Un incendiu puternic a izbucnit miercuri la un depozit de combustibil în stațiunea rusă Soci de la Marea Neagră. Un canal de știri rusesc a relatat că s-au auzit explozii. Armata Ucrainei a recucerit mai bine de 54% din teritoriul țării ocupat de trupele Rusiei în ultimele 19 luni, a declarat marți şeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley.

Artileristi ucraineniFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 574, LIVETEXT:

23:36Contre între Zelenski și Lavrov în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu dreptul de veto al Rusiei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, s-au angajat miercuri într-un schimb de replici la distanță în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu dreptul de veto al Moscovei, care, în opinia Kievului, „blochează” orice soluționare a conflictului din Ucraina, potrivit AFP.

23:11„Opriți războiul și Zelenski nu va mai vorbi” / Ședință tensionată a Consiliului de Securitate al ONU

Avea să fie prima apariție fizică a președintelui ucrainean Volodomir Zelenski la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la invadarea țării sale de către Moscova, când ambasadorul rus Vassili Nebenzia s-a opus ca acesta să ia cuvântul la începutul întâlnirii, relatează Reuters.

22:11Ucraina: O purtătoare de cuvânt transgen din SUA a fost suspendată pentru comentarii controversate

Sarah Ashton-Cirillo s-a înrolat în armata ucraineană în martie 2022, la o lună după începerea invaziei rusești, și a lucrat ca purtătoare de cuvânt pentru forțele de apărare teritorială, comunicând despre război unui public vorbitor de limbă engleză, potrivit AFP.

Ea a găzduit două programe pe YouTube și a postat în mod regulat pe X, fostul Twitter, unde este urmărită de aproape 160.000 de persoane.

Armata ucraineană a confirmat pe X că purtătoarea de cuvânt a fost "suspendată din funcțiile sale pe durata anchetei". Nici forțele de apărare teritorială, nici armata nu au explicat care dintre declarațiile lui Sarah Ashton-Cirillo au pus probleme.

21:52Iohannis: Am găsit soluţii pentru a gestiona exportul cerealelor ucrainene spre România; un sistem de autorizare

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că au fost găsite soluţii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, anume crearea unui sistem de autorizare, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii din România, potrivit Agerpres.

El a avut o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel, precizând că discuţiile s-au axat pe tranzitul cerealelor şi exportul acestor produse în statele prin care se face tranzit.

21:31Forțele ruse au bombardat miercuri orașul Torețk din estul Ucrainei, ucigând patru persoane, a anunțat Procuratura Generală ucraineană, relatează Reuters.

Procuratura a spus, într-un raport publicat pe aplicația de mesagerie Telegram, că două persoane au murit în interiorul orașului și alte două în orașul adiacent Pivnichne.

21:08 Un expert al ONU a îndemnat Statele Unite să-şi reexamineze decizia de a livra Ucrainei muniţie cu dispersie, atenţionând că aceasta poate continua să pună în pericol populaţia civilă chiar şi după câteva zeci de ani de la încheierea conflictului, a consemnat Reuters, citând o scrisoare făcută publică miercuri, potrivit Agerpres.

Alice Jill Edwards, raportor special al ONU, subliniază în scrisoare că muniţia cu dispersie "răneşte civili grav şi aleator atât în momentul utilizării sale, cât şi post-conflict" şi nu ar trebui folosită.

"Îndemn respectuos Excelenţa dvs guvernul să reexamineze decizia de a transfera muniţie cu dispersie şi să oprească toate planurile de implementare a unei astfel de decizii", a scris Edwards, raportor special pentru tortură şi alte tratament crude, inumane sau degradante.

21:00Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a constatat, în discursul pronunţat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, că popoarele şi guvernele şi-au pierdut încrederea în capacitatea şi dorinţa ONU de a apăra frontierele suverane ale ţărilor şi a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră, relatează The Guardian.

