Sinteza zilei: Reacțiile politice stârnite de MCV. Este obligatorie sau nu implementarea raportului MCV pentru România? Decizii ale Curții Constituționale aparent contradictorii

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 15 noiembrie 2018, 3:48 Actualitate | Esenţial


Reactii MCV
Foto: Colaj foto
Dupa cum era de așteptat, cel mai dur raport MCV de până acum la adresa României nu a fost primit bine de coaliția de guvernare de la București care-l cataloghează ca fiind politic, nedrept sau inexact. Și CSM-ul a atacat raportul despre care spune că ar conține "unele erori factuale sau de apreciere". În schimb, Opoziția sau DNA-ul îl salută. Întrebarea care se pune este dacă implementarea recomandărilor MCV este obligatorie sau nu pentru România? Judecătorul Cristi Danileț spune că Curtea Constituțională a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie. Insa, intr-o alta decizie din 2018, Curtea Constitutionala preciza - „Decizia 2006/928/CE (adica MCV - n.r.) nu poate constitui normă de referinţă în cadrul controlului de constituţionalitate prin prisma art. 148 din Constituţie”.

Premierul Dăncilă, ministrul Justiției, Tudorel Toader, șeful Senatului, CP Tăriceanu, Iordache, Nicolicea sau Stănescu au criticat dur raportul MCV despre care spun că ar trebui atacat la Curtea Europeană de Justiție:

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți, că este dezamăgită și revoltată de raportul MCV, întrebându-se care e rostul celor 18 întrebări pe care i le-a pus Frans Timmermans. Premierul spune că e inadmisibilă recomandare CE de a suspenda procedurile în numirea și revocarea procurorilor de rang înalt.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut miercuri o primă reacție după publicarea Raportului MCV, el susținând că acesta are iz politic, folosește standarde duble și se raportează la obiective mișcătoare. El a mai susținut că este cam mult să se solicite, de exemplu, suspendarea legilor, iar acest lucru iese din tiparul MCV. Despre posibilitatea ca Guvernul să atace raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție, Toader a spus că nu a vorbit nimeni cu el pe această temă, dar nu a exclus contestarea raportului la CJUE.

"De data aceasta cred că raportul MCV are iz politic, sunt multe interese, folosește standarde duble și se raportează la obiective mobile, mișcătoare (...) Erau 4 recomandări, ulterior au ajuns 12, acum s-au adăugat 8, deci vom avea 20 de recomandări", a afirmat ministrul Justiției.

Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile justiției, a declarat, pentru HotNews, că puterea ia în calcul atacarea la Curtea Europeană de Justiție a raportului MCV, susținând că „partea juridică a acestuia nu stă în picioare”. „Analizăm. Putem discuta totuși să vedem dacă, discutând, analizând, atacăm sau nu atacăm. De la direcții politice la direcții juridice... Că ei pot face declarații e una, dar când ei îmi spun mie că nu trebuie să fac legile, să le opresc sunt chestiuni... Nu am o problemă cu dezbaterea politică, dar partea juridică nu stă în picioare”, a declarat Florin Iordache pentru HotNews.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) răspunde criticilor pe care i le-a adus Comisia Europeană în Raportul MCV și susține că a avut "o atitudine pozitivă" în procedura de modificare a legilor justiției. De asemenea, CSM consideră "inacceptabil" faptul că CE îi impută că a făcut presiuni asupra instanței supreme, prin faptul că nu a reînnoit mandatul preşedintelui Secţiei penale a acestei instanţe. Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, miercuri seară, printr-un comunicat, că plenul a luat act de Raportul MCV și semnalează "unele erori factuale sau de apreciere" din partea Comisiei Europene în legătură cu activitatea Consiliului, "de natură să creeze o percepţie greşită".

Eugen Nicolicea a declarat că vor fi luate în considerare recomandările din raportul MCV, însă va fi pus în aplicare doar ceea ce este posibil. Deputatul PSD a adăugat că de la instituirea MCV, României i-au fost solicitate și lucruri imposibile, cum ar fi încălcarea Constituției și a deciziei Curții Constituționale.

