Eugen Nicolicea a declarat că vor fi luate în considerare recomandările din raportul MCV, însă va fi pus în aplicare doar ceea ce este posibil. Deputatul PSD a adăugat că de la instituirea MCV, României i-au fost solicitate și lucruri imposibile, cum ar fi încălcarea Constituției și a deciziei Curții Constituționale.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

„Evident că trebuie să ținem cont de ceea ce scrie în acest raport. Dar evident că pui în aplicare doar ce este posibil. Nu poți să pui în aplicare ce este imposibil. Și așa cum am declarat în decursul timpului, în rapoartele MCV ni s-au solicitat și niște lucruri imposibile cum ar fi încălcarea Constituției și a deciziei Curții Constituționale. Îmi amintesc în anul 2013, printre ale solicitări imposibile, acea de a elimina imunitatea foștilor miniștri. De trei rapoarte MCV, solicita această chestiune. După ce l-am explicat că nu se poate face acest lucru, că aceasta este prevăzută în mai multe decizii ale CCR, au scos acest lucru din raport și ne-am trezit cu el băgat din nou în 2017. De asemenea, și acum se cer niște imposibile sau care au efecte dezastruoase Rămâne să analizăm și ceea ce ține de noi se va rezolva.”, a declarat Eugen Nicolicea, miercuri la Parlament, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă ia în calcul un atac la Curtea Europeană de Justiție privind raportul MCV, deputatul PSD a răspuns: „Nu. (...) Eu nu am participat la niciun fel de discuție (despre un astfel de demers n.r.). Când voi afla amănunte, voi comenta.”

În România, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de țara noastră, a anunţat Comisia Europeană, recomandând în MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

Pe de altă parte, monitorizarea Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) s-ar putea încheia în anul 2019, a declarat marţi Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.