​Cele 8 puncte suplimentare din raportul MCV trebuie discutate, iar Parlamentul și Guvernul vor trebui să ia o decizie fie chiar prin asumarea răspunderii asupra legilor justiției și asupra codurilor penale, crede președintele UDMR, Kelemen Hunor. El a mai spus că este posibil ca MCV să nu fie ridicat nici în 2019 și că România ar fi demult în spatele Bulgariei.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

”La MCV lucrurile sunt mai complicate. (...) Guvernul, Parlamentul, aici rămâne la decizia majorității ce decizie va lua, pentru că se poate și prin asumare. De exemplu, pe legile justiției sau mai ales pe codul de procedură penală și pe codul penal după ce apare motivarea Curții”, a declarat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Întrebat dacă raportul MCV izolează România în cadrul UE, rămânând astfel chiar și în urma Bulgariei, Kelemen Hunor a precizat că suntem de mult timp în spatele Bulgariei.

”Suntem de mult în spatele Bulgariei, dar nu izolează România. Acest MCV, din 2007, de când am intrat în UE, funcționează. Au fost rapoarte mai dure, mai puțin dure, dare este un raport pe care noi l-am acceptat când am intrat UE. Și s-ar putea ca acest mecanism să rămână și după 2020. Asta este problema. Sau după 2019”, a adăugat liderul UDMR.

Monitorizarea Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) s-ar putea încheia în anul 2019, a declarat marţi Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

În schimb, în România, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de țara noastră, a anunţat Comisia Europeană, recomandând în MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.