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a comentat, miercuri, planurile PSD de contestare a raportului MCV, transmițându-le social-democraților că nu pot face un astfel de demers pentru că raportul nu este un act juridic, el conține niște recomandări care trebuie discutate, dar nu poate fi atacat în justiție. ”Haideți să ne lămurim puțin. Raportul nu este un act juridic, sunt niște recomandări și nu poate fi atacat în justiție. (...) O să le spun, cine a vorbit poate nu a fost suficient de atent”, a declarat Tăriceanu, la Parlament, întrebat de jurnaliști dacă susține demersul anunțat de PSD de a contesta raportul.

Vicepremierul Paul Stănescu susține că rezoluția privind România adoptată de Parlamentul European este una nedreaptă, iar raportul MCV reprezintă "un pumn aplicat suveranităţii naţionale în materie de legiferare internă". Stănescu, unul dintre contestatarii liderului PSD Liviu Dragnea, mai spune că, astfel, Uniunea Europeană "a ridicat din nou un zid între Vestul şi Estul Europei".

Kelemen Hunor crede că recomandările Comisiei Europene trebuie discutate de Guvern și Parlament și că este posibil ca MCV-ul să nu fie ridicat până în 2020. ”La MCV lucrurile sunt mai complicate. (...) Guvernul, Parlamentul, aici rămâne la decizia majorității ce decizie va lua, pentru că se poate și prin asumare. De exemplu, pe legile justiției sau mai ales pe codul de procedură penală și pe codul penal după ce apare motivarea Curții”, a declarat Kelemen Hunor.

Fostul președinte Train Băsescu spune că Rezoluţia de marți a Parlamentului European și Raportul MCV sancţionează România din cauza unor oameni politici care nu înţeleg nici acum, la 11 ani de la aderare, care sunt regulile în Uniunea Europeană. El mai spune că atunci când a aderat la Uniunea Europeană, România a renunțat, prin Tratatul de Aderare, la parte din suveranitate şi s-a angajat să restecte toate regulile, astfel că "degeaba ţâfna inegalabilei Dăncilă în Parlamentul European sau a domnilor Tăriceanu şi Dragnea de la Bucureşti, care strigă dreptul României la suveranitate".

Direcția Națională Anticorupție spune că observațiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV. DNA menționează că tratează cu atenție recomandările făcute de Comisia Europeană și speră că instituțiile-cheie din România vor acționa astfel încât “să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției". "Apreciind că observațiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar și codurile sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV, instituția tratează cu atenție recomandările făcute de Comisia Europeană și își exprimă speranța ca instituțiile-cheie din România vor acționa astfel încât să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și față de lupta împotriva corupției și să acționeze pentru refacerea capacității naționale de garanții, control și echilibru”, potrivit concluziei Raportului", mai spune DNA.

Raluca Turcan spune că o posibilă contestare a raportului MCV riscă să declanșeze un război total cu partenerii din UE și se poate ajunge la sancțiuni financiare împotriva României.

Liderii PNL, USR și PMP s-au întâlnit pentru a face un plan privind moțiunea de cenzură - surse. Președintele PNL Ludovic Orban s-a întâlnit la Parlament cu ceilalți lideri ai opoziției, Dan Barna (USR) și Eugen Tomac (PMP), pentru a face o primă evaluare referitoare la majoritatea parlamentară înainte de a depune moțiunea de cenzură, au precizat surse liberale. Potrivit surselor citate, așa cum arată evaluarea actuală, aceștia se bazează pe 30 până la 42 de parlamentari anti-Dragnea din "zona PSD". Astfel, fiecăruia dintre cei trei lideri de partid i-a fost "alocată" o zonă de negociere cu parlamentari din majoritate. Pentru ca moțiunea să treacă, pe lângă voturile PNL+USR+PMP, este nevoie de alte 67 de voturi.

