China a denunțat luni drept „o provocare politică” afirmaţiile făcute de ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, care l-a catalogat drept „dictator”, într-un interviu pentru Fox News săptămâna trecută, pe preşedintele chinez Xi Jinping, relatează AFP.

Annalena Baerbock in timpul vizitei in ChinaFoto: Soeren Stache / DPA / Profimedia

„Aceste comentarii sunt extrem de absurde şi constituie o gravă atingere adusă demnităţii politice a Chinei, precum şi o provocare politică deschisă”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, în timpul unei conferinţe de presă zilnice.

Ea a adăugat că Beijingul este „puternic nemulțumit” de aceste declarații și a întreprins „demersuri oficiale pe lângă partea germană pe cale diplomatică”, fără a face mai multe precizări.

Berlinul a anunțat luni că ambasadoarea Germaniei la Beijing a fost convocată la Ministerul de Externe chinez în legătură cu afirmaţiile făcute de şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Această convocare a intervenit duminică, a precizat totodată un purtător de cuvânt al MAE german.

Afirmațiile care au înfuriat Beijingul

Annalena Baerbock a folosit termenul de „dictator” într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News pe 14 septembrie, cu ocazia unei vizite în Statele Unite.

Evocând războiul Rusiei împotriva Ucrainei, şefa diplomaţiei germane a declarat: „Dacă Putin ar câştiga acest război, ce semnal ar transmite acest lucru altor dictatori din lume, precum Xi, precum preşedintele chinez? De aceea Ucraina trebuie să câştige acest război”.

Întrebat luni asupra acestui subiect, un purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz a declarat că modul în care este guvernată China, printr-un sistem de „partid unic”, nu corespunde „ideilor noastre democratice”. Cu toate acestea, el nu a reluat termenul de „dictator” folosit de Annalena Baerbock.