Premierul olandez, Mark Rutte, a semnat vineri, la Harkov, un acord de securitate cu Ucraina și a declarat că Olanda va contribui la finanțarea furnizării a 800.000 de proiectile de artilerie. Rutte s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski într-o vizită surpriză în orașul din nord-estul țării, aflat la doar 40 km de granița cu Rusia, și a devenit al șaptelea lider occidental care a semnat un acord de securitate pe 10 ani cu Ucraina în ultimele două luni.

Soldați ucraineni în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 738- LIVE pe HotNews.ro:

00:25Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a fost închis timp de aproximativ o oră pentru sosiri și plecări, în timp ce autoritățile ruse au raportat că o dronă ucrainean a fost doborâtă deasupra Golfului Finlandei în seara zilei de 2 februarie, relatează Ukrainska Pravda.

21:48 Numărul morților după atacul rus cu dronă împotriva Odesei de pe 2 martie a crescut la opt, după ce o altă persoană a fost găsită decedată sub dărâmături, a informat Serviciul de Stat de Urgență, citat de Kyiv Independent.

Rusia a oprit, cel mai probabil, zborurile avioanelor de recunoaștere A-50, după ce două astfel de aeronave au fost doborâte în Ucraina

21:18Atacul cu dronă care a lovit un bloc din Odesa ar fi putut fi evitat dacă Ucraina nu s-ar fi confruntat cu întârzieri în aprovizionarea cu arme, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Zelenski a declarat că atacurile ruseşti cu ajutorul dronelor Shahed, furnizate de Iran, „nu au nicio logică militară” şi au fost concepute doar pentru a ucide şi a intimida.

„Lumea ştie că teroarea poate fi combătută. Întârzierea furnizării de arme către Ucraina, sisteme de apărare antirachetă pentru a ne proteja poporul, duce, din păcate, la astfel de pierderi”, a spus el în discursul său video nocturn.

Zelenski a numit cele mai tinere victime ale atacului ca fiind Tymofiy, în vârstă de patru luni, şi Mark, în vârstă de doi ani.

Ministrul de Interne, Ihor Klymenko, a declarat că bebeluşul a fost găsit mort alături de mama sa şi a postat o fotografie cu un salvator alături de o pătură însângerată, cu braţul unui bebeluş vizibil pe o parte şi un braţ de adult care se întinde pe cealaltă parte.

20:27 Forțele ucrainene au doborât încă o aeronavă de atac Su-34 pe 2 martie, au declarat Forțele Aeriene ale Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

Anunțul a venit la aproape o oră după ce comandantul Forțelor Aeriene Mikola Oleșciuk a anunțat că au fost lansate rachete asupra aeronavelor rusești Su-34 și Su-35.

„Comandamentul aerian de Est confirmă doborârea unui avion de vânătoare-bombardament Su-34. Din păcate, a fost doar unul”, au scris Forțele Aeriene pe Telegram.

19:26Ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, reacționează la noul atac lansat de Moscova, spunând că regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate, scrie deschide.md. Amintim că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că „Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc” și „vrea să anexeze Republica Moldova la România”, încercând să blocheze „procesul de negociere” în problema transnistreană.

Șeful diplomației de la Chișinău a spus că nici Lavrov, nici regimul de la Kremlin nu au niciun drept de a ține lecții despre democrație și libertate, atât timp cât îi bagă la închisoare și îi omoară pe politicienii din opoziție și atacă nejustificat vecinii, „neputând oferi lumii nimic altceva decât sânge și durere”.

18:50Bilanțul morților după atacul cu dronă al rușilor asupra unui bloc din Odesa a crescut la șapte, printre care un copil de trei ani și o femeie împreună cu bebelușul ei, au declarat autoritățile regionale, relatează Reuters.

