Armata Ucrainei a eliberat mai bine de 54% din teritoriul țării ocupat de trupele Rusiei în ultimele 19 luni, a declarat marți şeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, citat de CNN.

Generalul Mark MilleyFoto: Kevin Dietsch / Getty Images / Profimedia Images

Șeful armatei americane a afirmat că fiecare avans ucrainean și „fiecare centimetru de teritoriu recuperat” se datorează „curajului, meritului și incredibilului sacrificiu făcut de poporul ucrainean și de armata sa. Ucraina continuă să facă progrese deliberate și constante în eliberarea pământului său de sub ocupația rusă”.

„Până la această dată, Ucraina a eliberat peste 54% din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia și continuă să mențină inițiativa strategică”, a declarat generalul Mark Milley într-o conferință de presă susținută după reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, desfășurată la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

Cei 54% din teritoriu se referă la teritoriul eliberat de la invazia lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022, a precizat ulterior marți purtătorul de cuvânt al lui Milley, colonelul Dave Butler, inclusiv zonele din jurul Kievului, Harkovului și Hersonului.

____