Este raportul MCV obligatoriu sau nu pentru România?

Judecătorul Cristi Dănileț spune că Curtea Constituțională a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie.

"Înainte ca cineva să spună o prostie, reamintesc că recomandările MCV sunt obligatoriu de implementat în România, în virtutea normelor constituţionale. O spune însăşi CCR în decizia nr. 2/2012 la pct. IV”, a scris judecătorul.

"Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi de a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispoziţiile art. 148 alin (4) din Constituţie, potrivit cărora „ Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2)”, se arată în decizia CCR din 11 ianuarie 2012.

Insa, intr-o alta decizie din 2018, Curtea Constitutionala preciza - „Decizia 2006/928/CE (adica MCV - n.r.) nu poate constitui normă de referinţă în cadrul controlului de constituţionalitate prin prisma art. 148 din Constituţie”.

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean susține România este obligată să respecte recomandările din Raportul MCV pentru că așa spun Constituția și tratatele europene, iar în loc să se gândească ce măsuri să găsească pentru a respecta ceea ce spune Comisia Europeană autoritățile de la București caută și de această dată să păcălească. Despre posibilitatea ca Guvernul să atace Raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție, Augustin Zegrean spune că s-ar face din nou de râs.

”Recomandările din Raportul MCV sunt foarte clare, iar România este obligată să le respecte, pentru că așa spune Constituția României, modificată la momentul la care am aderat la Uniunea Europeană, și așa spun tratatele europene și chiar o decizie din 2012 a Curții Constituționale. Uniunea Europeană este o convenție, iar noi suntem parte și este obligatoriu să respectăm regulile. Este ca și cum nu am respecta Tratatul de aderare", a declarat Augustin Zegrean.


Comisia Europeană a venit marți, în raportul MCV, cu opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.


CITEȘTE ȘI: Raportul MCV. Cele 8 recomandări suplimentareale Comisiei Europene pentru România / PSD, somat să renunțe la controversatelemodificări din legile justiției și codurile penale

Tot marți, Parlamentul European a adoptat în plenul de la Strasbourg Rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția "violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018" și se recomandă autorităților "să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție".

CITEȘTE ȘI
:UPDATE Parlamentul European a adoptat rezoluțiala adresa României privind statul de drept
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2888 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  Este Obligatoriu Sa Iesim In Strada:dizolvarea P$D (Joi, 15 noiembrie 2018, 5:19)

  un domn [utilizator]

  Dizolvarea P$D este Must Do pana la 01.01.2019
  Alegeri Anticipate la ca finalitatea sa contabilizeze Maxim 300 parlamentari ( fara P$D si otrepe, fara penele, fara pemepe, fara alde, fara iudemere)
  Nationalizarea Activelor Politicienilor Actuali ( de la toate partidele mai sus mentionate) minim 50 miliarde euro asa estimativ
  Recuperarea Activelor Crescent prin Nationalizarea Activelor Varanului
  Solutionarea in maxim 6 luni a Dosarelor Revolutiei, Incriminarea Comunismului si actiunilor FSN pana la P$D ca Subminare a Economiei Nationale
  Impozitarea Activelor BOR ului pe minim 30 de ani in vederea recuperarii pomenilor acordate de Generoshii P$D
  • -6 (20 voturi)    
   Cam devreme pt atatea ineptii! (Joi, 15 noiembrie 2018, 6:34)

   asistat [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Te-ai sculat sa tragi o “dușcă” sau inca nu te-ai culcat?
  • -3 (3 voturi)    
   orice zbatere este cu desavarsire inutila (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:51)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Situatia de acum a fost creata in zeci de ani de catre stapanii din umbra, artizanii si singurii beneficiari reali ai schimbarii din Decembrie 1989, Securitatea si Armata.

