Prima zi de scoala fara manuale pentru clasele I si a II-a. Problemele si noutatile anului scolar 2014-2015

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 15 septembrie 2014, 9:27 Actualitate | Esenţial


Incepe scoala
Foto: Agerpres
Aproximativ 3.200.000 de elevi si prescolari incep astazi, 15 septembrie, scoala. Un inceput de an scolar marcat de scandalul manualelor digitale, promise de ministrul Remus Pricopie inca de la inceputul mandatului, dar care intarzie sa apara pe bancile elevilor. Pana la anuntarea de catre Ministerul Educatiei a castigatorilor licitatiei de manuale, copiii de clasa I vor invata dupa fise, iar elevii claselor a II-a vor invata dupa manualele vechi, desi au programa noua, a anuntat Pricopie.

Scandalul manualelor digitale - Primul an in care elevii de clasele I si a II-a nu vor avea manuale conform programei

O premiera pe care o marcheaza acest an scolar este lipsa manualelor tiparite si digitale pentru clasele I si a II-a, pe care ministrul Remus Pricopie le-a promis inca de la preluarea mandatului. Ministerul Educatiei a lansat in aprilie licitatia privind achizitia de manuale scolare, a anuntat pe 4 august ca marii castigatori sunt CD PRESS SRL si SIVECO, iar mai multe edituri au contestat rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In urma cu o saptamana, presedintele Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), Bogdan Lehel Lorand, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce a dispus ca Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile. Daca nu vor fi depuse noi contestatii, Ministerul va incheia contract cu firmele castigatoare, care vor publica manualele digitale pe www.manuale.edu.ro, va urma o perioada in care invatatorii vor studia oferta si vor alege un manual din cele castigatoare si abia apoi scolile vor face comenzile pentru manualele tiparite, pentru ca acestea sa ajunga fizic in scoli. Un termen optimist pentru intrarea manualelor in varianta print in scoli este octombrie 2014.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat duminica seara, la TVR, ca ”noi ar trebui de maine intr-o saptamana sa anuntam rezultatele” cu castigatorii licitatiei pentru manuale, dupa reevaluarea tuturor ofertelor depuse.

Citeste aici toate informatiile din scandalul licitatiei pentru manuale scolare

Surse oficiale au precizat pentru HotNews.ro ca Ministerul planuieste lansarea in acest an scolar de noi licitatii de manuale scolare pentru clasa a III-a, dar si noi licitatii pentru manualele de clasele I si a II-a - care fac deja obiectul acestei licitatii in curs, daca nu vor fi desemnati castigatori pentru toate disciplinele.

In ceea ce priveste suportul pe care elevii vor studia manualele digitale, ministrul Remus Pricopie a declarat in cadrul unei conferinte ca nu vor fi cumparate tablete. “Eu cred ca mai intai trebuie sa ajungem sa avem un nivel satisfacator de material educational in format software si numai dupa aceea putem sa vorbim si despre hardware. (…) Insa ne vom asigura ca in clasele I si clasele a II-a vom avea un calculator si un videoproiector pentru ca in aceasta prima faza manualele digitale vor fi folosite in clasa. Aceasta va fi conditia. Sigur ca ele pot fi folosite si acasa, dar in principal ele vor fi folosite in clasa”, declara ministrul. Detalii aici

Elevii claselor a II-a invata pentru prima oara dupa programa noua. Ministerul trebuie sa finalizeze programa pentru clasa a III-a

Pentru elevii claselor a II-a, acest an scolar marcheaza si o alta premiera, pe langa aceea de a nu avea manuale: ei vor invata dupa o programa scolara noua. Curriculumul a fost publicat si aprobat de Ministerul Educatiei din 2013, insa se aplica pentru prima data anul acesta. Elevii care intra acum in clasa a II-a au fost, de altfel, primii care au invatat dupa programa noua si la clasa I. Nici in urma cu un an ei nu au avut manuale conforme programei.

Ministerul Educatiei trebuie sa finalizeze anul acesta programa scolara pentru clasa a III-a, pentru ca in septembrie viitor elevii care intra acum in clasa a II-a si au programa noua sa continue educatie in baza unei programe corelate cu aceasta.

