Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat marți liderilor mondiali la Adunarea Generală a ONU și a făcut apel la mai mult sprijin global pentru Ucraina.

Zelenski la Adunarea Generala a ONUFoto: Richard Drew / Associated Press / Profimedia Images

Este pentru prima dată când Zelenski apare în persoană. Anterior, el a apărut pe monitoarele video din sala Adunării Generale.

Transferul de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina este "în mod clar un genocid", a acuzat marți președintele ucrainean la ONU, potrivit AFP.

„Încercăm să îi aducem pe acești copii înapoi acasă, dar timpul se scurge. Ce se va întâmpla cu ei? În Rusia sunt învățați să urască Ucraina, iar toate legăturile cu familiile lor sunt tăiate. Este clar un genocid”, a denunțat președintele, sub privirile ambasadorului adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, prezent la masa rusă.

Un „summit mondial pentru pace”

Președintele ucrainean a mai precizat că țara sa pregătește un „summit mondial pentru pace” la care dorește să invite toți liderii lumii care se opun „agresiunii” Rusiei împotriva Ucrainei.

„La Hiroshima, Copenhaga și Jeddah au avut loc discuții și schimburi importante privind punerea în aplicare a unui plan de pace. Și pregătim un summit mondial pentru pace. Vă invit pe toți - pe toți cei care nu tolerează agresiunea - să pregătim împreună acest summit”, a marșat Zelenski într-un discurs rostit de pe podiumul ONU din New York.