„Sabotori necunoscuți” au atacat o bază aeriană rusă avariind două avioane și un elicopter

20:37Lavrov acuză NATO că a refuzat dialogul care ar fi putut preveni tensiunile în Europa

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că urmărește în mod „selectiv” normele și principiile ONU, de la caz la caz, „pe baza nevoilor lor geopolitice parohiale”, relatează The Guardian.

Vorbind la Consiliul de Securitate al ONU, el a spus că acest lucru a dus la „zguduirea stabilității globale” și la „exacerbarea noilor focare de tensiuni” care riscă să ducă la un conflict global. Lavrov a acuzat SUA și aliații săi că au intervenit „în mod flagrant și deschis” în afacerile interne ale Ucrainei de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Ministrul rus de externe a susținut că „o litanie de lideri occidentali” au „încurajat direct” demonstrații antiguvernamentale și acte de violență și că „au negat drepturile vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina și locuitorii Crimeei”.

20:15În ultimele zile, pe internet au circulat zvonuri privind moartea liderului cecen Kadîrov.

Unele media au afirmat că acesta ar fi fost tratat la spital, după ce pe canalele rusești Telegram au circulat imagini cu mașini cu numere de înmatriculare cecene la un spital din Moscova.

Dar, potrivit ultimei postări pe Telegram a lui Kadîrov... acesta susține că este bine și că, de fapt, își vizita unchiul la Spitalul Clinic Central din Moscova. Videoclipul postat astăzi pe canalul său îl arată pe liderul cecen, în vârstă de 46 de ani, așezat lângă un pat de spital, ținându-l de mână pe unchiul său Magomed Abdulkhamidovici Kadîrov, spunând că bărbatul mai în vârstă "se recuperează după o boală".

19:53Soldați ruși uciși în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, anunță Moscova

Soldați ruși au fost uciși în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Vehiculul în care se aflau militarii a fost atacat cu arme de calibru mic în timp ce se întorcea de la un post de observare condus de contingentul rus de menținere a păcii în satul Dzhanyatag.

18:35Parlamentul de la Kiev a aprobat miercuri o lege prin care sunt făcute publice declaraţiile de avere şi de interese ale demnitarilor din Ucraina, informează AFP. Conform parlamentarului Iaroslav Zelezniak, au votat "pentru" 341 din cei 450 de deputaţi, relatează Agerpres.

Societatea civilă şi preşedintele Volodimir Zelenski au făcut presiuni pentru adoptarea acestei măsuri de transparenţă, în contextul conflictului declanşat de invazia rusă pe teritoriul ucrainean şi a acuzaţiilor de perpetuare a corupţiei în Ucraina.

Prevederi similare erau în vigoare înainte de război şi au fost suspendate la începutul ostilităţilor. Declaraţiile de avere şi de interese vor fi accesibile online la 60 de zile după intrarea în vigoare a legii, care trebuie mai întâi promulgată de preşedinte, a precizat pe Facebook deputata Anastasia Radina, preşedinta comisiei parlamentare pentru politica anticorupţie.

Forțele ucrainene au lovit miercuri dimineață un post de comandă al flotei ruse din Marea Neagră lângă Sevastopol

17:50Armata ucraineană a anunțat că Forțele ucrainene au lovit miercuri dimineață un post de comandă al flotei ruse din Marea Neagră lângă Sevastopol, în Crimeea, după ce anterior guvernatorul Sevastopolului, instalat de Moscova, a declarat că un atac cu rachete asupra orașului a fost împiedicat, relatează Reuters.

Ucraina nu a oferit alte detalii în afară de faptul că atacul a avut succes.

17:23Biden intenționează să anunțe un pachet important de ajutor militar pentru Ucraina, joi, care va coincide cu vizita la Washington a președintelui Volodimir Zelenski, a declarat miercuri un oficial american sub rezerva anonimatului, relatează The Guardian.

17:06 Ucraina dorește să ajungă la o înțelegere cu țările vecine cu privire la importurile de produse agricole prin negocieri, a declarat miercuri reprezentantul comercial Taras Kachka, relatează Reuters.

„Ucraina vrea să evite un proces îndelungat în cadrul OMC (Organizația Mondială a Comerțului) și să ajungă la o înțelegere prin negocieri”, a spus Kachka într-o declarație publicată de ministerul Economiei.

17:03Kremlinul a declarat că preşedintele american Joe Biden nu s-a bucurat niciodată de acelaşi nivel de susţinere în rândul populaţiei precum liderul rus Vladimir Putin, răspunzând astfel la recenta caracterizare a lui Biden despre Putin ca fiind "dictator", relatează CNN, potrivit News.ro.

16:27Ucraina susține că „sabotori necunoscuți” au atacat o bază aeriană rusă, avariind două avioane și un elicopter

Serviciile de informații ucrainene au declarat miercuri că „sabotori necunoscuți au aruncat în aer două avioane și un elicopter în regiunea Moscovei”, potrivit CNN.

Incidentul a avut loc la baza aeriană Chkalovsky, la aproximativ 30 de kilometri nord-est de Moscova, potrivit Defense Intelligence.

16:10Ministerul polonez de externe l-a convocat pe ambasadorul ucrainean și a transmis protestul puternic al părții poloneze împotriva declarațiilor făcute de președintele Volodimir Zelenskii la Adunarea Generală a ONU, se arată într-un comunicat, relatează Reuters.

„(Viceministrul de externe Pawel Jablonski) a transmis protestul puternic al părții poloneze împotriva declarațiilor făcute ieri de președintele V. Zelenski la Adunarea Generală a ONU, susținând că unele țări UE și-au mimat solidaritatea în timp ce susțin indirect Rusia”, a spus ministerul de externe într-un comunicat.

Bulgaria va opri temporar importul de semințe de floarea soarelui din Ucraina

15:56Guvernul Bulgariei a fost de acord să oprească temporar importul de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, după protestele fermierilor, a anunţat miercuri premierul Nikolai Denkov, dând asigurări că va sprijini producţia agricultorilor locali, transmit DPA și Agerpres

15:53Ucraina revendică responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea ocupată

O serie de explozii raportate miercuri în Crimeea ocupată au fost opera forțelor ucrainene, a confirmat Serviciul de informații al apărării ucrainene.

"Putem confirma că acestea au fost acțiuni ale forțelor de securitate și apărare ucrainene împotriva țintelor militare ale ocupanților", a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Andrii Iusov.

15:28Rusia a dejucat un atac cu rachete asupra Sevastopolului, a declarat Mihail Razvozhaiev, guvernatorul instalat de Moscova, relatează Reuters.

Anterior, Razvozhaiev a declarat că Rusia a doborât mai multe drone în apropiere de Sevastopol.

„Potrivit informațiilor actualizate, apărarea noastră aeriană a respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Informațiile privind posibilele pagube provocate de căderea unor părți ale rachetelor doborâte și victimele sunt în curs de verificare”, a apus Razvozhaiev.

Tensiuni fără precedent între Polonia și Ucraina

15:05Zelenski îi spune lui Trump să împărtășească planul de pace din Ucraina, dar subliniază că nu va ceda teritorii Rusiei

Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump să împărtășească public planurile sale de pace dacă fostul președinte american are o modalitate de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia - dar președintele ucrainean a avertizat într-un interviu acordat marți CNN că orice plan de pace în care Ucraina cedează teritorii ar fi inacceptabil.

14:34Tensiuni fără precedent între Polonia și Ucraina. Zelenski „a mers prea departe” după ce a acuzat Varșovia de „teatru politic” în scandalul cerealelor

13:30 Mai mult de zece de state, precum și Australia și Canada, au cerut miercuri Curții Mondiale să decidă că are jurisdicție în cazul intentat de Kiev, care susține că Rusia a abuzat de Convenția privind genocidul pentru a oferi un pretext pentru invazia Ucrainei, potrivit Reuters.

Ucraina a sesizat Curtea Internațională de Justiție, cea mai înaltă instanță a ONU pentru disputele dintre state, la câteva zile după ce Rusia a lansat un război la scară largă împotriva vecinului său mai mic, la 24 februarie anul trecut.

Germania le-a spus judecătorilor că țările „cred cu tărie" că instanța are jurisdicție. Reprezentanta Germaniei, Wiebke Ruckert, a declarat că țara sa este foarte interesată de modul în care este interpretat tratatul privind genocidul „nu în ultimul rând având în vedere trecutul nostru".

Kievul susține că Rusia abuzează de Convenția ONU privind genocidul din 1948, adoptată în urma celui de-al Doilea Război Mondial, afirmând că invazia a fost justificată pentru a opri un presupus genocid în estul Ucrainei.

Aproximativ 150 de state au semnat Convenția și, ca atare, au un interes în modul în care aceasta ar trebui interpretată de către instanță. Un număr fără precedent de state au intervenit în acest caz la CIJ, într-o demonstrație puternică de susținere a Kievului.

Pierdere semnificative pentru armata rusă pe frontul din Zaporojie

12:02 Pierderile armatei ruse în vestul regiunii Zaporojie au crescut semnificativ în ultimele zile, în urma luptelor intense din direcția Tavriisk, se arată în analiza Institutului pentru Studiul Războiului de miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksandr Shtupun, a declarat că forțele ruse au suferit 313 pierderi pe 18 septembrie și că acest lucru este semnificativ mai mare decât cele estimate în cele două zile anterioare, care au fost de aproximativ 200 de soldați în fiecare zi.

11:52Polonia ar putea interzice importul mai multor produse agricole ucrainene dacă Kievul escaladează conflictul privind interzicerea importurilor de cereale, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, citat de agenția de presă de stat PAP, transmite Reuters.

11:28Un bombardier rusesc Su-24 s-a prăbușit în regiunea Voronej în timpul unui zbor de antrenament, potrivit Interfax, transmite The Guardian.

Piloții s-ar fi ejectat.

Voronej se învecinează cu regiunea ucraineană parțial ocupată Lugansk.

11:06Cooperarea dintre Moscova și Teheran a atins un nou nivel, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, potrivit TASS, citată de Reuters.

„Ne propunem să punem în aplicare întreaga gamă de activități planificate, în ciuda opoziției din partea SUA și a aliaților săi occidentali. Observăm cu satisfacție că astăzi dialogul ruso-iranian se dezvoltă deosebit de intens”, a spus Șoigu.

10:17 În timp ce face progrese „uriașe” pe front, în est și sud, Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Oamenii lui Zelenski, bănuiți de fapte de corupție

09:40Serviciile speciale ucrainene s-au aflat probabil în spatele unei serii de atacuri cu drone și a unei operațiuni terestre îndreptate împotriva unei miliții susținute de Wagner în apropierea capitalei Sudanului, a constatat o investigație CNN, ridicând perspectiva ca urmările invaziei Rusiei în Ucraina să se fi extins departe de linia frontului.

09:20În anii în care a fost director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcţii din Ucraina, Oleh Maiboroda a păstrat role de bancnote de dolari într-un seif în spatele biroului său. Banii, a declarat Maiboroda pentru Reuters, erau destinaţi să mituiască funcţionari publici pentru a aproba proiecte de construcţii. Sarcina de a înmâna banii, a spus el, a fost încredinţată unui avocat pe nume Oleh Tatarov, în prezent consilier principal al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

08:53Deși conduce Rusia de aproape un sfert de veac, Putin nu a învățat nimic și nu s-a transformat în om de stat. Rămâne același câine de pază al KGB-ului, scrie Alexei Bayer într-un editorial din The Jerusalem Post, citat de Rador Radio România.

08:40Rusia a lovit rafinăria de petrol Kremenchuk din centrul Ucrainei, în regiunea Poltava, într-un atac cu drone în noaptea de marți spre miercuri, provocând un incendiu, a declarat miercuri guvernatorul Dmitro Lunin, potrivit Reuters.

08:05VIDEO De ce francezii nu se tem de grâul ucrainean, cazul uleiului rusesc care se vinde în UE cu etichetă de Turcia și alte adevăruri care NU se spun în scandalul cerealelor din Ucraina

Incendiu în Soci, stațiunea preferată a lui Putin

07:27Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la un rezervor de motorină în districtul Adlersky din stațiunea rusă Soci de la Marea Neagră, a declarat Veniamin Kondratiev, guvernatorul regiunii Krasnodar, transmite Reuters.

07:09 Este un adevărat „război al diamantelor”, care se poartă în umbra conflictului din Ucraina și traversează cel puțin trei continente: Asia, Europa și Africa, scrie Il Messaggero, citat de Rador Radio România.

01:00Ucraina a eliberat mai bine de 54% din teritoriul ocupat de ruși de la începutul invaziei, afirmă șeful armatei americane, generalul Mark Milley.

00:50Guvernatorul instalat de Moscova în Donețkul ocupat susține că un bărbat a fost ucis în urma bombardamentelor ucrainene din regiune, efectuate în cursul zilei de astăzi.

"Astăzi, în districtul Kievski din Donețk, un om a fost ucis" în urma atacului artileriei ucrainene, a declarat Denis Pușilin pe Telegram. "În total, cinci persoane au fost rănite în capitala regională în cursul zilei", a precizat el.

00:01Fiind un susținător fervent al unui ajutor suplimentar pentru Ucraina, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, apără cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a primi mai mulți bani.

Aceasta intervine cu câteva zile înainte ca președintele ucrainean să viziteze Capitoliul SUA. El va participa la o reuniune a întregului Senat joi dimineață, a declarat McConnell marți, citat de CNN.

„Cred că este întotdeauna bine să reamintim tuturor că o bună parte din banii alocați Ucrainei sunt cheltuiți în această țară, pentru a ne reconstrui baza industrială. De asemenea, este important să ne amintim că nu am pierdut niciun american”, a spus el.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Ucraina a eliberat mai bine de 54% din teritoriul ocupat de ruși de la începutul invaziei, afirmă șeful armatei americane.
  • La ONU, Zelenski acuză Rusia de „genocid”. Transferul de către Rusia a "zeci de mii" de copii ucraineni în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina este "în mod clar un genocid", a acuzat marți președintele ucrainean la ONU.
  • Joe Biden cere lumii, în discursul rostit la ONU, să fie alături de Ucraina. „Rusia crede că lumea se va plictisi şi îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecinţe”, a declarat Biden în discursul său rostit la Adunarea Generală a ONU.
  • Războiul nu este în impas - dar Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, spune șeful NATO. Secretarul general al NATO insistă asupra faptului că conflictul din Ucraina este „un război de uzură”, dar nu a ajuns în impas, potrivit Sky News. Cu toate acestea, Kievul are nevoie urgentă de noi livrări de apărare aeriană.
  • Ucraina respinge afirmaţiile conform cărora explozia cu victime de la Konstiantinivka ar fi fost cauzată de o rachetă ucraineană deviată.
  • Cereale: Ucraina ar trebui să-și amintească faptul că primește ajutor din partea Poloniei, spune președintele polonez Andrzej Duda.
  • Peste 25.000 de persoane și-au pierdut membrele în războiul din Ucraina. Mulți dintre aceștia sunt soldați, care suferă, de asemenea, de traume psihologice în urma perioadei petrecute pe linia întâi a conflictului.
  • Marea Britanie tocmai s-a angajat să livreze alte zeci de mii de obuze de artilerie Ucrainei în acest an, a anunțat noul ministru al Apărării, Grant Shapps.

------------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro