Orașul Lviv din vestul Ucrainei a fost zguduit de explozii în primele ore ale zilei de marți, iar oficialii locali au declarat că atacul aerian rusesc a rănit o persoană și a provocat un incendiu major la un depozit industrial. Primarul orașului, Andriy Sadovyi, a spus că alertele de raid aerian pentru regiune au durat aproape trei ore, fiind oprite în jurul orei 6 dimineața. Volodimir Zelenski este la New York, pentru prima sa intervenție în persoană la ONU după începutul invaziei, președintele ucrainean urmând să se adreseze Adunării Generale în cursul zilei de marți.

Soldați ucraineni pe un blindat Bradley în zona frontului din OrihivFoto: Oliver Weiken / DPA / Profimedia

07:43Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, ziua 574 a războiului, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Ucraina a eliberat mai bine de 54% din teritoriul ocupat de ruși de la începutul invaziei, afirmă șeful armatei americane
  • La ONU, Zelenski acuză Rusia de „genocid”. Transferul de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina este "în mod clar un genocid", a acuzat marți președintele ucrainean la ONU
  • Joe Biden cere lumii, în discursul rostit la ONU, să fie alături de Ucraina. „Rusia crede că lumea se va plictisi şi îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecinţe”, a declarat Biden în discursul său rostit la Adunarea Generală a ONU.
  • Războiul nu este în impas - dar Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, spune șeful NATO. Secretarul general al NATO insistă asupra faptului că conflictul din Ucraina este „un război de uzură”, dar nu a ajuns în impas, potrivit Sky News. Cu toate acestea, Kievul are nevoie urgentă de noi livrări de apărare aeriană
  • Ucraina respinge afirmaţiile conform cărora explozia cu victime de la Konstiantinivka ar fi fost cauzată de o rachetă ucraineană deviată
  • Cereale: Ucraina ar trebui să-și amintească faptul că primește ajutor din partea Poloniei, spune președintele polonez Andrzej Duda
  • Peste 25.000 de persoane și-au pierdut membrele în războiul din Ucraina. Mulți dintre aceștia sunt soldați, care suferă, de asemenea, de traume psihologice în urma perioadei petrecute pe linia întâi a conflictului.
  • Marea Britanie tocmai s-a angajat să livreze alte zeci de mii de obuze de artilerie Ucrainei în acest an, a anunțat noul ministru al Apărării, Grant Shapps.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 573, LIVETEXT:

01:00Ucraina a eliberat mai bine de 54% din teritoriul ocupat de ruși de la începutul invaziei, afirmă șeful armatei americane, generalul Mark Milley.

00:50Guvernatorul instalat de Moscova în Donețkul ocupat susține că un bărbat a fost ucis în urma bombardamentelor ucrainene din regiune, efectuate în cursul zilei de astăzi.

"Astăzi, în districtul Kievski din Donețk, un om a fost ucis" în urma atacului artileriei ucrainene, a declarat Denis Pușilin pe Telegram. "În total, cinci persoane au fost rănite în capitala regională în cursul zilei", a precizat el.

00:01Fiind un susținător fervent al unui ajutor suplimentar pentru Ucraina, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, apără cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a primi mai mulți bani.

Aceasta intervine cu câteva zile înainte ca președintele ucrainean să viziteze Capitoliul SUA. El va participa la o reuniune a întregului Senat joi dimineață, a declarat McConnell marți, citat de CNN.

„Cred că este întotdeauna bine să reamintim tuturor că o bună parte din banii alocați Ucrainei sunt cheltuiți în această țară, pentru a ne reconstrui baza industrială. De asemenea, este important să ne amintim că nu am pierdut niciun american”, a spus el.

Războiul nu este în impas - dar Ucraina are nevoie de mai mult sprijin

23:33Volodimir Zelenski a declarat că lumea trebuie să se unească pentru a învinge agresiunea Rusiei în Ucraina

"Trebuie să o oprim. Trebuie să acționăm uniți pentru a învinge agresorul și să ne concentrăm toate capacitățile și energia pentru a aborda aceste provocări. Așa cum sunt stopate armele nucleare, la fel, agresorul trebuie să fie oprit", a declarat Zelenski, în cadrul discursului rostit marți în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

23:25Putin a vizitat o fabrică de drone

În timp ce Adunarea Generală a ONU se desfășoară la New York, președintele Putin a vizitat o fabrică de drone din țara sa natală.

