Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, s-au angajat miercuri într-un schimb de replici la distanță în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu dreptul de veto al Moscovei, care, în opinia Kievului, „blochează” orice soluționare a conflictului din Ucraina, potrivit AFP.

Serghei LavrovFoto: MAXIM SHIPENKOV / AFP / Profimedia

„Este imposibil să oprim acest război, deoarece toate eforturile se confruntă cu veto-ul agresorului sau al celor care îl susțin”, a marșat Zelenski într-un discurs în fața Consiliului de Securitate, în prezența ambasadorului rus la ONU, Vassili Nebenzia.

Șeful statului ucrainean, îmbrăcat în inconfundabila sa uniformă verde kaki, a cerut Națiunilor Unite să retragă dreptul de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate, legat de locul său de membru permanent moștenit de la URSS victorioasă în cel de-al Doilea Război Mondial.

Zelenski a vorbit despre o reformă majoră care este acum necesară, deoarece „dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU”.

După ce președintele ucrainean a părăsit sala Consiliului, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a intrat în sala unde tocmai luase cuvântul omologul său american Antony Blinken.

Lavrov, care a fost timp de mulți ani ambasadorul Rusiei la ONU, i-a răspuns președintelui ucrainean că dreptul de veto este un instrument juridic „legitim”, conferit celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Regatul Unit și Franța).

„Folosirea dreptului de veto este un instrument absolut legitim stipulat în Carta Națiunilor Unite cu scopul de a preveni deciziile care duc la destrămarea ONU”, s-a apărat ministrul rus.

Timp de aproximativ douăzeci de minute, el s-a angajat într-o diatribă violentă împotriva Ucrainei, pe care a acuzat-o din nou că a promulgat legi „rasiste” împotriva rușilor și că se află în mâinile „neonaziștilor”.

Orice reformă a Consiliului de Securitate, în special în ceea ce privește drepturile membrilor permanenți, este o iluzie.

Amendamentele la Carta ONU trebuie să fie adoptate prin votul a cel puțin două treimi din membrii Adunării Generale și apoi ratificate de două treimi din membrii ONU, inclusiv de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate.