem și noi o treabă”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

În cursul dimineții, Dan Tudorache a anunțat că va cere Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la sectorul 1.