"Înainte de reuniunea Comisiei militaro-industriale, Vladimir Putin a vizitat Aeroskan, un producător de drone", a precizat Kremlinul într-un comunicat.

22:49 Curtea Penală Internaţională, care anchetează asupra acuzaţiilor de crime de război comise de Rusia în Ucraina, a fost ţinta unui „incident de securitate cibernetică”

22:35Războiul nu este în impas - dar Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, spune șeful NATO

Secretarul general al NATO insistă asupra faptului că conflictul din Ucraina este „un război de uzură”, dar nu a ajuns în impas, potrivit Sky News.

Cu toate acestea, Kievul are nevoie urgentă de noi livrări de apărare aeriană, inclusiv muniție, piese de schimb și întreținere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat Jens Stoltenberg în fața reporterilor la New York.

Zelenski s-a adresat liderilor mondiali la Adunarea Generală a ONU

21:46 La ONU, Zelenski acuză Rusia de „genocid”

Transferul de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina este "în mod clar un genocid", a acuzat marți președintele ucrainean la ONU, potrivit AFP.

„Încercăm să îi aducem pe acești copii înapoi acasă, dar timpul se scurge. Ce se va întâmpla cu ei? În Rusia sunt învățați să urască Ucraina, iar toate legăturile cu familiile lor sunt tăiate. Este clar un genocid”, a denunțat președintele, sub privirile ambasadorului adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, prezent la masa rusă.

21:18Zelenski se adresează liderilor mondiali la Adunarea Generală a ONU și face apel la mai mult sprijin global pentru Ucraina

Este pentru prima dată când Zelenski apare în persoană. Anterior, el a apărut pe monitoarele video din sala Adunării Generale.

Se așteaptă ca Zelenski să vorbească despre război și să facă apel la mai multă asistență globală.

21:15 Ucraina respinge afirmaţiile conform cărora explozia cu victime de la Konstiantinivka ar fi fost cauzată de o rachetă ucraineană deviată

Autorităţile ucrainene au respins marţi afirmaţiile publicaţiei americane New York Times (NYT), conform cărora o lovitură ce se soldase cu 16 morţi la Kostiantinivka (estul țării), la începutul lunii septembrie, a fost „un accident tragic” cauzat de devierea unei rachete ucrainene şi nu rezultatul unui atac rus.

Joe Biden cere lumii, în discursul rostit la ONU, să fie alături de Ucraina

21:01Cereale: Ucraina ar trebui să-și amintească faptul că primește ajutor din partea Poloniei, spune președintele polonez Andrzej Duda

„Ar fi bine ca Ucraina să își amintească faptul că primește ajutor din partea noastră și să își amintească faptul că suntem și noi o țară de tranzit pentru Ucraina”, a declarat Andrzej Duda reporterilor.

Președintele Duda a făcut aceste comentarii la New York - la scurt timp după ce a luat cuvântul în cadrul Adunării Generale a ONU.

20:40„Armata” de amputați din Ucraina

Peste 25.000 de persoane și-au pierdut membrele în războiul din Ucraina.

Mulți dintre aceștia sunt soldați, care suferă, de asemenea, de traume psihologice în urma perioadei petrecute pe linia întâi a conflictului.(vezi un reportaj Sky News)

20:06 Preşedintele Braziliei cere la ONU un dialog pentru încetarea războiului din Ucraina

„Războiul din Ucraina dezvăluie incapacitatea noastră colectivă de a impune aplicarea obiectivelor şi principiilor Cartei Naţiunilor Unite. Nicio soluţie nu va fi durabilă dacă nu se bazează pe dialog”, a spus preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva în discursul rostit marţi la Adunarea Generală a ONU.

Este nevoie de „muncă pentru crearea unui spaţiu de negociere”, a insistat el, deplângând totodată faptul că „s-a investit mult în arme şi foarte puţin în dezvoltare”, scrie AFP.

19:45Joe Biden cere lumii, în discursul rostit la ONU, să fie alături de Ucraina

  • „Rusia crede că lumea se va plictisi şi îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecinţe”, a declarat Biden în discursul său rostit la Adunarea Generală a ONU.
  • „Dacă permitem ca Ucraina să fie ciopârţită, mai este independenţa oricărei naţiuni în siguranţă?” - a întrebat retoric liderul Casei Albe.

Ucraina solicită „reparaţii” Rusiei în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

19:26Marea Britanie tocmai s-a angajat să livreze alte zeci de mii de obuze de artilerie Ucrainei în acest an, a anunțat noul ministru al Apărării, Grant Shapps.

Acest lucru vine în contextul în care Marea Britanie a finalizat recent livrarea celui de-al 300.000-lea obuz către Ucraina.

„Astăzi am demonstrat angajamentul de nezdruncinat al Regatului Unit față de Ucraina și am stabilit mai mult sprijin militar, inclusiv promisiunea de a livra alte zeci de mii de obuze de artilerie pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva invaziei neprovocate a Rusiei și să recucerească teritoriile ocupate ilegal”, a declarat Shapps.

18:40 Pentru prima dată în ultimii ani, președintele american Joe Biden este singurul lider dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU care participă la Adunarea Generală a ONU din această săptămână. Liderii Chinei, Rusiei, Indiei, Franței și Marii Britanii au decis să lipsească de la adunare, notează The Guardian.

Prim-ministrul Rishi Sunak este primul lider britanic din ultimul deceniu care a decis să nu meargă la Adunarea ONU. Motivul invocat a fost programul său încărcat, însă The Guardian a relatat anterior că acesta a vrut să evite discuțiile despre ambiţiile climatice din marja reuniunii.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a participat anul trecut, a ales în schimb să-l găzduiască pe regele Charles al Marii Britanii la Paris. Președintele rus Vladimir Putin are un mandat de arestare emis pe numele său de către Curtea Penală Internațională, pentru crime de război în Ucraina. Președintele Chinei, Xi Jinping, participă rareori în persoană la Adunarea Generală a ONU. În plus, premierul Indiei, Narendra Modi, care a condus recent un summit regional și a călătorit anterior în China, nu participă nici el.

18:03 Biden condamnă, în discursul susținut la Adunarea Generală a ONU, retragerea Rusiei din acordurile de control al armelor nucleare

Președintele SUA Joe Biden a condamnat marți decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la Tratatul New START, un tratat de reducere a armelor nucleare încheiat între cele două țări, care era ultimul pact rămas ce reglementa cele mai mari două arsenale nucleare din lume, scrie CNN.

„După mai mult de 50 de ani de progrese în cadrul Tratatului de neproliferare, Rusia distruge acordurile de lungă durată privind controlul armelor, anunțând inclusiv suspendarea New START... O consider o decizie iresponsabilă și face ca întreaga lume să fie mai puțin sigură”.

Putin şi Xi Jinping se vor întâlni în octombrie la Beijing

17:45Vladimir Putin şi Xi Jinping se vor întâlni în octombrie la Beijing, a anunţat marţi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

17:19 Comisia Europeană a prezentat marţi un plan ce prevede ca până în martie 2025 refugiaţii ucraineni să fie autorizaţi să rămână în Uniunea Europeană fără a fi obligaţi să solicite azil.

16:54Ucraina solicită „reparaţii” Rusiei în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

Kievul a cerut marţi Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să oblige Moscova să-i plătească „reparaţii”, acuzând Rusia că duce un „război imperialist”, că „vrea să şteargă de pe hartă” Ucraina şi că arată „dispreţ” faţă de dreptul internaţional.

16:30Nicu Popescu, ministrul de externe din R. Moldova: „Nu-l lăsaţi pe Putin să ne ţină în afara UE!”

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu acordat publicației Politico că aspiraţiile ţării sale la UE nu ar trebui să fie la mila Moscovei, iar fosta republică sovietică spune că merită să aibă veşti bune în ceea ce priveşte viitoarele planuri de extindere ale blocului comunitar, în ciuda sutelor de soldaţi ruşi care staţionează pe teritoriul său, în Transnistria.

Jurnalistul american arestat la Moscova: apelul său a fost respins

16:00 Un tribunal din Moscova a refuzat marți să ia în considerare cel mai recent apel al reporterului american Evan Gershkovich împotriva arestului său preventiv, la aproape șase luni de la reținerea sa pentru acuzații de spionaj, pe care le neagă.

Serviciul de presă al tribunalului a anunțat decizia fără explicații, după o audiere cu ușile închise. Agenția de presă de stat RIA a scris că apelul a fost trimis înapoi la o instanță inferioară din cauza unor „încălcări procedurale” nespecificate.

Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, a fost arestat la 29 martie în orașul Ekaterinburg din Urali, sub acuzația de spionaj, care poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.

15:48 Există o conștientizare în rândul țărilor dezvoltate din G7 că Rusia se poziționează pentru un război pe termen mediu și lung și, prin urmare, răspunsul colectiv ar trebui să se concentreze pe sprijinirea Ucrainei, a declarat marți un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Vorbind cu presa sub rezerva anonimatului, oficialul a spus că întărirea apărării aeriene a Ucrainei este esențială nu numai pentru câmpul de luptă, ci și pentru a proteja infrastructura esențială a Ucrainei pe măsură ce se apropie iarna. (Reuters)

15:39 VIDEO În Nagorno-Karabah începe un nou război: Azerbaidjanul a demarat o „operațiune antiteroristă” și cere retragerea totală a inamicului / Reacția Rusiei

Cehia va livra arme Ucrainei cu bani de la Danemarca și Olanda

15:07 Republica Cehă a semnat o scrisoare de intenție cu Danemarca și Olanda privind sprijinul financiar pentru livrările de arme cehe către Ucraina, a anunțat marți Ministerul Apărării din această țară.

Ministerul a precizat că documentul va contribui la finanțarea livrărilor de tancuri suplimentare, obuziere, arme de calibru mic, capacități de apărare aeriană și forme de război electronic sau muniție.

Primul proiect va fi donarea de tancuri T-72EA modernizate în viitorul apropiat. Alte echipamente vor fi pregătite pentru luptă și vor fi trimise în lunile următoare și în 2024.

14:46 Lloyd Austin: Atacurile rusești asupra porturilor ucrainene au distrus cereale cât pentru hrana a 10 milioane de oameni timp de un an

14:23 Coreea de Sud l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei pentru a avertiza Moscova împotriva oricărei cooperări militare cu Coreea de Nord, după ce întâlnirea la nivel înalt de săptămâna trecută dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele Vladimir Putin a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă tranzacție cu armament.

Prim-vice-ministrul de externe Chang Ho-jin l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Seul pentru a îndemna „Rusia să oprească imediat orice demers de extindere a cooperării militare cu Coreea de Nord și să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate (al ONU)", a precizat ministerul sud-coreean de externe.

Chang a declarat că Rusia ar trebui să se ridice la înălțimea rolului său de membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru a contracara amenințarea nucleară a Coreei de Nord și a adăugat că orice acțiuni care îi amenință securitatea ar submina serios relația Rusiei cu Coreea de Sud. (Reuters)

Primele tancuri Abrams vor veni în zilele următoare

14:15 Cel puțin trei persoane au fost ucise marți într-un atac rusesc asupra orașului Kupiansk, din nord-estul Ucrainei, a declarat un oficial regional.

„Astăzi, inamicul a atacat orașul Kupiansk cu o bombă aeriană ghidată”, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, pe aplicația de mesagerie Telegram.

13:36 Contraofensiva ucraineană „progresează constant” împotriva trupelor ruse și va fi susținută în curând de sosirea tancurilor grele Abrams, a dat asigurări marți secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în deschiderea unei reuniuni a aliaților Ucrainei în Germania.

Această a 15-a reuniune de coordonare a ajutorului militar acordat Ucrainei, la baza americană de la Ramstein (sud), reunește aproximativ cincizeci de țări în prezența noului ministru ucrainean al Apărării, Roustem Oumerov.

Potrivit unui oficial militar american de rang înalt, primele tancuri vor sosi în următoarele zile, iar procedura va fi finalizată în următoarele săptămâni. (AFP)

13:19Guvernul leton a decis marți să închidă unul dintre cele două puncte de trecere a frontierei cu Belarus, în încercarea de a preveni imigrația ilegală, au anunțat agenția letonă de presă LETA și postul de televiziune LSM.

Personalul de la postul de frontieră Silene va fi redistribuit pentru a păzi granița actuală, în ceea ce șeful poliției de frontieră letone a descris drept „cea mai tensionată situație din 2021 încoace" din cauza afluxului de imigranți din Belarus. Poliția de frontieră a oprit 894 de persoane care au încercat să treacă granița în ultimele șase zile, ducând totalul lunii septembrie la 1.773.

Danemarca va dona încă 45 de tancuri Ucrainei

12:46 Ucraina a spus marți la Haga, în fața celei mai înalte instanțe a ONU, că Rusia a justificat războiul împotriva Ucrainei invocând „o minciună teribilă”, și anume că invazia Moscovei a fost pentru a opri un presupus genocid.

„Comunitatea internațională a adoptat Convenția privind genocidul pentru a proteja; Rusia invocă Convenția privind genocidul pentru a distruge”, a declarat reprezentantul Ucrainei, Anton Korynevych, în fața judecătorilor.

El a cerut Curții Internaționale de Justiție să decidă că are competența de a judeca acest cazuîn întregime și, apoi, să decidă că Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru că a invadat sub un pretext fals.

„Poate un stat să folosească acuzații false de genocid ca pretext pentru a distruge orașe, a bombarda civili și a deporta copii din casele lor? Atunci când Convenția privind genocidul este abuzată în mod atât de cinic, este această instanță neputincioasă? Răspunsul la aceste întrebări trebuie să fie `nu"", a declarat Korynevych.

12:21 Joe Biden va folosi discursul său de marți în fața Adunării Generale a ONU pentru a face un apel răspicat către liderii internaționali să fie alături de Ucraina împotriva invadatorilor ruși, notează Reuters.

Discursul lui Biden în cadrul adunării anuale este evenimentul central al vizitei sale de trei zile la New York, care va include întâlniri cu șefii a cinci națiuni din Asia Centrală, precum și cu liderii Israelului și Braziliei.

12:03 Danemarca va dona încă 45 de tancuri Ucrainei, a anunțat marți ministrul apărării din această țară, Troels Lund Poulsen, citat de agenția de presă Ritzau. Donația va consta în 30 de tancuri Leopard 1 și 15 tancuri T-72.

Rusia spune că și-a crescut enorm producția de armament

11:52 Dovezile sugerează că explozia produsă luna aceasta într-o piață aglomerată din orașul Kosteantînivka din estul Ucrainei a fost cauzată de o rachetă eronată lansată de armata ucraineană, a relatat marți New York Times. Ucraina a susținut că explozia din 6 septembrie, care a ucis cel puțin 16 persoane, a fost cauzată de o rachetă rusească.

„Dovezile colectate și analizate de New York Times, inclusiv fragmente de rachete, imagini din satelit, relatări ale martorilor și postări pe rețelele de socializare, sugerează foarte clar că lovitura catastrofală a fost rezultatul unei rachete scăpată de sub control de apărarea antiaerieană ucraineană, lansată de un sistem de lansare Buk", a scris ziarul.

11:40 Rusia spune că producția unor echipamente militare a crescut de zece ori: „Mergem înainte cu viteză de croazieră, iese fum din toate țevile"

11:04 Organizația Mondială a Comerțului a confirmat marți că Ucraina a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial cu privire la interdicțiile privind importurile de alimente provenite din Ucraina.

„Putem confirma că o cerere de consultări a fost primită luni seara. Informații suplimentare vor fi furnizate după ce cererea va fi distribuită membrilor noștri", a declarat un purtător de cuvânt al OMC într-un răspuns la o solicitare din partea Reuters. Acesta nu a menționat numele țărilor reclamate, dar Kievul a spus anterior că plângerea vizează Polonia, Slovacia și Ungaria.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:16 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 520 de soldați, 5 tancuri, 17 alte blindate de luptă, 35 de tunuri, 30 diferite vehicule, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian și 2 echipamente speciale.

10:11 Evaluarea ministerului britanic al apărării de marți:

  • „În prima jumătate a lunii septembrie 2023, luptele grele au continuat în jurul insulelor din cursul inferior al fluviului Nipru, care marchează în prezent linia frontului din regiunea Herson.
  • Ambele părți au lansat raiduri cu echipe în bărci mici împotriva insulelor și împotriva malurilor opuse ale râului.
  • Există o posibilitate reală ca operațiunile rusești din zonă să fi fost dinamizate de când sectorul a intrat sub responsabilitatea Corpului 40 de armată nou creat.
  • Numărul de forțe implicate este relativ mic în comparație cu alte fronturi; cu toate acestea, ambele părți consideră zona ca fiind importantă din punct de vedere strategic.
  • De asemenea, aceasta oferă oportunitatea de a atrage unitățile adversarului departe de luptele intense din regiunile Zaporojie și Donețk.”

O navă cu cereale sfidează blocada rusă din Marea Neagră

09:33 Sistemele de apărare antiaeriană au distrus o rachetă balistică Iskander și 27 din cele 30 de drone pe care Rusia le-a lansat marți la primele ore ale dimineții asupra teritoriului ucrainean, a anunțat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Dronele Shahed au fost distruse în regiunile de sud, centru și vest ale Ucrainei, în timp ce racheta a fost lansată în direcția Krivoi Rog, a precizat sursa citată.

