Trupele ucrainene au străpuns linia de apărare rusă lângă Bahmut (est), a afirmat luni comandantul forţelor terestre ale Kievului, generalul Oleksandr Sîrskîi, informează AFP.

Tanc ucrainean în BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

După eliberarea în ultimele zile a satelor Andriivka şi Klişciivka, „linia de apărare a inamicului a fost străpunsă”, a declarat Sîrskîi, citat de centrul de presă al armatei ucrainene, scrie Agerpres.

Aceste mici localităţi „erau un element important al liniei de apărare rusă care se întinde din Bahmut până în Gorlivka”, a adăugat el.

Brigăzile ruse 72-a, 31-a şi 83-a „au fost distruse şi au pierdut complet capacitatea lor de a lupta” în bătăliile de lângă Bahmut, a afirmat generalul Sîrskîi.

Totodată, comandantul ucrainean a admis că „situaţia generală în zona Est rămâne complicată” şi „lupte înverşunate continuă lângă Bahmut”.

După pierderea a două localităţi lângă Bahmut, armata rusă „întreprinde numeroase contraatacuri” în speranţa de „a reocupa poziţiile pierdute” şi se pregăteşte să-şi reia atacurile mai la nord, în zona Kupiansk şi Lîman, a mai subliniat Sîrskîi.

Ucraina a anunţat vineri eliberarea satului Andriivka şi duminică a satului Klişciivka, situate ambele la sud de oraşul Bahmut.

Cât din teritoriul ocupat a eliberat Ucraina de la lansarea contraofensivei

Oraş cu 70.000 de locuitori înainte de invazia lansată de Rusia în februarie 2022, Bahmut a fost ocupat în luna mai de forţele ruse, după cele mai îndelungate şi sângeroase bătălii din acest război.

Ucraina a revendicat luni eliberarea, în ultima săptămână, a 7 kilometri pătraţi de teritoriu în estul şi sudul ţării care se aflau sub controlul forţelor ruse, la mai bine de trei luni luni de la lansarea contraofensivei de către Kiev.

În total, de la lansarea contraofensivei, Kievul a anunţat că a eliberat 51 de kilometri pătraţi în jurul Bahmut şi 261,7 de kilometri pătraţi în partea de sud a frontului.

Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia, după ce a primit arme occidentale şi a format noi batalioane.

Forţele ucrainene au început practic imediat să elibereze teritoriul pe flancurile nordic şi sudic ale acestui oraş.

____