   Securitatea a preluat toata economia, devenind, literalmente peste noapte, noua oligarhie economica si politica.
   Armata este puternic incuscrita cu Securitatea si se multumeste cu bani, pensii, cu copiii si nepotii si stranepotii plasati in posturi caldute, fara responsabilitate, cu bani cacalau si privilegii ametitoare. Justitia, la fel.

   Scursorile din parlament, guvern, presedentie, ccr sunt doar palmasii lor, paduchii care trebuie sa apara in frunte.

   Securitatea, Armata si varful conducerii PCR au facut o greseala, acum 28 de ani, cand s-au desprins de rusi. Rusia, cu sistemul ei represiv si mafiot, extrem de bine pus la punct, este sora de sange, de afaceri, de cuget si simtiri. Viitorul Romaniei (cel putin a 2/3 din ea) este Estul, pentru ca asta convine stapanilor Romaniei.

   Avand in vedere Administratia Trump, dispusa sa se retraga din Zona Marii Negre, succesul evident al Rusiei in recucerirea Centrului si Estului Continentului, Brexitul care da o lovitura tare UE, este doar o mica problema de timp pana la restructurarea fundamentala a Uniunii Europene, din care noi nu vom mai face parte.
   Va dura atat cat este necesara relocarea industriilor dezvoltate aici de catre Vest, regandirea economiei viitorului. Deja Renault se dezvolta in Nordul Africii si a anuntat de vreo 3 ani ca va lua decizia finala cu privire la Mioveni, in anul 2021.
   Sa nu nu uitam ca Vestul a primit cateva milioane bune de imigranti, care in cativa ani vor face copii carora statele vor trebui sa le dea de munca.

   Nu iti face iluzii! Pana si dosarele lui Drganea si Tariceanu au fost redeschise din cauza europenilor. Marele DNA le-a inchis. Apropo, valiza lui Dragnea a fost solicitata de DNA?
   NU ITI MAI FACE ILUZII! Purceaua e moarta de tot in cotet.
 • -15 (21 voturi)    
  De ce nu ma mir ca opozitia (Joi, 15 noiembrie 2018, 6:32)

  asistat [utilizator]

  si ADNul au primit cu bucurie raportul, cand securistoizii useristi ciolosisti satanisti nu au alt scop decat distrugerea Romaniei si subminarea intereselor nationale, eventual impartirea rapida a ultimelor reaurse si bunuri pe care le mai are tarisoara...
  • +11 (15 voturi)    
   Alooo... (Joi, 15 noiembrie 2018, 7:47)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui asistat

   vezi ca responsabili cu distrugerea Ro sunt astia de-acum , foarte palpabili, in frunte cu dragnea, nu "useristi ciolosisti satanisti " ( ??? elucubratiile d-tale ). Da' rau v-au mai intoxicat ...
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 noiembrie 2018, 8:06)

   [anonim] i-a raspuns lui asistat

   • -4 (8 voturi)    
    IT- st destept in cap, ca le stii pe toate (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:22)

    asistat [utilizator] i-a raspuns lui

    ca un om mare, nu sunt adjective! Asa le zice lor... Ceva logica matematica la liceu, sau n-am prea fost atenti?
    • +3 (7 voturi)    
     Inteleg ca Esti Trist (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:27)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui asistat

     Insa NU lua personal Gunoiul Produs de Angajatorii tai de la P$D
    • +3 (7 voturi)    
     Tu esti caracalean? (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:51)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui asistat

     Ca Ciordache, oltean parat la fabrica de mobila din Caracal? Daca nu te duce capul cine iti distruge tara uita-te in oglinda, tu si stapanii tai o distrugeti.
 • +8 (14 voturi)    
  Depinde daca sunt PSDisti sau nu acolo (Joi, 15 noiembrie 2018, 6:50)

  emil bobu [utilizator]

  Daca ai PSDisti in Parlament, CCR, CSM, etc. iti moare tara.

  Daca nu ai PSDisti, ai toate sansele ca tara sa mearga bine.