09:29 Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în cadrul căreia s-a discutat şi despre recentele atacuri ale Rusiei asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea graniţelor României.

Potrivit unui comunicat al MApN, agenda întâlnirii de luni a cuprins discuţii privind impactul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina asupra securităţii regionale, cu accent pe situaţia generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea graniţelor României.

„Acţionăm pentru a monitoriza cu mai mare acurateţe situaţiile pe timpul atacurilor şi pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă", a spus Tîlvăr.

09:00 Eveniment major: O navă încărcată cu cereale a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk / Este prima care sfidează blocada rusă după ce Moscova a ieșit din acordul de pe Marea Neagră

Turcia cumpără cărbune din Donețk și Lugansk

08:19 Cărbunele în valoare de cel puțin 14,3 milioane de dolari produs în zonele din Ucraina „anexate” de Rusia a fost exportat în acest an în Turcia, membră NATO, potrivit datelor vamale rusești analizate de Reuters.

Între februarie și iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile „anexate” din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, au ajuns în Turcia, arată datele. Trei producători menționați în documentele vamale au confirmat pentru Reuters că au trimis cărbune din cele două regiuni în Turcia în perioada respectivă.

Spre deosebire de Statele Unite și Uniunea Europeană, Turcia nu a restricționat comerțul cu Rusia sau cu zonele din Ucraina controlate de Moscova. Washingtonul a avertizat companiile să nu ajute Rusia să ducă un război împotriva Ucrainei sau să eludeze sancțiunile.

08:00 Grupul celor Șapte (G7) a cerut marți Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt agresiunii sale în Ucraina, după ce miniștrii de externe ai blocului s-au întâlnit în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite și au emis o declarație comună.

Declarația, publicată de ministerul de externe al Japoniei, care deține președinția G7, precizează că membrii speră că China va face presiuni pentru retragerea imediată, completă și necondiționată a trupelor rusești din Ucraina.

Declarația vine în contextul în care șeful diplomației chineze, Wang Yi, vizitează Rusia pentru o călătorie de patru zile în timpul căreia se așteaptă ca ambele națiuni să se angajeze la o aprofundare a legăturilor politice, cu o posibilă vizită a președintelui Vladimir Putin la Beijing la orizont.

Membrii G7 au salutat, de asemenea, participarea Chinei la reuniunea de la Jeddah și „au încurajat în continuare China să sprijine o pace dreaptă și durabilă, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina.

07:43 Moscova și Beijingul sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește Statele Unite și rezolvarea conflictului din Ucraina, a afirmat luni Ministerul rus de Externe.

Într-un comunicat de presă publicat în urma unui schimb de opinii între șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și omologul său chinez, Wang Yi, ministerul a amintit legăturile strânse dintre cele două țări. Textul subliniază pozițiile „similare" ale acestora în fața „acțiunilor SUA pe scena internațională, inclusiv cele de natură antirusească și antichineză".

„Părțile au discutat în detaliu situația actuală din Ucraina, constatând inutilitatea încercărilor de a rezolva criza fără a lua în considerare interesele Rusiei și, cu atât mai mult, fără participarea acesteia", se mai spune în comunicat. (AFP)

Atac cu drone asupra orașului Liov din vestul Ucrainei

07:35 Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva se va întâlni miercuri, la New York, cu Zelenski, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, a anunțat luni biroul președinției braziliene.

Lula a pledat în trecut pentru crearea unui grup de națiuni care să medieze încetarea războiului, dar în luna mai a declarat că atât Moscova, cât și Kievul sunt vinovate pentru conflict, ceea ce a înfuriat Statele Unite și statele europene care susțin rezistența Ucraina. Luna trecută, liderul braziliaz a spus că nici Zelenski și nici Vladimir Putin nu sunt pregătiți pentru pace. (Reuters)

06:48 Péter Szijjártó: Cooperarea noastră cu Rusia nu reflectă gusturile noastre politice

06:24 Ucraina: Rusia lansează un atac cu drone asupra oraşului Liov

00:51 Tensiuni diplomatice China - Germania: Beijingul denunță „o provocare politică” după ce şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock l-a catalogat drept „dictator” pe Xi Jinping

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------