Care sunt materiile de la clasele I si a II-a, planificarea pe ore si programele

Clasa I - Materiile si numarul de ore:
Clasa a II-a - Materiile si numarul de ore:Vezi aici materiile pe care le fac elevii in invatamantul primar si numarul de ore, pe fiecare clasa in parte

Structura anului scolar 2014-2015

Pentru elevi, anul scolar 2014-2015 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare. (cu o zi mai mult decat anul scolar 2013-2014. Prin comparatie, in sistemul scolar britanic, anul scolar are 190 de zile. Elevii au o vacanta de vara de aproximativ sase saptamani, doua saptamani de vacanta pentru Craciun si Paste, precum si alte trei vacante de cate o saptamana. Detalii aici)

Semestrul I
Cursuri - luni, 15 septembrie 2014 - vineri, 19 decembrie 2014
Vacanta pentru copiii din invatamantul primar si de la gradinita: 1 - 9 noiembrie 2014
Vacanta de iarna: sambata, 20 decembrie 2014 - duminica, 4 ianuarie 2015
Cursuri: luni, 5 ianuarie 2015 - vineri, 30 ianuarie 2015
Vacanta intersemestriala: sambata, 31 ianuarie 2015 - duminica, 8 februarie 2015

Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 9 februarie 2015 - vineri, 10 aprilie 2015
Saptamana Scoala altfel: 6-10 aprilie 2015
Vacanta de primavara: sambata, 11 aprilie 2015 - duminica, 19 aprilie 2015
Cursuri: luni, 20 aprilie 2015 - vineri, 19 iunie 2015
Vacanta de vara: sambata, 20 iunie 2015 - duminica, 13 septembrie 2015

Tezele din semestrul I al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 19 decembrie 2014.

Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2014-2015 se sustin, de regula, pana la data de 22 mai 2015.

Saptamana 6-10 aprilie 2015 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", avand un orar specific.

Citeste aici integral Structura anului scolar 2014-2015

Evaluarea Nationala 2015 Noi programe de examen la Limba si literatura romana si la Matematica, pentru evaluarea de la finalul clasei a VIII-a

Printre noutatile pe care le aduce anul acesta scolar se numara si programele de examen de la evaluarea nationala. La Limba si literatura romana, elevii trebuie sa cunoasca, obligatoriu, si speciile literare romanul si balada, genul dramatic, precum si propozitiile subordonate circumstantiale conditionale, concesive si consecutive - care pana acum nu erau cuprinse in programa. La Matematica, intreaga programa de examen este conceputa diferit de cea existenta pana acum, iar accentul cade pe adaptarea limbajului matematic la situatii concrete. Vezi aici continutul integral al celor doua programe de examen.

Calendar Evaluarea Nationala 2015
13 iunie 2015                   Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15-17 iunie 2015              Inscrierea la Evaluarea Nationala
22 iunie 2015                   Limba si literatura romana - proba scrisa
23 iunie 2015                   Limba si literatura materna - proba scrisa
24 iunie 2015                   Matematica - proba scrisa
26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)
27 - 29 iunie 2015            Rezolvarea contestatiilor
30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

O alta noutate apare si in regulile de examen propriu-zis: inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi v
erificate prin sondaj, dupa fiecare proba. Detalii aici

BAC 2015: Inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisa 

Regula nou-introdusa ca inregistrarile din salile de examen sa fie verificate, prin sondaj, dupa fiecare proba scrisa se aplica si la Bacalaureat. Se schimba programa de bacalaureat pentru Matematica, dar si pentru Limba si literatura Italiana materna. Fata de programa de examen aplicata anii trecuti, programa de examen de Matematica pentru BAC 2015 prevede ca elevii de clasa a XII-a de la specializarea Stiintele Naturii fac 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 4 ore cum era trecut in programa pana acum.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre o actualizare a programei de examen la programa scolara pentru clasa a XII-a si ca apare aceasta modificare pentru ca Bacalaureatul 2015 este primul la care nu mai intra elevi veniti de pe ruta progresiva, adica elevi care au intrat la scoala profesionala si apoi s-au indreptat spre liceu, pentru a ajunge la BAC.

De asemenea, noua programa de examen prevede o modificare si la filiera Tehnologica: astfel, elevii de clasa a IX-a de la tehnologic au 3 ore pe saptamana de Matematica, in loc de 2 cu cat erau trecuti in programa de examen pana acum.
Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 - Sesiunea iunie-iulie 2015
25 - 29 mai 2015     Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015            Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 - 10 iunie 2015     Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
10 - 12 iunie 2015   Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
15 - 19 iunie 2015   Evaluarea competentelor digitale - proba D
22 - 26 iunie 2015   Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
29 iunie 2015          Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
30 iunie 2015          Limba si literatura materna  proba E)b) - proba scrisa
1 iulie 2015             Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
3 iulie 2015             Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
6 iulie 2015             Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
6 iulie 2015             Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)
7 - 9 iulie 2015        Rezolvarea contestatiilor
10 iulie 2015           Afisarea rezultatelor finale

Detalii despre bacalaureatul 2015 aici

Religia ramane in scoli. Desi legea educatiei a fost modificata din temelii in 2014, nimeni nu s-a atins de Religie

Si in anul acesta scolar, religia este materie obligatorie, de la clasa pregatitoare si pana la clasa a XII-a. Cu toate acestea, Legea Educatiei Nationale prevede ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie”.

