Oamenii care s-au adunat la Moscova pentru a-și lua rămas bun de la Alexei Navalnîi nu s-au dispersat după înmormântare și au început să strige sloganuri împotriva războiului, potrivit imaginilor video publicate de asociații opozantului rus, relatează The Moscow Times.

Un bărbat trece pe lângă mormântul lui Alexei Navalnîi, la o zi după ce a fost înhumat într-un cimitir din MoscovaFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Oamenii strigau: „Aduceți soldații acasă", „Putin va muri cu noi", „Eroii nu mor".

Persoane necunoscute în haine civile au împins oamenii care se apropiau de mormântul lui Alexei Navalnîi și le cereau să meargă mai departe, notează Mediazona, dar oamenii au continuat să vină la cimitir.

Navalnîi a fost înmormântat la Moscova, pe 1 martie, la două săptămâni de când sistemul penitenciar rus i-a anunțat decesul. Câteva mii de persoane, printre care politicienii ruși Evgheni Roizman, Boris Nadejdin și Ekaterina Dunțova, precum și reprezentanți ai ambasadelor Franței, Germaniei, Statelor Unite și ai altor șapte țări, au venit să-și ia rămas bun de la înverșunatul opozant rus.

Cel puțin 128 de persoane din 19 orașe din Rusia au fost reținute de forțele de ordine la funeraliile și evenimentele comemorative pentru Navalnîi, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD-Info.

Cele mai multe persoane reținute au fost în Novosibirsk (cel puțin 31 de persoane), Ekaterinburg (19 persoane) și Moscova (17 persoane). De asemenea, mai multe persoane au fost reținute la Sankt Petersburg, Tiumen, Voronej și în alte orașe.

La Moscova, reținerile au avut loc chiar în fața bisericii unde s-a ținut o slujbă scurtă pentru Navalnîi și la cimitirul unde a fost înmormântat.

În mai multe orașe din Rusia, oamenii s-au adunat pentru a cinsti memoria lui Navalnîi.