Autorităţile ucrainene au respins marţi afirmaţiile publicaţiei americane New York Times, conform cărora o lovitură ce se soldase cu 16 morţi la Kostiantinivka (estul țării), la începutul lunii septembrie, a fost „un accident tragic” cauzat de devierea unei rachete ucrainene şi nu rezultatul unui atac rus.

Război în Ucraina: Atac cu rachetă în Kosteantînivka, oraș din regiunea DonețkFoto: Ukrainian President Press Office / UPI / Profimedia

„Potrivit datelor anchetei, inamicul (rus) a lovit o locaţie civilă cu ajutorul unui complex de rachete S-300”, insistă Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) într-un comunicat, evocând un sistem sol-aer utilizat adesea de Rusia împotriva ţării vecine, relatează France-Presse și Agerpres.

Ipoteza unei rachete ruse este confirmată „de fragmentele de rachetă” găsite la locul tragediei, susţine marţi SBU.

Ancheta „continuă” şi „sunt prevăzute noi expertize pentru a stabili toate circumstanţele acestei crime de război”, adaugă el.

Într-o investigaţie publicată luni, New York Times a scris că lovitura care s-a abătut peste o piaţă din Kostiantinivka pe 6 septembrie fusese efectuată de o rachetă ucraineană ce deviase de la traiectoria ei, citând „martori, analiza unor înregistrări video” ale camerelor de supraveghere şi cea a unor fragmente de proiectil.

Potrivit NYT, este vorba de o rachetă trasă de armata ucraineană cu ajutorul unui sistem antiaerian mobil BUK în direcţia teritoriilor aflate sub controlul Rusiei. Forţele armate ucrainene şi ruse folosesc ambele sisteme BUK şi S-300 de concepţie sovietică.

Nu se ştie deocamdată de ce racheta a aterizat în Kostiantinivka, însă „este posibil ca ea să fi funcţionat prost şi să se fi zdrobit înainte de a lovi ţinta vizată”, a mai scris cotidianul american.

„Adevărul va fi stabilit în mod juridic” în acest dosar, a dat la rândul său asigurări un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, marţi, pe platforma X (fosta Twitter).

„Între timp, nu trebuie să uităm că Rusia este cea care a declanşat invazia asupra Ucrainei” în februarie 2022 şi ea este cea care întreprinde „regulat lovituri masive cu rachete, bombe şi drone împotriva unor infrastructuri civile”, a subliniat Podoliak.

Armata rusă ocupă în prezent circa 18% din teritoriul Ucrainei, în sud şi în est. Noi bombardamente ruse au provocat marţi moartea a cel puţin 9 civili în mai multe regiuni ucrainene, potrivit autorităţilor locale.

____