România este obligată să respecte recomandările din Raportul MCV pentru că așa spun Constituția și tratatele europene, iar în loc să se gândească ce măsuri să găsească pentru a respecta ceea ce spune Comisia Europeană autoritățile de la București caută și de această dată să păcălească, a declarat pentru HotNews fost președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean. Despre posibilitatea ca Guvernul să atace Raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție, Augustin Zegrean spune că s-ar face din nou de râs.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că în orice țară în care se dă o regulă toată lumea se străduiește să găsească măsuri să o pună în aplicare, numai în România cei aflați la putere se străduiesc să găsească o cale să o ocolească.

"Așa se întâmplă și acum, când ne străduim din nou să păcălim și să nu punem în aplicare ceea ce ni se cere, spunând că este fals. Recomandările din Raportul MCV sunt foarte clare, iar România este obligată să le respecte, pentru că așa spune Constituția României, modificată la momentul la care am aderat la Uniunea Europeană, și așa spun tratatele europene și chiar o decizie din 2012 a Curții Constituționale. Uniunea Europeană este o convenție, iar noi suntem parte și este obligatoriu să respectăm regulile. Este ca și cum nu am respecta Tratatul de aderare", a declarat Augustin Zegrean.

Despre posibilitatea ca Guvernul să atace Raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție, Augustin Zegrean spune că este "stupid" și ar fi un nou prilej ca România să se facă de râs.

"Este stupid să căutăm să nu respectăm regulile, să le tot ocolim. Dacă Guvernul și-ar asuma așa ceva, nu ar avea nicio șansă de câștig la Curtea Europeană de Justiție. Ne-am face din nou de râs, dar nu ar fi pentru prima dată", a mai spus Augustin Zegrean.

Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile justiției, a declarat, miercuri, pentru HotNews, că puterea ia în calcul atacarea la Curtea Europeană de Justiție a raportului MCV, susținând că "partea juridică a acestuia nu stă în picioare”.

CITEȘTE ȘI: Iordache: Analizăm dacă atacăm raportul MCV. Să faci declarații politice e una, dar când ei îmi spun că nu trebuie să fac legile...

​Deputatul PSD Florin Iordache spunea marți, după raportul MCV, că implementarea "solicitărilor absurde" ale Comisiei Europene ar bloca întreaga justiție din România. El a susținut că prin solicitarea de oprire imediată a implementării legilor justiției "Comisia Europeană nu doar că își depășește prerogativele stabilite prin Tratat, dar dovedește dispreț total față de întreaga ordine de drept și constituțională din România".

CITEȘTE ȘI: Florin Iordache: Implementarea solicitărilor absurde din MCV ar bloca întreaga justiție din România. Niste "experți" necunoscuți dau indicații cu privire la aplicarea unor legi deja în vigoare

Comisia Europeană a venit marți, în raportul MCV, cu opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.