  De ce nu intelege prostimea ca fara PSD s-ar putea trai normal in Romania?
 • +2 (6 voturi)    
  Ar mai fi loc . . . (Joi, 15 noiembrie 2018, 8:05)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . de discutie?
  ARTICOLUL 148

  Integrarea în Uniunea Europeană

  (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

  (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.  (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

  (4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).

  (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.


  Detalii: https://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-148-constitutie
  • 0 (6 voturi)    
   OK (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:23)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.,decizia din 2006,928 de infiintare a mecanismului de control mcv nu face parte din actele obligatorii!(daca era asa din 2006 un guvern ar fi inteles si trimis in parlament decizia pentru implementarea in vreo lege)!
 • +1 (5 voturi)    
  nu (Joi, 15 noiembrie 2018, 8:36)

  nahir [utilizator]

  înțeleg de ce este invocat de CCR art. 148 din Constituție ca scuză pt.a nu respecta aplicarea recomandărilor MCV, când de fapt e invers.
  La art.148 din Constituție zice :

  ”(1)Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, ...., se face prin lege adoptată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, cu o majoritate de două treimi din nr. deputaților și senatorilor
  (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constituvie ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea actului de aderare.”

  Alineatul (1) face referire la actul aderării în sine și la nimic altceva, ulterior aderării. Odată ce am aderat, trebuie să respectăm tratatul de aderare, iar la momentul respectiv am fost de acord să respectăm MCV. Deci vor-nu vor, pesedacii trebuie să aplice recomandările. Faptul că s-a ajuns la 20 de recomandări arată halul bătăii de joc la adresa uniunii, a puterii legislative și executive românești.
 • -2 (4 voturi)    
  inexactitate! (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:17)

  gpavel [utilizator]

  Art.148 "(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.",deci decizia 2006/928(e doar infiintarea unui mecanism de supraveghere ) nu are caracter obligatoriu a unei reglementari,mcv face doar recomandari pentru imbunatatirea legislatiei nationale,nu se incadreaza in A148(doar actul de aderare si reglementarile obligatorii)!,CELE DOUA HOTARARI CCR NU SUNT CONTRADICTORII!
  • +3 (3 voturi)    
   MCV (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:11)

   Ademordna [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   De acord ca cele doua hotarari nu sunt contradictorii, autorii articolului ar trebui sa-l corecteze.
   Dar nu sunt de acrod ca "nu are caracter obligatoriu". Vezi decizia citata de Danilet, e clar ca e obligatoriu.
   Ce precizeaza cealalta decizie e ca mecanismul prin care MCV e obligatoriu nu e bazat pe controlul de constitutionalitate (caci nici tratatul de aderare nici MCV nu sunt parte din constitutie) ci pe prioritatea tratatelor fata de legislatia interna.
   Iar obligativitatea nu e directa, adica institutiile romane musai sa se conformeze ci indirecta, daca institutiile romane fac acte contrare acestea sunt lovite de nulitate iar daca nu fac nimic cand ar trebui sa faca ceva conform MCV-ului atunci Romania poate fi sanctionata.
   Sa nu uitam ca toate aceste recomandari din MCV nu sunt inventii pe moment, nici noutati ci enumerari ale punctelor concrete unde Romania incalca tratatul de aderare care e mai general. De exemplu, legislatia care ucide codul penal e contra cerintei unui stat de drept. Practic MCV-ul ne ajuta sa identificam cum si unde derapam.
 • +2 (4 voturi)    
  O fi greu de înțeles (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:08)

  aanonim [utilizator]

  Lipsa de participare la viața societății pune în pericol funcționarea democratică.