Tot Ministerul Educatiei reglementeaza si ceea ce se intampla cu elevul care nu frecventeaza ora de Religie, ca urmare a unei solicitari din partea parintilor. "Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala", prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005.

Vezi cum a scos o scoala privata religia dintre materii

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8439 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Este rost de bani pentru electorale! (Luni, 15 septembrie 2014, 10:07)

  fit [utilizator]

  Guvernul o sa spuna ca va da bani, scolile vor spune ca nu sunt bani si parintii vor plati. In realitate, banii se vor da, dar nu vor mai ajunge la elevi, ci se vor pierde pe drum, in buzunarele politicienilor si ale directorilor de scoli, care sunt pusi politic. Asa a fost mereu pe guvernarea netransparenta a PSD. Reteta este aplicata cu succes si pentru toate achizitiile din scoli suportate prin santajul si minciuni de catre parinti. Parintii trebuie sa fie uniti si sa faca presiune pe directiunea scolii.
  • +3 (3 voturi)    
   directorii de scoli schimbati politic (Luni, 15 septembrie 2014, 11:09)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Va rog sa observati daca in scolile copiilor dvs. s-au schimbat directorii. E o legatura directa tot cu alegerile electorale. Parinti, sa va asteptati sa vi se ceara bani de la scoala si la netransparenta in cheltuirea banilor de la buget care sunt destinati scolilor.
  • +2 (2 voturi)    
   de citit (Luni, 15 septembrie 2014, 11:17)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Va recoman sa cititi http://www.contributors.ro/editorial/o-scoala-pentru-mediocritate/
 • +6 (6 voturi)    
  buzunarul politicienilor (Luni, 15 septembrie 2014, 10:13)

  fit [utilizator]

  Am uitat sa spun ca elevii de la clasa a treia in sus invata dupa manuale vechi.... Desi in fiecare an se fac "licitatii"" si "achizitii" de manuale. Totul pe hartie, in realitate, banii de manuale si alte achizitii de scoli ajung la primari si consilieri, politicieni si directori. Ce mai pica, de la parinti , ajunge si la cadrele didactice.
 • +6 (6 voturi)    
  cred (Luni, 15 septembrie 2014, 10:16)

  dum_i [utilizator]

  cred ca este clar pentru orice nedobitoc roman ca pontanacul uraste educatia si scoala din principiu.
  • -5 (5 voturi)    
   da (Luni, 15 septembrie 2014, 10:40)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Se vede că e urmașul lui Băsescu.
 • +2 (2 voturi)    
  bine ați venit în comunism (Luni, 15 septembrie 2014, 10:55)

  visio [utilizator]

  trăiască cei care au votat psd!
  în 2015 nici bănci nu vor mai fi!
  în 2016 nici școala nu va mai fi!
 • +1 (1 vot)    
  urare (Luni, 15 septembrie 2014, 11:30)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  profesorii, invatatorii si parintii sa-l voteze pe Ponta pentru ca le-a dat deja pomenile.

  Copiii nu conteaza.

  Alte pomeni nu mai vedeti.
 • +4 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 15 septembrie 2014, 12:02)

  Radu-Mihai [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   ingrozitor (Luni, 15 septembrie 2014, 12:18)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   Biserica, arma politicienilor in spalarea creierelor.
   • +3 (3 voturi)    
    politicienii PSD (Luni, 15 septembrie 2014, 12:48)

    fit [utilizator] i-a raspuns lui fit

    .... in special a celor de PSD.
  • +3 (3 voturi)    
   cotizatie? (Luni, 15 septembrie 2014, 12:48)

   rezis [utilizator] i-a raspuns lui Radu-Mihai

   s/a strins cite un leu/doi dupa cum poate fiecare?
   • +2 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 15 septembrie 2014, 12:51)

    Radu-Mihai [anonim] i-a raspuns lui rezisAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by