Forțele aeriene ucrainenje au lovit duminică un avion rusesc de recunoaștere A-50 deasupra Mării Azov, potrivit unor surse citate de presa ucraineană, notează Meduza. Ulterior, șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a confirmat lovitura.

Avion Beriev A-50Foto: Smirnov Vladimir / TASS / Profimedia

12:35Ucraina a declarat luni că a doborât un avion rusesc de spionaj A-50 și un avion de comandă Il-22 în zona Mării Azov, transmite Reuters.

„Forțele aeriene ucrainene au distrus un avion inamic A-50 de detectare radar cu rază lungă de acțiune și un centru de control aerian inamic IL-22. Sunt recunoscător Forțelor Aeriene pentru operațiunea perfect planificată și executată în regiunea Mării Azov!", a declarat șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, pe Telegram.

11:11RBC Ucraina, Suspilne și Hromadske au relatat că un avion rusesc de recunoaștere A-50 a fost lovit duminică în jurul orei locale 21:10-21:15 (22:10-22:15, ora Moscovei) în apropiere de Kirillovka, în regiunea Zaporojie, după care aeronava a dispărut de pe radar și a încetat să mai răspundă la solicitările aviației tactice.

Publicațiile ucrainene susțin că pilotul unui avion rusesc Su-30 a văzut cum o aeronavă neidentificată a luat foc și s-a prăbușit.

De asemenea, surse media au declarat că armata ucraineană a doborât duminică un post de comandă aeropurtat Il-22M11, în apropiere de Strelkovoye, în regiunea Herson, în jurul orei 21:00.

Din cauza avariilor suferite, echipajul aeronavei a solicitat evacuarea și a chemat ambulanța și pompierii.

Sursa RBC-Ucraina a prezentat o conversație interceptată între pilotul avionului și controlorul de trafic aerian de la aerodromul din Anapa, însă autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată.

Șeful adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională, apărare și informații, Iurii Misiahin, a declarat că IL-22M a dispărut de pe radar după ce a început să coboare în apropiere de Kerci.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene nu a comentat încă această informație.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a susținut anterior că a doborât un avion de recunoaștere rusesc A-50 în aprilie 2022, notează Suspilne.

În plus, în februarie 2023, partizanii belaruși au susținut că au avariat o aeronavă A-50 în apropiere de Minsk.