18:11Probabil că Rusia a reținut la sol avioanele sale de recunoaștere A-50 care erau trimise în sprijinul operațiunilor din Ucraina după doborârea a două astfel de aeronave, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în raportul său din 2 martie. Totodată, Rusia ar putea încerca să repună în funcțiune avioane mai vechi A-50 pentru a compensa pierderile, relatează Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

Ministerul german al Apărării confirmă că discuțiile cu privire la Ucraina între ofițeri au fost „interceptate” de ruși

17:39Ministerul german al Apărării a confirmat sâmbătă că a fost interceptată o conversație secretă a forțelor aeriene, după ce propagandista rusă Margarita Simonian a publicat pe rețelele de socializare o presupusă înregistrare a ofițerilor care discutau despre elemente clasificate referitoare la războiul din Ucraina.

17:00Bilanțul oamenilor uciși în atacul cu dronă lansat de ruși la Odesa a crescut la cinci, după ce o persoană a fost găsită decedată între dărâmături, a transmis Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, conform The Kyiv Independent. Alți opt locuitori, între care un copil, au fost răniți.

Operațiunile de căutare sunt în desfășurare, deoarece alte 12 persoane ar putea fi prinse încă sub dărâmături, a declarat procurorul general Andrii Kostin.

16:51 Mama lui Alexei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin care a murit în închisoare în împrejurări tulburi, i-a vizitat mormântul sâmbătă, la o zi după o înmormântare la care mii de ruşi i-au adus un omagiu, riscând să fie arestaţi. Liudmila a fost însoțită de mama văduvei lui Alexei, însă rușii au făcut din nou coadă sâmbătă pentru a depune flori pe mormântul defunctului politician de opoziție.

16:48Doi ofițeri de poliție au fost răniți și spitalizați în urma unui atac cu dronă lansat sâmbătă de forțele ruse în regiunea Herson, a anunțat Poliția Națională a Ucrainei, citată de The Kyiv Independent. Ofițerii, în vârstă de 36 și 37 de ani, fac parte din departamentul de poliție din districtul Kakhovskyi.

15:50Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut, în Turcia, că „Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc”, scrie agenția rusă de stat Tass. El a mai susținut că regimul de la Chișinău „vrea să anexeze Republica Moldova la România”, încercând să blocheze „procesul de negociere” în problema transnistreană.

15:24Cancelarul Olaf Scholz a anunțat oficial sâmbătă că Germania investighează amănunțit scurgerea „gravă” a unei înregistrări, în care ofițeri germani discutau despre materiale clasificate referitoare la războiul din Ucraina, și publicată pe reţelele sociale de propagandista rusă Margarita Simonian. Preşedintele comisiei parlamentare germane de monitorizare a serviciilor secrete, Konstantin von Notz, a subliniat că "dacă această poveste se dovedeşte a fi adevărată, ar fi foarte problematică".

15:22 Încă o persoană a fost găsită decedată în Odesa, unde o dronă kamikaze a lovit un bloc, bilanțul morților ajungând astfel la 4, potrivit Reuters.

14:50Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reluat sâmbătă un apel adresat aliaţilor săi occidentali de a oferi Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, după noile atacuri ruseşti care au provocat moartea a cinci persoane, potrivit Ucrainei, scrie AFP.

O dronă a lovit un bloc din Sankt Petersburg

14:11VIDEO Momentul în care o dronă lovește un bloc în orașul lui Putin. Care ar fi fost, de fapt, ținta ucrainenilor în Sankt Petersburg

13:34Preşedintele parlamentului Ungariei Laszlo Kover a semnat ratificarea aderării Suediei la NATO şi a transmis legislaţia biroului preşedintelui pentru promulgare, arată sâmbătă înregistrarea voturilor pe site-ul parlamentului, notează Reuters.

Parlamentarii au aprobat aderarea Suediei la NATO pe 26 februarie, depăşind ultimul obstacol înainte de pasul istoric al ţării nordice a cărei neutralitate a durat trecând prin două războaie mondiale şi Războiul Rece.

Votul ungar a pus capăt lunilor de întârziere pentru a finaliza schimbarea politicii de securitate a Suediei şi a urmat vizitei prim-ministrului suedez Ulf Kristersson, în timpul căreia cele două ţări au semnat un acord de arme.

Guvernul prim-ministrului ungar Viktor Orban s-a confruntat cu presiuni din partea aliaţilor NATO pentru a se alinia şi pecetlui aderarea Suediei la alianţă. Preşedintele Ungariei dispune acum de până la cinci zile pentru a promulga legislaţia.

Stockholmul şi-a abandonat politica de nealiniere pentru o mai mare siguranţă în interiorul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022.

13:06Două clădiri au fost avariate sâmbătă dimineață în urma unui „incident" în cartierul Krasnogvardeisky din Sankt Petersbug, a anunțat guvernatorul orașului, Alexander Beglov, potrivit The Kyiv Independent.

Declarația guvernatorului vine pe fondul afirmațiilor răspândite pe canalele rusești de pe Telegram, potrivit cărora al doilea oraș ca mărime din Rusia a fost ținta unui atac cu drone ucrainene.

Potrivit canalului Telegram Mash, ținta probabilă a fost depozitul de petrol Ruchi, la nord-est de Sankt Petersburg, la mai puțin de un kilometru de locul unde s-a prăbușit drona.

Imaginile publicate pe Mash arată balcoanele avariate ale unei clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și ceea ce autorii susțin a fi un fragment de dronă.

O fotografie de la fața locului a fost publicată și de Der Spiegel. Informații privind posibile victime nu au fost făcute publice pentru moment.

12:55 Un nou bilanț al atacului rusesc asupra orașului Odesa: trei persoane, inclusiv un copil în vârstă de trei ani, au fost ucise și alte opt persoane au fost rănite, după ce o dronă rusească s-a prăbușit sâmbătă pe un bloc, anunțat autoritățile ucrainene, conform Reuters.

11:32La mai puțin de o lună de când a fost numit noul șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi sugerează că a schimbat mai mulți comandanți.

Cel puține 120 de persoane, arestate în Rusia în ziua în care a fost înmormâântat Navalnîi

10:34Oamenii care s-au adunat la Moscova pentru a-și lua rămas bun de la Alexei Navalnîi nu s-au dispersat după înmormântare și au început să strige sloganuri împotriva războiului, potrivit imaginilor video publicate de asociații opozantului rus, relatează The Moscow Times.

09:53Numărul răniților atacul cu drone rusești asupra orașului Odesa a crescut la 8. Salvatorii caută în continuare șase persoane, notează Reuters.

09:21Preşedintele francez Emmanuel Macron a lăudat vineri „curajul” miilor de ruşi care au venit la Moscova pentru a participa la funeraliile lui Alexei Navalnîi, în ciuda riscului de a fi arestaţi, după ce în urmă cu câteva zile îi provocase furia lui Vladimir Putin afirmând că trebuie făcut totul pentru ca Moscova să fie înfrântă în Ucraina, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

08:43Un atac cu drone rusești asupra orașului Odesa a ucis două persoane și a rănit cel puțin alte șapte, a anunțat pe 2 martie ministrul de interne Ihor Klimenko, scrie The Kyiv Independent.

Printre cei șapte răniți se numără și un băiat de trei ani, care este în prezent spitalizat pentru o rană la picior. Printre celelalte victime se numără o femeie însărcinată și o tânără de 26 de ani în stare gravă.

Se pare că drona a lovit etajul nouă al unei clădiri rezidențiale înalte. Două persoane au fost găsite moarte, îngropate sub dărâmături. Alte șapte persoane sunt în continuare date dispărute sub dărâmăturile clădirii, potrivit lui Klimenko.

Un alt atac cu drone rusești a avut loc în regiunea Harkov, unde un om a fost a ucis un om, au anunțat autoritățile locale.

Bărbatul, în vârstă de 76 de ani, a murit sub dărâmăturile casei sale după ce o dronă rusă a lovit locuința sa din districtul Kupiansk din regiunea Harkov.

01:00Bulgaria a încetat să mai importe ţiţei din Rusia înainte de termen în cadrul măsurilor adoptate ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

00:40Propagandista rusă Margarita Simonian a publicat o înregistrare audio în care presupuși ofițeri germani de rang înalt discută despre solicitarea ajutorului Marii Britanii în planificarea unui atac asupra podului din Crimeea cu rachete Taurus. Ministerul Federal al Apărării al Germaniei a inițiat o investigație pentru a stabili dacă conversațiile reprezentanților forțelor sale aeriene au fost interceptate.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro