Serviciile speciale ucrainene s-au aflat probabil în spatele unei serii de atacuri cu drone și a unei operațiuni terestre îndreptate împotriva unei miliții susținute de Wagner în apropierea capitalei Sudanului, a constatat o investigație CNN, ridicând perspectiva ca urmările invaziei Rusiei în Ucraina să se fi extins departe de linia frontului.

Lupte sângeroase în SudanFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vorbind pentru CNN, o sursă militară ucraineană a descris operațiunea ca fiind opera unei „armate care nu este sudaneză”. Presată să spună dacă Kievul s-a aflat în spatele atacurilor, sursa a spus doar că „serviciile speciale ucrainene au fost probabil responsabile”.

Operațiunea a implicat o serie de atacuri asupra grupului paramilitar Forțele de Sprijin Rapid (RSF), despre care se crede că primește asistență din partea grupului de mercenari ruși Wagner, în lupta sa împotriva armatei sudaneze pentru controlul țării.

„Semne distinctive ale atacurilor ucrainene”

CNN nu a putut confirma în mod independent implicarea Ucrainei în seria de lovituri. Dar imaginile video obținute de CNN au dezvăluit semnele distinctive ale atacurilor cu drone de tip ucrainean.

Două drone disponibile în comerț, utilizate pe scară largă de ucraineni, au fost implicate în cel puțin opt dintre lovituri, iar pe controlerul dronei s-a văzut text ucrainean.

De asemenea, experții au declarat că tacticile folosite - și anume modelul dronelor care se îndreaptă direct spre ținta lor - au fost extrem de neobișnuite în Sudan și în întreaga regiune africană.

„Extindere dramatică a teatrului de război”

Loviturile secrete ale Ucrainei în Sudan ar marca o extindere dramatică și provocatoare a teatrului de război al Kievului împotriva Moscovei. În afară de o serie de atacuri cu drone ucrainene care au lovit adânc în interiorul teritoriului rusesc, contraofensiva în curs a Ucrainei s-a concentrat asupra estului și sudului ocupat al țării.

Ucraina nu a revendicat în mod oficial responsabilitatea pentru atacurile, care au fost surprinse în imaginile filmate cu drona. Porțiuni din aceste videoclipuri au circulat pe rețelele de socializare începând de joi. Imagini ale operațiunii terestre nu au fost publicate anterior.

O sursă militară sudaneză de nivel înalt a declarat că nu are „cunoștință de o operațiune ucraineană în Sudan” și nu crede că aceasta este adevărată.

Mai mulți oficiali americani au părut să nu fie la curent cu presupusul incident și și-au exprimat surprinderea față de sugestia că loviturile și operațiunea terestră ar fi fost efectuate de forțele ucrainene. Citește materialul integral pe CNN