  În 2012 prezență la vot 41,27%; în 2016 au ieșit la vot 39,5%

  UE mai dă un MCV , o măslină....ceva, dar nu o să vină să facă curat la tine acasă.
 • -3 (7 voturi)    
  o mie de vorbe doi bani nu fac (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:18)

  revo [utilizator]

  Realitatea este urmatoarea:

  CCR a stabilit ca recomandarile MCV sunt orientative si obligatoriu neobligatorii;
  CSM s-a inflamat;
  Iohannis a dat-o la intors, dupa ce i-au convocat nevasta la interogatoriu, si a declarat ca Guvernul Dragnea-Dancila e pregatit pentru preluarea presedentiei CE;
  Parlamentul a aratat degetul din mijloc;
  Guvernul a dat in clocot;
  palmasii Mafiei transpartinice si-au facut numarul (ciordache, bubosul, soferul etc.);
  canalele de dejectii au refulat;
  Armata isi numara banutii si isi stabileste noile salarii si pensii care ii vor fi acordate cu doua maini, ca sa stea in cazarma;
  securistii si SRI-istii isi fac planurile de dezvoltare a afacerilor pentru anii viitori, luand in considerare noile perspective luminoase;
  Curva vesela mai face o comanda serioasa de gaze si bastoane, ciomagari profesionisti si incercati in lupte reale, nu in poligon.
  DNA arde dosarele iar procurorii isi fac bagajele;
  criminalii, hotii, violatorii se pregatesc de iesirea din puscarii.

  MAFIA este in extaz si pregateste noi contacte cu retele internationale, in cadru festiv, ca merita!
  Primul punct din desfasurator a fost indeplinit.
  Perspectivele MAFIEI transpartinice si oligarhice sunt de-a dreptul fantastice!
  Reusita ei, care va fi desavarsita la scoaterea Romaniei din UE, inaintea Ungariei, Poloniei si a altor doritori, este aproape miraculoasa! DIVINITATEA insasi este de partea crimei organizate. Biserica are sarcina sa-si intesifice eforturile pentru lamurirea poporului prost ca este vointa lui Dumnezeu, sa ne scape de Diavolul UE!

  Tic! Tac!
  • +6 (6 voturi)    
   o precizare Necesara legata de BOR (Joi, 15 noiembrie 2018, 11:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui revo

   anul trecut, pe intai decembrie 2017 Holinessdeniel a pupat sutana lui Kiril la Moscova, gestul si momentul ales sunt de O Importanta Interesanta
 • +1 (1 vot)    
  Articolol 38 din Actul (Joi, 15 noiembrie 2018, 13:27)

  hic sunt leones [utilizator]

  privind condiţiile de aderare a Republicii Bulgaria şi a României şi adaptările tratatelor pe care se
  întemeiază Uniunea Europeană:

  „În cazul în care, în Bulgaria sau în România, există deficienţe semnificative sau un risc iminent privind apariţia unor asemenea deficienţe în transpunerea, stadiul aplicării sau asigurarea respectării deciziilor-cadru sau oricăror altor angajamente, INSTRUMENTE DE COOPERARE şi decizii privind recunoaşterea reciprocă în domeniul dreptului penal... Comisia poate să adopte...măsurile corespunzătoare.
  ...
  Măsurile pot lua forma suspendării provizorii a aplicării
  dispoziţiilor şi hotărârilor corespunzătoare în relaţiile dintre Bulgaria sau România şi oricare alt ori alte state membre.”

  Ce este foarte important:

  „Comisia poate adapta în mod corespunzător
  măsurile luate, după consultarea statelor membre”

  Deci CE nu trebuie să ceară voie de la nimeni ca să zboare România din UE (așa cum se întâmplă cu Ungaria sau Polonia) ci o poate face pur și simplu., după ce le cere părerea statelor membre.
  • 0 (0 voturi)    
   Aici te cam contrazici, pai prin cererea (Joi, 15 noiembrie 2018, 15:01)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   parerii de la statele membre chiar le cere voie s-o dea afara din UE pe Romania si daca un singur stat se opune, pa si la revedere!
   • +1 (1 vot)    
    „A cere părerea“ (Joi, 15 noiembrie 2018, 15:33)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    înseamnă „a face conversație“.
    E cam ca avizul consultativ din legislația românească.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by