Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a comentat, miercuri, planurile PSD de contestare a raportului MCV, transmițându-le social-democraților că nu pot face un astfel de demers pentru că raportul nu este un act juridic, el conține niște recomandări care trebuie discutate, dar nu poate fi atacat în justiție.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Haideți să ne lămurim puțin. Raportul nu este un act juridic, sunt niște recomandări și nu poate fi atacat în justiție. (...) O să le spun, cine a vorbit poate nu a fost suficient de atent”, a declarat Tăriceanu, la Parlament, întrebat de jurnaliști dacă susține demersul anunțat de PSD de a contesta raportul.

Liderul ALDE a subliniat că raportul ca atare nu este un act juridic, în schimb Mecanismul de Verificare și Cooperare este mai degrabă un instrument tehnic care ar putea fi supus analizei.

Tăriceanu a mai spus că raportul conține recomandări care trebuie analizate și a precizat că trebuie făcută o discuție mai aplicată cu cei de la Comisia Europeană, pentru că există o ”serie de inadvertențe”.

Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile justiției, a declarat, pentru HotNews, că puterea ia în calcul atacarea la Curtea Europeană de Justiție a raportului MCV, susținând că „partea juridică a acestuia nu stă în picioare”.

„Analizăm. Putem discuta totuși să vedem dacă, discutând, analizând, atacăm sau nu atacăm. De la direcții politice la direcții juridice... Că ei pot face declarații e una, dar când ei îmi spun mie că nu trebuie să fac legile, să le opresc sunt chestiuni... Nu am o problemă cu dezbaterea politică, dar partea juridică nu stă în picioare”, a declarat Florin Iordache pentru HotNews.