Preşedintele francez Emmanuel Macron a lăudat vineri „curajul” miilor de ruşi care au venit la Moscova pentru a participa la funeraliile lui Alexei Navalnîi, în ciuda riscului de a fi arestaţi, după ce în urmă cu câteva zile îi provocase furia lui Vladimir Putin afirmând că trebuie făcut totul pentru ca Moscova să fie înfrântă în Ucraina, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

Emmanuel MacronFoto: Tschaen Eric-Pool-ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„A fost nevoie de curaj pentru a merge şi a-i aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi. Mii de ruşi au făcut acest lucru. Moştenirea lui este aici. Memorie eternă”, a scris preşedintele francez într-un mesaj postat pe reţeaua X în rusă, engleză şi franceză.

La 16 februarie, când s-a anunţat moartea lui Alexei Navalnîi, preşedintele Macron şi-a exprimat „furia şi indignarea” faţă de moartea principalului opozant al regimului lui Vladimir Putin, într-un mesaj postat pe X, la fel, în franceză, engleză şi rusă.

„În Rusia de azi, spiritele libere sunt trimise în gulag şi sunt condamnate acolo la moarte. Salut memoria lui Alexei Navalnîi, angajamentul său, curajul său. Mă gândesc la familia sa, la apropiaţii săi şi la poporul rus”, a scris Emmanuel Macron.

Mai multe mii de oameni au venit să-şi prezinte vineri omagiile la cimitirul unde a fost îngropat Navalnîi şi în faţa bisericii din sud-estul Moscovei unde a avut loc slujba. În mulţimea numeroasă, mulţi oameni aveau buchete de flori, iar unii au avut curajul de a scanda „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Nu vom ierta” şi „Putin este un criminal”.

Deşi poliţia a fost prezentă în număr mare, nu a intervenit. De asemenea, mai mult de un sfert de milion de persoane au urmărit funeraliile liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi pe canalul său de YouTube, care este blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristeţe, dar unele şi sfidare, au curs în flux continuu alături de imagini.